Ο σώζων εαυτόν σωθήτω….

114
του Γιώργου Βαρεμένου*
 
Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου διαβεβαιώνει ότι στις ΜΕΘ καταλήγουν όσοι πρόκειται να πεθάνουν. Έτσι, ως μία φυσική συνέχεια της ζωής, που την διαδέχεται ο θάνατος. Φαντάσου να το άκουγαν αυτό οι συμπολίτες μας που βρίσκονται διασωληνωμένοι. Αρκεί που το ακούν οι συγγενείς τους.
Όσο για εκείνους που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, αυτό κατά τον κ. Μπάμπη είναι επιλογή κάθε φορά του γιατρού. Δηλαδή, ο γιατρός έχει την ευθύνη! Μετά τον πόλεμο που μαίνεται στις τηλεοπτικές οθόνες μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, νά και εκείνος μεταξύ ασθενών και γιατρών, οι οποίοι κάποτε είχαν την τιμή να χειροκροτούνται από όλους, συμπεριλαμβανομένης και της συζύγου του πρωθυπουργού.
Με έγγραφό της, η κ. Γκάγκα υπονοούσε ότι γίνεται επιλογή ασθενών. Αυτή την επιλογή που ο κ. Μπάμπης χρεώνει στους γιατρούς. Προειδοποιούσε επίσης η αναπληρώτρια υπουργός για επικείμενη έλλειψη οξυγόνου. Όσο για τα τακτικά χειρουργεία, 80% αναστολή. Επειδή ζωή σε αναστολή δεν υπάρχει, όποιος βρίσκεται στην λίστα αναμονής, πουλάει ό,τι έχει και δεν έχει για να πάει στις ιδιωτικές κλινικές που είναι covid free και να θεραπευθεί. Όσοι δεν έχουν τίποτε να πουλήσουν, μπαίνουν στην αναμονή που οδηγεί ενίοτε στο μοιραίο, δηλ. σε μία θνησιμότητα μη καταγραφόμενη ως συνέπεια της πανδημίας, που δεν απασχολεί την επικαιρότητα.
Την οριακή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία μας περιέγραψε με συγκλονιστικό τρόπο ιδιώτης γιατρός, ως εξής: «Πολλές φορές πεθαίνει ο άνθρωπος χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό, ενώ ο αναπνευστήρας συνεχίζει τον μονότονο ρυθμό του. Ώσπου να το αντιληφθούν οι καταπονημένοι νοσηλευτές, που τρέχουν και δεν φθάνουν, και να αποσυνδέσουν τον αναπνευστήρα, που δίνει τόπο στην νεκρική σιγή.»
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, που δεν μπορεί να κατηγορηθεί για αντιπολιτευτική μονομέρεια, αφού στο παρελθόν διοργάνωνε εκδηλώσεις για τον σημερινό υπουργό Ανάπτυξης -και τότε Υγείας- Αδ. Γεωργιάδη, επιβεβαιώνει ότι το υπουργείο Υγείας ζητά να γίνεται  επιλογή ασθενών, όπως και τις συνέπειες της αναστολής των χειρουργείων. Ο Μάκης Βορίδης βλέπει ιδεολογική προκατάληψη σε όσους μιλούν για την κατάσταση στις εκκλησίες, σε σχέση με τις κινητοποιήσεις, πατώντας άλλη μία φορά το κουμπί του κοινωνικού αυτοματισμού. Καιρός είναι για ακόμη έναν πόλεμο: των λιτανειών ενάντια στις διαδηλώσεις!
Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, ο φέρων την βασική ευθύνη Κυρ. Μητσοτάκης κίνησε αυτή την φορά όχι για την Χάλκη αλλά για τα Γιάννενα, την Κοζάνη και την απολιγνιτοποίηση. Μόλις ο Βασ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι στην πόλη της κυρά-Φροσύνης η πληρότητα των ξενοδοχείων είναι 70%, έρχονται νέοι επισκέπτες με επικεφαλής τον  πρωθυπουργό για να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο την πληρότητα. Αν χρειασθεί, μπορεί να κάνει και διάγγελμα για την απολιγνιτοποίηση. Ο καιρός που προέβαινε σε 11 διαγγέλματα για την πανδημία, έχει παρέλθει. Μακρυά κι αλάργα τώρα.
Η αλήθεια είναι ότι, όσο ο σημερινός πρωθυπουργός θεωρεί ότι αυτή η τακτική του βγαίνει στις δημοσκοπήσεις, δεν πρόκειται να την εγκαταλείψει. Η ακρίβεια είναι πρόσκαιρη, όπως πρόσκαιρη ήταν η πανδημία, την λήξη της οποίας έχει κηρύξει τρεις φορές. Αιώνια νομίζει πως θα είναι η εξουσία του. Η εξουσία για την εξουσία και ο σώζων εαυτόν σωθήτω, σε μία εποχή που ο θάνατος πάει να γίνει καθημερινή ρουτίνα.
ΥΓ1: Ο Στέφανος Μάνος ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει γιατί έχουμε τόσους πολλούς νεκρούς. Και ακολούθησε νεκρική σιγή…..
*  Ο  Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.