Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑγρινίουΤην 11η Ιουνίου μπήκε η τελική υπογραφή για το Πάρκο - Συμβολικά...

Την 11η Ιουνίου μπήκε η τελική υπογραφή για το Πάρκο – Συμβολικά απελευθερώνεται ένα μεγάλο έργο για το Αγρίνιο

Date:

Σχετικά άρθρα

Το Μεσολόγγι για άλλη μια χρονιά τιμά το νησί Κάλαμος

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτοςτο Ιστορικό Μουσείο της «Διεξόδου» και ο Ναυτικός Όμιλος...

1st PANETOLIKO MOUNTAIN TRAIL RUN !

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου συναντήθηκε με τους διοργανωτές...

Η πρόταση του «ΒΙΩΣΙΜΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» για τον Προσκυνηματικό  και Εναλλακτικό τουρισμό

Ο «ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»   στο Συνέδριο για τον Προσκυνηματικό  και...
Έκτακτη συνέντευξη τύπου παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, το πρωί της Παρασκευής 12 Ιουνίου. Θέμα της συνέντευξης τύπου, η ολοκλήρωση όλων των αδειοδοτικών διαδικασιών της μελέτης για την ανάπλαση του Παπαστράτειου Πάρκου Αγρινίου. Ο  δήμαρχος Αγρινίου  ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ,  χθες  ήταν η επέτειος της απελευθέρωσης του Αγρινίου, σημειολογικά  μπήκε η τελευταία υπογραφή από τις αρμόδιες υπηρεσίες και έτσι 39 μήνες μετά την αρχική παρουσίαση της διαχειριστικής μελέτης του Πάρκου και μετά από αρκετές τροποποιήσεις η μελέτη του Πάρκου έλαβε την τελική έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Πλέον απομένει η ένταξη και δημοπράτηση του έργου, ώστε να ξεκινήσει η ‘ανάπλασή’ του.  Το έργο έχει ήδη όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και ό,τι άλλο απαιτείται για την υλοποίησή του.

Η τοποθέτηση του Δημάρχου κ. Γιώργου Παπαναστασίου για το πάρκο στη συνέντευξη Τύπου έχει ως εξής: “Χθες ήταν η μέρα απελευθέρωσης του Αγρινίου. Χθες πήρε την τελική υπογραφή η μελέτη του πάρκου. Το πάρκο οδεύει για οριστική ένταξη και δημοπράτηση. Όλες τις αδειοδοτήσεις και ότι χρειάζεται πλέον το έχει. Ήταν “μια καυτή πατάτα” που τη βρήκα όταν ανέλαβα και από εκεί και πέρα ξεκίνησε αγώνας δήμου και πολιτών για να τελειώσει και να προχωρήσει το πάρκο. Υπήρξαν δυσκολίες και εντάσεις. Δουλέψαμε πολύ συγκρατημένα και με επιμονή και υπομονή. Γνωρίζοντας και τη γραφειοκρατία που υπάρχει με πολλή προσπάθεια έχοντας εγκρίσεις από την αρχιτεκτονική επιτροπή και με όλες τις μελέτες έτοιμες μπορούμε να προχωρήσουμε. Δε μιλούσαμε τόσο καιρό γιατί πολλοί προσπαθούσαν να δυναμιτίσουν το κλίμα. Εξαιρετική μέρα η σημερινή γιατί ήταν δύσκολες οι συνθήκες για το πάρκο. Μια αρχική μελέτη που εμφανίσαμε στο Παπαστράτειο και στο Επιμελητήριο δέχθηκε παρεμβάσεις από τις δημόσιες υπηρεσίες. Έγιναν τροποποιήσεις και προσπάθειες από κάποιους να εμποδίσουν. Αισθάνομαι χαρούμενος που το πάρκο απεμπλέκεται και θα αποδοθεί στους πολίτες. Προχωρά και το κτήριο του πάρκου . Ένα κτήριο τσιμεντένιο με μεταλλικά ανοίγματα  χρειάστηκε να περάσει από αρχαιολογικό συμβούλιο γιατί κάποιοι παίζανε με το πάρκο και την πόλη”.
Ο ΠΑΛΜΟΣ έθεσε την ερώτηση σχετικά με τις προτομές των Παπαστραταίων  , το μνημείο του Εργατικού Κέντρου και την εκκλησία Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που βρίσκεται μέσα στο Πάρκο.
Ο Δήμαρχος απαντώντας είπε πως οι προτομές των Παπαστραταίων θα επανατοποθετηθούν στην ίδια θέση ενώ χαλίκι δε θα υπάρχει πουθενά στο πάρκο. Σημείωσε πως θα λειτουργήσει ξανά το φυτώριο και συζητείται να λειτουργήσει και η παλιά γεώτρηση εφόσον βρεθεί νερό.
Δεν θα αλλοιωθεί ο χώρος   και  θα υπάρξει  μέριμνα επίσης και για την είσοδο “Καπνεργατών”, όπου βρίσκεται το μνημείο του Εργατικού Κέντρου, απάντησε ο Γεν. Γραμματέας κ. Τζιώλης.
Για την εκκλησία απάντησε ότι, δεν θα αλλαχθεί ο χώρος και στον περίβολο όπως και στα μονοπάτια θα τοποθετηθούν υλικά  – κυβόλιθοι, που θα είναι συμβατά με το περιβάλλον και θα είναι θερμοαπωθητικά.
Για το κηποθέατρο σημείωσε πως εντάσσεται στα έργα αλλά το βάρος θα πέσει στο θέατρο στον περίβολο του Αγίου Κωνσταντίνου.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου  για το ενδεχόμενο νέας εμπλοκής στο ΣτΕ ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε: «Έχουμε όλες τις αδειοδοτήσεις. Έχει εγκριθεί η μελέτη οπότε δεν βλέπω το λόγο να «πέσει» το έργο στο ΣτΕ. Έχουμε μητρώο δέντρων, έχουμε ελέγξει το ριζικό σύστημα και η διαχειριστική μελέτη έχει μια νομοθεσία του 2015 την οποία και έχουμε ακολουθήσει. Δεν υπάρχει κάτι που να μην έχει γίνει. Η προσπάθειά μας όλο αυτόν τον καιρό είναι να μην αφήσουμε κάτι κενό ώστε να μη δημιουργηθεί εμπλοκή».
Για τα εμπόδια που προέκυψαν: «Προσπάθησα να ακολουθήσω την διαδικασία με ακραία νομιμότητα καθώς είναι ένα θέμα που έχει ταλαιπωρήσει το Αγρίνιο. Η εκδοχή που πέρασε είναι συντηρητική το πάρκο έπρεπε να αναπλαστεί ακόμη περισσότερο όμως η νομοθεσία είναι συγκεκριμένη και μπήκαν δεσμεύσεις πάλι. Ποιος πίστευε ότι το κτήριο του πάρκου χρειαζόταν άδεια από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο
Για το κόστος και τον χρόνο: «Υπάρχει συνεννόηση για το κόστος με τη Διαχειριστική Αρχή. Προϋπολογισμός 2.350.000 ευρώ και για το κτήριο 2.700.000 ευρώ. Η μελέτη ανατέθηκε από το δήμο Αγρινίου το 2015 ενώ η μελέτη του κτηρίου έγινε από τις υπηρεσίες του δήμου. Οι εργασίες ξεκινούν με το που εντάσσεται το έργο, με ορίζοντα τους επόμενους 18 μήνες. Το πάρκο θα είναι σημείο αναφοράς για τους Αγρινιώτες και σημείο πολιτισμού. Ένας πολυχώρος που θα συγκεντρώνει και άλλο κόσμο και θα πάρει μεγαλύτερη αίγλη από το παρελθόν».
Για τη φύλαξη ο δήμαρχος Αγρινίου ανέφερε πως «το πάρκο το βράδυ θα κλείνει και θα υπάρχει φύλακας. Ή θα το κάνει ο δήμος ή  θα ανατεθεί σε εταιρεία σεκιούριτι. Ειδάλλως θα το αναλάβει αυτός που θα αναλάβει την αξιοποίηση του πάρκου».
Ο γενικός γραμματέας του δήμου Δημήτρης Τζιώλης , παίρνοντας το λόγο  ανέφερε τα εξής: «2.314 δέντρα περιλαμβάνει η φυτοτεχνική μελέτη και αξιολόγησή τους για το ποια χρήζουν συντήρησης και κοπής- αντικατάστασης. Το μέγεθος του εγχειρήματος είναι μεγάλο. Οι μελέτες αποστράγγισης και ηλεκτροφωτισμού θα πρέπει να έχουν τέτοια μορφή ώστε να μην πειραχθεί το σύστημα των δέντρων. Υπήρχε πρόβλημα επίσης με την υφιστάμενη δεξαμενή. Για όλα αυτά υπήρξαν μαραθώνιες διαβουλεύσεις με την αρωγή και του Δασαρχείου. Μεγάλο θέμα και τα υφιστάμενα μονοπάτια. Βασική προδιαγραφή που έβαζε η Κοινή Υπουργική Απόφαση ήταν ότι το πράσινο κομμάτι θα έπρεπε να ξεπερνά το 70 % της συνολικής επιφάνειας. Πήγαμε στο δυσμενές σενάριο και δείτε ως παράδειγμα το ανατολικό μέρος του πάρκου. Ακολουθήθηκε η πιο συντηρητική ερμηνεία λοιπόν και προτίμησε η δημοτική αρχή να πάει συντηρητικά για να μην υπάρχει καμία υποψία καταστρατήγησης των διατάξεων της κοινής υπουργικής απόφασης. Αρκετές διορθώσεις έγιναν σε ότι αφορά τα μονοπάτια του πάρκου για να έχουμε όλες τις μελέτες άρτιες. Έγιναν τρεις και τέσσερις φορές διορθώσεις και επανατιμολογήσεις στα τεύχη δημοπράτησης».
spot_img

Πρόσφατα άρθρα