Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕπίκαιραΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΡΙΖΑ (VIDEO)

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΡΙΖΑ (VIDEO)

Date:

Σχετικά άρθρα

Αγρίνιο: Δωρεάν διανομή 14 τόνων φρούτων

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας & Δημόσιας Υγείας Δήμου Αγρινίου,...

Σε εξέλιξη ο Διαγωνισμός για τη μελέτη της Μαρίνας Ναυπάκτου

Β.Γκίζας: «Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την αναβάθμιση του...

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΠΑΠΑΦΩΤΗ

Από τη ΔΕΥΑA ανακοινώνεται ότι η οδός Παπαφώτη ,...
Μια παραγωγική τηλεδιάσκεψη με σημαντική αντιπροσωπευτική συμμετοχή από όλο το νομό Αιτωλοακαρνανίας για τα προβλήματα, που προκύπτουν από τον Covid 19, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8-5-2020, ύστερα από πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Συμμετείχαν η συντονίστρια της ΕΠΕΚΕ  για θέματα τουρισμού, Κατερίνα Νοτοπούλου, οι βουλευτές του νομού Γ. Βαρεμένος και Θ.Μωραίτης καθώς και άλλα στελέχη. Από το χώρο του τουρισμού και της εστίασης συμμετείχαν: ο Π. Τσιχριντζής, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, ο Α.Νάκος, ,πρόεδρος Τουριστικών Γραφείων Αιτωλοακαρνανίας, ο Κ. Πιστιόλας, επιχειρηματίας- ξενοδόχος, ο Σ. Φλώρος Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου, Υπ. Τουριστικής Ανάπτυξης, ο Τ. Κατσούδας, επιχειρηματίας- ξενοδόχος από την Αμφιλοχία, ο Α. Παπαϊωάνου, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ναυπάκτου, ο Δ. Αντωνόπουλος, ξενοδόχος από τη Ναύπακτο, ο Β. Σώζος, Περιφερειακός σύμβουλος και ξενοδόχος από τη Βόνιτσα, ο Χ. Φούντας, εκλεγμένος στο Τοπικό Συμβούλιο Μεσολογγίου από το χώρο της εστίασης, ο Χ. Κωστακόπουλος, πρόεδρος Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας.
Ξεκινώντας την τοποθέτησή της η Κ. Νοτοπούλου έκανε λόγο για την ανάγκη εκπόνησης μιας νέας εθνικής στρατηγικής για ένα βιώσιμο τουριστικό μοντέλο. Υπεραμύνθηκε της ανάγκης να υπάρξουν άμεσα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, για να αποτραπεί ο κίνδυνος κατάρρευσης του κλάδου του τουρισμού αλλά και της εστίασης και να διασφαλιστεί η βιώσιμότητά τους  και η επιβίωση των εργαζομένων. Εξειδικεύοντας τα μέτρα, που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ενδεικτικά:
-Εκπόνηση προγράμματος εσωτερικού τουρισμού προ:υπολογισμού 1,5δις.Ε, δηλαδή, κίνητρα σε 5 εκατομμ. Έλληνες να πάνε διακοπές με κάλυψη διαμονής, μεταφοράς και σίτισης.
-Στρατηγικό σχέδιο επιδότησης εργασίας με κάλυψη των εργαζομένων και για τους επόμενους μήνες, που δε θα εργάζονται.
-Ενίσχυση ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων με άτοκο κεφάλαιο κίνησης με την εγγύηση του δημοσίου
-Αναβολή αποπληρωμής των δανείων και οφειλών προς το δημόσιο
-Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση και στα μεταφορικά
-Επιδότηση ενοικίου, κάλυψη από δημοτικά τέλη
-Στοχευμένη κατανομή πόρων στις τουριστικές  επιχειρήσεις με έμφαση στις πολύ μικρές από το ΕΣΠΑ .Πολύ σημαντική ήταν η παρέμβαση στη συζήτηση για το ΕΣΠΑ της Ευγενίας Φωτoνιάτα πρώην Ειδικής Γραμματέως Επ. ΕΣΠΑ ΣΤΟ υπ. Οικονομίας, όπου αποσαφήνισε τη χρησιμότητα του χρηματοδοτικού εργαλείου ΕΣΠΑ σε περιόδους κρίσης. Σήμερα, λόγω κρίσης έχουν δοθεί πολλές ευελιξίες και δεν υπάρχουν δεσμευμένοι πόροι ή οποιαδήποτε δέσμευση σε επίπεδο σχεδιασμού (παρά μόνο για τα έργα που έχουν εγκριθεί). Στο ΕΣΠΑ υπάρχει ένας χώρος  6δισΕ που μπορεί να δοθεί σε τομείς, που έχουν πληγεί, για στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Φτάνει να υπάρχει πολιτική βούληση .
Ακολούθως, στις τοποθετήσεις τους οι φορείς και οι εκπρόσωποι των κλάδων στάθηκαν όλοι στην αδήριτη ανάγκη στήριξής τους από το κράτος. Έκαναν συγκεκριμένες προτάσεις, όπως:
-Γενναία μείωση του ΦΠΑ
-Πάγωμα ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών
-Μείωση του μισθολογικού κόστους χωρίς οι εργαζόμενοι να χάσουν κάτι, αλλά να επιδοτηθούν από το κράτος
-Ενίσχυση οδικού όπως και άλλων εναλλακτικών μορφών τουρισμού κ.α.
Οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αιτωλοακαρνανίας και την ανάγκη ανάδειξής τους. Επέμειναν στην αμεσότητα των μέτρων ενίσχυσης λόγω του ειδικού βάρους του τουρισμού στην οικονομία της Ελλάδας  και για να μη γίνει βορά στις ορέξεις των αρπακτικών funds.
Συμπερασματικά:
1.                      Η επανεκκίνηση της οικονομίας, άρα και του τουρισμού και της εστίασης θα πρέπει να γίνει με τη μέγιστη ασφάλεια. Να υπάρξουν υγειονομικά πρωτόκολλα, να ενισχυθούν οι μονάδες υγείας ώστε η χώρα να είναι πραγματικά ασφαλής προορισμός.
2.                      Άμεση ενίσχυση ρευστότητας και ταυτόχρονα στήριξη της εργασίας
3.                      Μεσοπρόθεσμα οικονομικά και αναπτυξιακά έργα, ώστε να διασφαλιστεί η δυναμική επανεκκίνηση του τουρισμού.
spot_img

Πρόσφατα άρθρα