Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπίκαιραΤο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στηρίζει την παρέμβαση της Κ.Ε.Ε.Ε. για την προστασία των...

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στηρίζει την παρέμβαση της Κ.Ε.Ε.Ε. για την προστασία των δανειοληπτών

Date:

Σχετικά άρθρα

Ημέρα του Αρχηγού και Ράσο και Φουστανέλα την Τετάρτη 24 Απριλίου στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου

Ο Αρχηγός της Φρουράς των Μεσολογγιτών Αθανάσιος Ραζή-Κότσικας τιμάται...

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο πατέρας

Σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο κ. Δημήτρης...

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ : ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 17ης ΑΠΡΙΛΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 17ης ΑΠΡΙΛΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ...

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού

ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024 09:00’  Μεσολόγγι – Γραφεία Ιεράς Μητροπόλεως Προγραμματισμένες...

ΕΛΕΠΑΠ: OPEN DAY – Προγράμματα Ημερήσιας Φροντίδας

Σας προσκαλούμε να γνωρίσετε τα προγράμματα Ημερήσιας Φροντίδας της...
Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας με επιστολή της στηρίζει την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων στην παρέμβαση που θα κάνει μαζί με άλλους φορείς, ενώπιον του Αρείου Πάγου κατά την 26 Ιανουαρίου 2023, σχετικά με την υποστήριξη της προστασίας των δανειοληπτών που αδυνατούν να καταβάλουν τις υποχρεώσεις του για διαφόρους λόγους.
Οι δανειολήπτες προστατεύονται με την υφιστάμενη πρόσφατη νομολογία (Απόφαση Αρείου Πάγου 822/2022) και στις 26.1.2023, μετά από ενέργειες των funds, εκδικάζεται ενώπιον του Αρείου Πάγου υπόθεση στην οποία θα κριθεί αν οι εταιρείες διαχείρισης, ως εντολοδόχοι των funds που αγόρασαν τα δάνεια μπορούν να προβούν σε δικαστικές ενέργειες κατά των δανειοληπτών.
Το ζήτημα προέκυψε, διότι τα δάνεια μεταβιβάστηκαν με το νόμο 3156/2003 σύμφωνα με τις διατάξεις του οποίου, οι εταιρείες διαχείρισης δεν έχουν την εξουσία ούτε σε δικαστικές ενέργειες να προβούν, ούτε σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Την εξουσία αυτή θα είχαν οι εταιρείες διαχείρισης εάν η μεταβίβαση των δανείων λάμβανε χώρα με το νόμο 4354/2015.
Η επιλογή του ν. 3156/2003 για την μεταβίβαση των δανείων έγινε για δυο λόγους, να παρακαμφθούν οι προστατευτικές για τους δανειολήπτες διατάξεις, που προέβλεπε ο νόμος 4354/2015, όπως λ.χ. η υποχρέωση κλήσης του δανειολήπτη για ρύθμιση πριν τη μεταβίβαση του δανείου, και για να εφαρμοστεί πλήρη φορολογική απαλλαγή.
Ενώ, λοιπόν, το νομοθετικό πλαίσιο του ν. 4354/2015 παρακάμφθηκε, οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα δάνεια των funds, οι γνωστές ως servicers, έκαναν επιλεκτικά χρήση διατάξεων του ίδιου νόμου που τους έδινε εξουσίες και ιδιότητες που δεν αναγνώριζε ο νόμος 3156/2003 και προχωρούσαν σε έκδοση διαταγών πληρωμής, σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
spot_img

Πρόσφατα άρθρα