Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕκδηλώσειςΑγρίνιο: Με απόλυτη επιτυχία η εκδήλωση για τους απελθόντες εκδότες

Αγρίνιο: Με απόλυτη επιτυχία η εκδήλωση για τους απελθόντες εκδότες

Date:

Σχετικά άρθρα

Πολιούχος Αγρινίου : Πρόγραμμα εορτών Αγίου Χριστοφόρου

Λαμπρές αναμένονται οι εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν...

Πρόσκληση για μία γιορτή αγάπης, ζεστασιάς και ευχών στη πλαζ του Αστακού

Ο Δήμος Ξηρομέρου και η Κοινότητα Αστακού, σας προσκαλούν...

Μήνυμα Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη για το Πάσχα

Στο μήνυμά του για τις Άγιες Ημέρες της Ανάστασης...

Ευχές του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου για το Πάσχα

Μήνυμα του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου για το Πάσχα: «Το...

Κείμενο και Φωτογραφίες

Απόστολος Κων. Καρακώστας

Η εκδήλωση στην μνήμη των δημοσιογράφων που στις δύσκολες μεταπολεμικές εποχές δραστηριοποιήθηκαν στο ραγδαία αναπτυσσόμενο Αγρίνιο, την Δευτέρα βράδυ 22 Απρίλη στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου ήταν πρωτόγνωρη στην Ελλάδα.

Και πραγματοποιήθηκε χάρις στις ακάματες προσπάθειες δυο Αγρινιωτών εκδοτών των τοπικών εβδομαδιαίων εφημερίδων «Μαχητής» και «Παλμός», δημοσιογράφων κυρίων Νίκου Κανή και Θεόδωρου Σβέρκα.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου και την στηρίζουν οι 4 δημοσιογραφικές ενώσεις, Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων, η Διεθνής ‘Ενωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και η Ένωση Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων.

Είχε μεγάλη επιτυχία τόσο από την προσέλευση κόσμου, όσο και από την μοναδική και για πρώτη φορά σε αυτό το μέγεθος έκθεση εφημερίδων.

Σε συνολικά 36 βιτρίνες στο φωταγωγημένο υπόγειο του Μεγάρου, τοποθετήθηκαν-με την απαραίτητη προσοχή-εκατοντάδες εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία, μετά από προσωπική εργασία μιας εβδομάδος των οργανωτών της εκδήλωσης.

Και αυτοί ήταν οι δυο  εκδότες-δημοσιογράφοι, Ν. Κανής και Θ. Σβέρκας μαζί με τον Μιλτιάδη Γρηγορόπουλο-που από μαθητής εργάζονταν στα τυπογραφία τοπικών εφημερίδων-και τον Βλάση Αλμπάνη πράκτορα εφημερίδων και συγγραφέα του μοναδικού βιβλίου: «Οι δρόμοι των εφημερίδων». Ο Βλάσης ήταν σαν πράκτορας Τύπου άξιος συνεχιστής του αείμνηστου πατέρα του, ενός από τους τιμώμενους της βραδιάς.

Τι να πρωτογράψει κανείς για το συγκινητικό κλίμα που επικράτησε στην γεμάτη αίθουσα και εξώστη του Παπαστράτειου μεγάρου. Όλοι οι παλιοί Αγρινιώτες ήταν παρών. Δημόσιοι άνδρες που άφησαν το στίγμα τους στην πόλη αλλά και πέρα από αυτήν. Αστέρια-παίχτες ινδάλματα του Παναιτωλικού, καθηγητές και καθηγήτριες που αρθρογράφησαν στο παρελθόν και συνεχίζουν, στον τοπικό και όχι μόνο τύπο. Αλλά και πολλοί απλοί πολίτες που μια ζωή στήριξαν τον τοπικό τύπο αγοράζοντας τις εφημερίδες που με τόσο κόπο εκδίδονταν στις περασμένες δεκαετίες.

Όλοι όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση γνώριζαν ή είχαν ακουστά τους «παλιούς» εκδότες και δημοσιογράφους που με την πένα τους μετέφεραν στους αναγνώστες όλων των ειδών τα νέα. Πολιτικά, αθλητικά, πολεμικά σε δύσκολες για την Πατρίδα εποχές, κοινωνικά, και ενημέρωναν για τις διεθνείς εξελίξεις δίνοντας «αέρα» μοντερνισμού στην μακριά από τα κέντρα πολιτισμού αγροτική περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Ο συνεχιστής του πατέρα του εκδότης του Μαχητή κ. Νίκος Κανής, πολύπειρος σε συντονισμό εκδηλώσεων, δεν χρειάστηκε την βοήθεια σημειώσεων στις αναγγελίες των πολλών ομιλητών της εκδήλωσης.

Αφού παρακάλεσε για την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τους τιμώμενους εκλιπόντες δημοσιογράφους, ξεκίνησε την εκδήλωση καλώντας στο βήμα τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνό.

Ακολούθως μίλησαν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου ο οποίος από την αρχή της σκέψης για την διοργάνωση τάχθηκε υπέρ και υποστήριξε την ιδέα της εκδήλωσης και της έκθεσης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος Επαρχιακού Τύπου κ. Γρηγόριος Τριανταφυλλόπουλος, η κα. Νάντια Σαμαρά του Σ.Η.Π.Ε., ο εκπρόσωπος του Ε.Ι.Ε.Τ. κ. Παναγιώτης Γιαλένιος και εκδότης της εφημερίδας «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» με έδρα την Πάτρα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμής των εκδοτών της Αιτωλοακαρνανίας που έχουν φύγει από τη ζωή και της έκθεσης για την ιστορία του τοπικού τύπου, που λειτουργεί στον εκθεσιακό χώρο του Παπαστρατείου Συνεδριακού Κέντρου στο Αγρίνιο, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του προσέφερε στους Διοργανωτές (και τοποθετήθηκε  στην έκθεση)  την δεύτερη  έκδοση του ιστορικού βιβλίου το «Χρονικό του Πατραϊκού Τύπου» του  Νίκου Πολίτη.  Σαράντα ακριβώς χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία, αυτό το εμβληματικό βιβλίο για την τοπική ιστορία της Πάτρας, ξεκινά μια δεύτερη ζωή. Με διορθώσεις και νέα στοιχεία που ο ίδιος ο Νίκος Πολίτης είχε σημειώσει πάνω σε ένα αντίτυπο της πρώτης έκδοσης που βρέθηκε στο αρχείο του. Και με μια διήγηση που μέσα από την ιστορία του Πατραϊκού Τύπου φωτίζει με άλλο τρόπο πρόσωπα και γεγονότα ενός ολόκληρου αιώνα.

Το βιβλίο  με τη σύμφωνη γνώμη των υιών  του Νίκου Πολίτη  και των εκδόσεων «Το Δόντι» προσφέρθηκε στην εκδήλωση  πριν ακόμη  κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας συμβολικά, ως  μια κίνηση τιμής σε μια  πρωτοβουλία των εκδοτών της Αιτωλοακαρνανίας Νίκου Κανή και Θεοδώρου  Σβέρκα, που τιμώντας τις εκδοτικές ρίζες της περιοχής τους δίνουν το μήνυμα της ανάδειξης σε πανελλαδικό  επίπεδο της ιστορίας του Τοπικού Τύπου, που είναι  συνυφασμένη με την ιστορία του τόπου μας και αποτελεί ίσως το αυθεντικότερο πειστήριό  της. 

Ο κ. Κανής διάβασε μήνυμα του τέως Προέδρου των Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων Πάνου Σόμπολου που δεν παραβρέθηκε όπως επιθυμούσε γιατί η εκδήλωση του Αγρινίου συμπίπτει με την παρουσίαση του τελευταίου του βιβλίου στην Αθήνα.

Τα συγχαρητήρια μηνύματα που έλαβαν οι οργανωτές ήταν πολλά, από δημάρχους της Αιτωλοακαρνανίας και από συντελεστές στην έκδοση του τύπου πανελλαδικά.

Οι κυρίες Κατερίνα Κιτσάκη δικηγόρος και Κωνσταντίνα Κουτσονίκα φιλόλογος μίλησαν για τους εκλιπόντες δημοσιογράφους και για το έργο που επιτέλεσαν στον τύπο της εποχής τους. Μίλησαν για το πάθος τους για την σωστή πληροφόρηση των αναγνωστών τους και για τις προσπάθειές τους να αναδείξουν-μέσα από τα έργα που επιτελούνταν στην περιοχή-την πόλη και τον νομό γενικότερα.   

Για τον εκλιπόντα Πράκτορα του Αθηναϊκού τύπου Δημήτρη Αλμπάνη μίλησε η δημοσιογράφος κυρία Καλλιόπη Μυρισιώτη. Και μια προσωπική καταγραφή. Σαν μαθητής περνούσα κάθε μέρα από το πρακτορείο του κάτω από το ξενοδοχείο-τότε-«Ακροπόλ» στην πλατεία Μπέλλου. Από εκεί, αφού συγκέντρωσα το απαραίτητο ποσό, ίσως πάνω από 10 δραχμές, (οι εφημερίδες κόστιζαν μιάμιση δραχμή),  αγόρασα το πρώτο μου ξένο περιοδικό το «Paris Match». Είχα εντυπωσιαστεί από την φωτογραφία του εξώφυλλου και το άρθρο του μέσα για τους μισθοφόρους που πολεμούσαν στο Βελγικό Κονγκό στα μέσα της δεκαετίας του 60. Και για την ιστορία, λίγα χρόνια αργότερα πήγα στην  Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (που αργότερα έγινε το Ζαΐρ). Και έμαθα από τους ελεύθερους πλέον κατοίκους τις τραγικές συνθήκες ζωής για τους αυτόχθονες την εποχή της αποικιοκρατίας…

Τα έντυπα και το ραδιόφωνο ήταν μέχρι την σύγχρονη εποχή τα μόνα μέσα πληροφόρησης για το τι συμβαίνει «παραπέρα» από την Επαρχία, και το έργο όσων δούλεψαν γι’ αυτό είναι αξιέπαινο.

Από το πάνελ των διοργανωτών και εισηγητών της εκδήλωσης, μίλησαν η κυρία Σάγια Τσαουσίδου, Πρόεδρος των Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, ομιλητών, ο Μιλτιάδης Γρηγορόπουλος Δημοτικός υπάλληλος, ο Βλάσης  Αλμπάνης πρώην πράκτορας του Αθηναϊκού Τύπου και ο Θεόδωρος Σβέρκας εκδότης και δημοσιογράφος.

Η κυρία Σοφία Αλμπάνη επέδιδε τα αναμνηστικά διπλώματα στους επιφανείς συμπολίτες μας που τα επέδωσαν στους συγγενείς των τιμώμενων της εκδήλωσης.

Ακολούθως ο Δήμαρχος συνοδευόμενος από τους οργανωτές, κατέβηκαν στην έκθεση στον ευρύχωρο χώρο του υπογείου. Εκεί ο δήμαρχος, κρατώντας μαζί με τους δύο πρώην δημάρχους Αγρινίου κυρίους Γιάννη Βαϊνά και Παύλο Μοσχολιό ένα ψαλίδι, έκοψαν συμβολικά την κορδέλα εγκαινιάζοντας την έκθεση εφημερίδων.

Ο κύριος Αλμπάνης ξενάγησε από βιτρίνα σε βιτρίνα τον Δήμαρχο, πρώην δημάρχους, Αντιπεριφερειάρχη, αντιδημάρχους, Δημοτικούς Συμβούλους και τους καλεσμένους από άλλες περιοχές της χώρας που ήρθαν στο Αγρίνιο για την εκδήλωση. Πολλοί συμπολίτες περιηγήθηκαν στον χώρο αλλά η σύντομη βόλτα δεν αρκούσε και παντού ακουγόταν η φράση «θα ξανάρθω αύριο που δεν θα έχει τόσο συνωστισμό για να απολαύσω τις παλιές εφημερίδες».

Και πραγματικά μια σύντομη περιήγηση δεν αρκεί. Η έκθεση ξεκινάει με σπάνιες συλλεκτικές εκδόσεις από πριν το 1800, και φθάνει στις μέρες μας. Οι τίτλοι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων επιγραμματικά διηγούνται την ιστορία της κάθε εποχής.

Ακολουθούν τα ονόματα των ένδεκα τιμώμενων ανδρών της δημοσιογραφίας.

Παναγιώτης Βλασσόπουλος, (1898-1971), εφημερίδα «Νέα Εποχή»

Γρηγόρης Σταυρόπουλος, (1923-2000), εφημερίδα «Παναιτωλική»

Γεώργιος Αναστασόπουλος, (1925-2012), εφημερίδα «Ελεύθερος»

Βασίλης Κριντας, (1901-1943), εφημερίδα «Τριχωνίς»

Ανδρέας Κανής, (1922-1999), εφημερίδα «Μαχητής»

Θεόδωρος Λιαπίκος, ( 1910-1985), εφημερίδα «Ο Λαός»

Σωτήρης Μπαμπάνης, (1951-2007), εφημερίδα «Αποκάλυψη»

Γεώργιος Βλαχόπουλος, (1946-1988), εφημερίδα «Αγρίνιο»

Σακελλάρης Αλαχούζος, (1928-2002), εφημερίδα «Δράσις»

Λάζαρος Αραχωβίτης, (1952-2007), εφημερίδα «Αγρίνιο Σπορ»

Δημήτρης Αλμπάνης, (1919-1990), Πρακτορείο Εφημερίδων

Α.Κ.Κ.

spot_img

Πρόσφατα άρθρα