Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ: ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ!

211
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
της Τομεακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ
για τις 32 απολύσεις στις ιχθυοκαλλιέργειες «ΝΗΡΕΑΣ»
 
ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ!
Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ μπουκώνει με ενισχύσεις τις επιχειρήσεις, αυτές προσχωρούν σε απολύσεις εργαζομένων και μάλιστα με προκλητικό τρόπο, αδιαφορώντας για δεσμεύσεις που έχουν πάρει.
Συγκεκριμένα στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, που ενισχύθηκε πρόσφατα λόγω του κορονοϊού από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον οποίο εξελίσσονται αναδιαρθρώσεις με εξαγορές, συνενώσεις, συγχωνεύεις, η επιχείρηση του «ΝΗΡΕΑ» προχωρεί σε απολύσεις εργαζομένων.
Η εργοδοσία απέλυσε 32 εργαζόμενους που εργάζονταν σαν φύλακες με πολλά χρόνια εργασίας στην επιχείρηση ακόμα και εικοσιπέντε (25) έτη και με πρόσχημα την έλλειψη «επαγγελματισμού» την οποία τώρα διαπίστωσαν.
Βέβαια η πραγματικότητα βρίσκεται στο ότι η επιχείρηση παραδίδει τη φύλαξη σε ιδιωτική εταιρία. Έτσι, αντί η διοίκηση να πάρει μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για να μην υπάρχουν ατυχήματα και μάλιστα θανατηφόρα όπως το 2018 με συνάδελφο των απολυμένων εργαζομένων, ρίχνει την ευθύνη στους εργαζόμενους και προχωρά σε απολύσεις.
Η εργοδοσία του «ΝΗΡΕΑ» θωρακισμένη από το καινούργιο αντεργατικό οπλοστάσιο που της παραχώρησε η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας από εκεί που το παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προχωρεί σε αυτές τις ενέργειες με κύριο στόχο τη διασφάλιση και αύξηση των κερδών. Αυτή είναι στην πράξη η «θωράκιση» των εργαζομένων απέναντι στην κρίση που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση!
Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει την πλήρη ευθύνη για την ασυδοσία των επιχειρήσεων και της συγκεκριμένης, με το μπαράζ των απολύσεων στο κλάδο, την έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζόμενων, για όλα τα αντεργατικά μέτρα που προώθησε με αφορμή την πανδημία με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και έχουν παραδώσει τους εργαζόμενους στις ορέξεις της εργοδοσίας.
Μέσα σε όλα τα παραπάνω, είναι προκλητική η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ξαναμοστράρει «φιλεργατικό» προσωπείο, όταν ως κυβέρνηση «απογείωσε» το σχετικό οπλοστάσιο του κεφαλαίου με όλα τα μέτρα του 3ου μνημονίου. Αποτελεί πρόκληση να ισχυρίζεται σήμερα ότι «είναι με τους εργαζόμενους», όταν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018, έγινε το εργοδοτικό έγκλημα στο «ΝΗΡΕΑ», με αποτέλεσμα το θάνατο ενός εργάτη και δεν κουνήθηκε φύλλο! Η υποκρισία κορυφώνεται με την ανακοίνωση που εξέδωσαν, βάζοντας θέμα «αν τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για τις απολύσεις…» και αν «θα μπορούσαν να αποφευχθούν…», αφήνοντας απ’ έξω, ότι αυτές οι πολυεθνικές εταιρείες και το κράτος τους, φτιάχνουν τους νόμους.
Το ΚΚΕ στέκεται με όλες του τις δυνάμεις στο πλευρό των εργαζομένων, για να μη γίνει καμία απόλυση. Διαθέτει όλες τις δυνάμεις του για να δυναμώσει η συσπείρωση και ο αγώνας, η λαϊκή αλληλεγγύη και να δοθεί η μάχη για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά των εργατών και εργατριών του «ΝΗΡΕΑ».
 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

 

Θέμα: Να ανακληθούν οι απολύσεις που έγιναν στην επιχείρηση ιχθυοκαλλιεργειών «ΝΗΡΕΑΣ»

 

Την ώρα που η κυβέρνηση μπουκώνει με ενισχύσεις τις επιχειρήσεις, αυτές προσχωρούν σε απολύσεις εργαζομένων και μάλιστα με προκλητικό τρόπο αδιαφορώντας για δεσμεύσεις που έχουν πάρει.

Συγκεκριμένα στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, που ενισχύθηκε πρόσφατα λόγω του κορονοϊού από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και στον οποίο εξελίσσονται αναδιαρθρώσεις με εξαγορές, συνενώσεις, συγχωνεύεις, η επιχείρηση του ΝΗΡΕΑ προχωρεί σε απολύσεις εργαζομένων.

Η διοίκηση απέλυσε 15 εργαζόμενους που εργάζονταν σαν φύλακες στην επιχείρηση με πολλά χρόνια εργασίας στην επιχείρηση ακόμα και εικοσιπέντε (25) έτη και με πρόσχημα την έλλειψη επαγγελματισμού την οποία τώρα διαπίστωσαν.

Βέβαια η πραγματικότητα βρίσκεται στο ότι η επιχείρηση παραδίδει τη φύλαξη σε εταιρία security G4S. Έτσι, αντί η διοίκηση να πάρει μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην επιχείρηση για να μην υπάρχουν ατυχήματα και μάλιστα θανατηφόρα όπως το 2018 με συνάδελφο των απολυμένων εργαζομένων, ρίχνει την ευθύνη στους εργαζόμενους και προχωρεί στις απολύσεις.

Η διοίκηση του ΝΗΡΕΑ θωρακισμένη από το καινούργιο αντεργατικό οπλοστάσιο που της παραχώρησε η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας από εκεί που το παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, προχωρεί σε αυτές τις ενέργειες με κύριο στόχο τη διασφάλιση και αύξηση των κερδών, προετοιμάζει και νέες απολύσεις προσθέτοντας τις στις τωρινές, αλλά και σε όσες είχαν προηγηθεί.

Η κυβέρνηση έχει την πλήρη ευθύνη για την ασυδοσία των επιχειρήσεων και της συγκεκριμένης, με το μπαράζ των απολύσεων στο κλάδο, την έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζόμενων, για όλα τα αντεργατικά μέτρα που προώθησε με αφορμή την πανδημία με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και έχουν παραδώσει τους εργαζόμενους στις ορέξεις της εργοδοσίας.

 

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί,

  • Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να ακυρωθούν οι συγκεκριμένες απολύσεις.
  • Με τι ποσά έχει επιδοτηθεί η συγκεκριμένη επιχείρηση και αν για τη λήψη τους υπήρχαν όροι διατήρησης όλων των θέσεων εργασίας.
  • Πως η κυβέρνηση θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους για να τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζόμενων.

 

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Καραθανασόπουλος Νίκος