“Τιμά τον πατέρα σου και τη μητέρα σου…”  ή  ” Εδώ που είσαι ήμουνα  κι εδώ που είμαι θα ’ρθεις “

796
της Καλλιόπης Μυρισιώτη
Η πέμπτη Εντολή μας προτρέπει  ” Τιμά τον πατέρα σου και τη μητέρα σου…” Οι παλιοί λέγανε και το εξής απόφθεγμα : “εδώ που είσαι ήμουνα και εδώ που είμαι θα ρθεις ” Όπως αντιληφθήκατε σήμερα αγγίζουμε ένα πάρα πολύ ευαίσθητο θέμα που έχει να κάνει με την κακοποίηση των ηλικιωμένων . Ένα θέμα που λήγοι αγγίζουν , αλλά πολλοί άνθρωποι υποφέρουν και έχουν πέσει θύμα κακοποίησης και μάλιστα χωρίς να έχουν αναφέρει σε κανέναν το πρόβλημά τους.  Το θέμα αυτό σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει τον αναγνώστη ώστε να προσεγγίσει με ευαισθησία και σεβασμό τα άτομα της τρίτης ηλικίας και να κατάρριψειτο ταμπού του να κρύβουμε το πρόβλημα, να μην το αναφέρουμε, είτε από ντροπή ,είτε από φόβο , ώστε κάποια στιγμή να βρει τη λύση το κοινωνικό κράτος πρόνοιας και οι αρμόδιοι φορείς, ώστε οι συνάνθρωποί μας να μην υποφέρουν άδικα και να μην υπάρχουν θύτες και θύματα.
                Η 15η Ιουνίου καθιερώθηκε ως παγκόσμια ημέρα κατά της κακοποίησης των ηλικιωμένων προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό, όσον αφορά στην κακομεταχείριση που υφίστανται οι ηλικιωμένοι ακόμη και  μέσα στο σπίτι από ανθρώπους της οικογένειάς τους, η από ανθρώπους που τους φροντίζουν. Το προχωρημένο της ηλικίας σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει τη στέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων . Αντίθετα τα ηλικιωμένα άτομα,  θα πρέπει να συνεχίσουν να ζουν και να αντιμετωπίζονται σαν ίσα με τα υπόλοιπα μέλη μιας κοινωνίας και να προστατεύεται πάντα το απαράβατο δικαίωμα τους να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους.
                Επίσημα και σύμφωνα με έρευνες, ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους μεγαλύτερης ηλικίας με αυξημένες ανάγκες φροντίδας είναι θύμα κακοποίησης, ωστόσο οι πραγματικές τιμές ενδέχεται να είναι πολύ υψηλότερες.
 Η κακομεταχείριση εκδηλώνεται ως μία εκμετάλλευση παραμέληση ή παράλειψη ενώ περιστατικά κακομεταχείρισης που έχουν σημειωθεί παγκοσμίως είναι : τραυματισμοί , αφυδάτωση , πλημμελής εφαρμογή θεραπευτικής αγωγής και άλλα. Η πιο φανερή μορφή κακοποίησης είναι η άσκηση σωματικής βίας όπως είναι το χτύπημα χαστούκι ακόμη και κλωτσιές. Ως ψυχολογική κακομεταχείριση θεωρείται η άσχημη συμπεριφορά,  που συμπεριλαμβάνει απειλές, ταπείνωση ,λεκτική κακοποίηση,  όπως για παράδειγμα να αποκαλέσει κάποιος τον ηλικιωμένο με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς να τον αντιμετωπίζει γενικότερα σε μόνιμη βάση σαν ένα μικρό παιδί,  αφαιρώντας του την αξιοπρέπειά του  και τα δικαιώματα του. Υπάρχουν όμως και άλλα λιγότερο φανερά είδη κακοποίησης όταν στον ηλικιωμένο δεν δίνεται φαγητό ρουχισμός ή άλλη προσωπική φροντίδα που είναι απαραίτητα. Παραμέληση επίσης θεωρείται και η έλλειψη φροντίδας για την αλλαγή βρώμικων βρεγμένων ρούχων η μη  διάθεση της φαρμακευτικής αγωγής. Η κακοποίηση μερικές φορές μπορεί να μην είναι σκόπιμη μπορεί να είναι και το αποτέλεσμα έλλειψης γνώσης ,κατανόησης, εκπαίδευσης υπάρχει ακόμα και η πιθανότητα το άτομο που την προκαλεί άθελά του να μην αντιλαμβάνεται ότι κακοποεί τον ηλικιωμένο. Η σκόπιμη κακοποίηση μπορεί να συμβεί και από την έλλειψη Χρόνου η έλλειψη αξιολόγησης στις προτεραιότητες των αναγκών του ηλικιωμένων.  Γιατί όμως τόσα λίγα περιστατικά κακοποίησης γίνονται γνωστά σε σημείο η κακοποίηση ηλικιωμένων να είναι ένα Έγκλημα που παραμένει κρυφό;;;
 Φαίνεται να υπάρχει μία άρρητη συμφωνία ότι ο ηλικιωμένος δεν ζητάει ιατρική βοήθεια, δεν αποκαλύπτει σε κανέναν τι συμβαίνει . Κάποιοι από εκείνους που υποφέρουν από κακοποίηση και συμπεριφορές σε βάρος τους αρνούνται να καταγγείλουν την κακοποίησή επειδή φοβούνται την Εκδικητικότητα του θύτη ή ότι αν το αναγγείλουν θα αναγκαστούν να ζήσουν σε ίδρυμα επειδή εξαρτώνται πλήρως από τον δράστη για την ικανοποίηση βασικών αναγκών τους επειδή ντρέπονται να καταγγείλουν ότι μέλος της οικογένειάς τους έχει τέτοια συμπεριφορά ή επειδή πιστεύουν ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες δεν μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά.  Οι ηλικιωμένοι που δέχονται κακοποίηση βιώνουν έντονα συναισθήματα απόρριψης συνήθως δεν έχουν  μιλήσει , είναι σοκαρισμένοι που  σημαίνει φοβισμένοι   συνειρμικά πράγμα που σημαίνει οτι τους είναι πολύ δύσκολο να μιλήσουν γι’ αυτό που συμβαίνει και το σπουδαιότερο να ζητήσουν βοήθεια.
 Πιθανώς ο ηλικιωμένος να βιώνει αδιέξοδα για το αν πρέπει ή όχι να μιλήσει και το πρόβλημα αυτό είναι γιατί το άτομο που προκαλεί κακοποίηση μπορεί να είναι κάποιο αγαπημένο ή έμπιστο πρόσωπο  και να εξαρτάται οικονομικά από αυτό. Μπορεί επίσης να νομίζει ότι του αξίζει μία τέτοια συμπεριφορά και να φοβάται πως αν εκθέσει το άτομο που τον φροντίζει, θα θυμώσει μαζί του και ότι δεν θα έχει πια την φροντίδα του. Παράλληλα , ίσως να μην γνωρίζει ποιον να πλησιάσει για να εξομολογηθεί το πρόβλημά του. Πιστεύει ότι το πρόβλημά του είναι πολύ ασήμαντο ή ότι δεν πρόκειται να τον βοηθήσει κανείς. Οι ηλικιωμένοι πρέπει συνέχεια να φροντίζονται  για να τους υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι μόνοι τους και ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να έχουν την βοήθεια που χρειάζονται . Αν βρεθούμε κοντά σε ηλικιωμένο που δέχεται κακοποίηση ή που πιθανώς να νιώσουμε ότι κάτι δεν πάει καλά ή παρατηρήσουμε κάποιες αλλαγές ή ότι κάποιος γνωστός μας ηλικιωμένος παρουσιάζει αλλαγές στη συμπεριφορά του, δεν πρέπει να ανεχθούμε αυτή τη συμπεριφορά. Κανείς δεν πρέπει να ανέχεται την κακοποίηση.
Η βοήθεια υπάρχει και είναι διαθέσιμη σε όλους. Καλέστε την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1065 για ηλικιωμένους. Σε καμία περίπτωση  δεν πρέπει να αγνοηθούν τα σημάδια που βλέπουμε και φυσικά  δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς στη θέση του.
                Ας μην ξεχνάμε ότι, μελλοντικά ,  αναπόφευκτα θα  βρεθούμε κι εμείς σε αυτή την ηλικία και δεν είναι καθόλου απίθανο να αποτελέσουμε κι εμείς θύματα κακοποίησης.