Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕκδηλώσειςΣτην Άνω Μυρτιά η εκδήλωση για τα 77 χρόνια από τη Μάχη...

Στην Άνω Μυρτιά η εκδήλωση για τα 77 χρόνια από τη Μάχη της Γουρίτσας

Date:

Σχετικά άρθρα

Το Μεσολόγγι για άλλη μια χρονιά τιμά το νησί Κάλαμος

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτοςτο Ιστορικό Μουσείο της «Διεξόδου» και ο Ναυτικός Όμιλος...

1st PANETOLIKO MOUNTAIN TRAIL RUN !

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου συναντήθηκε με τους διοργανωτές...

Η πρόταση του «ΒΙΩΣΙΜΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» για τον Προσκυνηματικό  και Εναλλακτικό τουρισμό

Ο «ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»   στο Συνέδριο για τον Προσκυνηματικό  και...
Στο όμορφο χωριό της Άνω Μυρτιάς έγινε η εκδήλωση, αφιερωμένη στα 77 χρόνια από τη νικηφόρα Μάχη της Γουρίτσας του ΕΛΑΣ, των ΚΟ Θέρμου και Τριχωνίδας του ΚΚΕ, μαζί με το Παράρτημα Αγρινίου της ΠΕΑΕ-ΔΣΕ.

          Με τη συμμετοχή απογόνων, κατοίκων, μελών και στελεχών του ΚΚΕ, η εκδήλωση ξεκίνησε με την απαγγελία αποσπάσματος από το ποίημα «Προλετάριοι», του Γιάννη Ρίτσου.
          Η ομιλία της εκδήλωσης έγινε από το Βασίλη Θεοδωρόπουλο, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ. Ξεκινώντας ανέφερε: «Εκεί που βρίσκεται το μνημείο σήμερα πάνω από τις στροφές του δρόμου, ακριβώς πριν 77 χρόνια, διαδραματίστηκε η νικηφόρα μάχη της Γουρίτσας του ΕΛΑΣ. Αυτή η επέτειος, όπως και δεκάδες άλλες, ξαναφέρνει στην ιστορική μνήμη το τεράστιο κατόρθωμα της ασίγαστης πάλης με όλες τις μορφές, και βασικά την ένοπλη, κατά της ναζιστικής κατοχής από τους Γερμανούς ιμπεριαλιστές και τους συμμάχους τους, Ιταλούς και Βούλγαρους, που ήταν έργο των λαϊκών δυνάμεων, με επικεφαλής το ΚΚΕ».

          Οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών για το ξαναμοίρασμα των αγορών, είχαν ως απόρροια: «το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως αντίστοιχα και τον Α’, ανταγωνισμοί, που οξύνθηκαν σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Επιβεβαιώνεται ότι, όταν οι αντιθέσεις των μονοπωλίων για τον έλεγχο των αγορών και την κερδοφορία τους δεν μπορούν να λυθούν με εύθραυστους συμβιβασμούς στο πλαίσιο μιας ιμπεριαλιστικής “ειρήνης”, λύνονται με τον πόλεμο.
          Γι’ αυτό και σήμερα οι λαοί πρέπει να επαγρυπνούν, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, ειδικά όταν η χώρα μας, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχει μετατραπεί σε μία απέραντη ΝΑΤΟϊκή βάση, προωθώντας τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με άλλες ισχυρές καπιταλιστικές χώρες».

          Αναφέρθηκε και στο νέο νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, συγκεκριμένα η κυβέρνηση: «Ομολογεί ότι όσα λέει περί “δίκαιης κατανομής των βαρών” είναι παραμύθια, ότι η επίθεση στην εργατική τάξη, στον λαό θα κλιμακωθεί. Παραδέχεται την ανησυχία της ότι οι εργαζόμενοι δεν θα υπομείνουν αδιαμαρτύρητα όλα όσα έρχονται με το πρόσχημα της νέας κρίσης.», ενώ κλείνοντας ανέφερε: «Το ΚΚΕ μελετά την ιστορία του, βγάζει συμπεράσματα, τα οποία τα αξιοποιεί στο σήμερα. Δεν απεμπολεί τις ηρωικές σελίδες του, τις εξετάζει και γίνεται πιο έτοιμο, για τις διάφορες καμπές τη ταξικής πάλης. Ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος, τα προβλήματα που φανερώνει σήμερα, είναι περισσότερα από όσα ήταν πριν 70 χρόνια. Δείχνει τη σαπίλα του, αλλά ταυτόχρονα φωτίζεται και η άλλη κοινωνία, όπου ο άνθρωπος θα είναι στο κέντρο της προσοχής και όχι τα κέρδη των λίγων. Αυτή η κοινωνία είναι ο σοσιαλισμός».

          Η εκδήλωση έκλεισε με μικρό αφιέρωμα σε αντάρτικα τραγούδια από του μουσικούς, Σωτήρη Γκεβεντζέ, (τραγούδι), Ανδρέα Φούκα, (κιθάρα), Θανάση Μπλέτσα (κλαρίνο).
          Στο χώρο της εκδήλωσης διακινούνταν και αναμνηστική έκδοση για τη Μάχη της Γουρίτσας, με φωτογραφικά ντοκουμέντα για τη δράση και τα στελέχη του ΕΛΑΣ στην περιοχή.
spot_img

Πρόσφατα άρθρα