200 χρόνια από το θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου 09/08/1823 – Μεσολόγγι 09/08/2023.

Μια τέτοια μέρα διάλεξα και εγώ να τιμήσω έναν παιδικό μου ήρωα τον Μάρκο Μπότσαρη, στην πόλη που έσωσε όχι μία, αλλά πάρα πολλές φορές, με την παλικαριά του και την εξυπνάδα του, δίνοντας ακόμα και την ίδια του τη ζωή. Για την πόλη σύμβολο, το Μεσολόγγι.Την μοναδική Ιερά Πόλη. Για τη θυσία και την προσφορά του στην ελευθερία και στα ιδανικά κάθε ελεύθερου ανθρώπου, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Βρέθηκα σήμερα 9 Αυγούστου 2023, στην κεντρική πλατεία της πόλης του Μεσολογγίου, η οποία φέρει το όνομα του ήρωα Μάρκου Μπότσαρη . Μπροστά στο άγαλμα – σύμβολο που ο καλλιτέχνης Κύπριος Γλύπτης Νίκος Κοτζιαμάνης το 2014 , φιλοτέχνησε στην Αγγλία και το χάρισε στον τότε Δήμαρχο Μεσολογγίου Κατσούλη Παναγιώτη και στους πολίτες της πόλης. Φτάνοντας εκεί τι να δω; Η τιμή τιμή δεν έχει και χαρά στον που την έχει!!! Σκουπίδια και μπάζα. Αντί τιμή και προσφορά σε έναν ήρωα που τον έχουν τιμήσει πολλές χώρες και προσωπικότητες όπως π.χ η Γαλλία η οποία έφτιαξε σταθμό του μετρό και πλατεία στο Στρασβούργο με το όνομά του. Τον έχουν υμνήσει και έχουν μιλήσει γι’ αυτόν μεταξύ άλλων και οι : Βίκτωρ Ουγκώ, Λόρδος Βύρων, Διονύσιος Σολωμός, Ιούλιος Βερν και ο Αμερικάνος Oliver Ben Bunce, με το θεατρικό του έργου Marco Bozzaris The Grecian. O Γάλλος Γλύπτης Νταβίντ ντ’ Ανττερ, φιλοτέχνησε το άγαλμα στον ταφο του, “Την ελληνοπούλα” .

Αλλά αντί να δακρύσω από περηφάνια για τα λόγια του Γιώργου Καραΐσκάκη, όταν είδε μπροστά του, όπως ήταν άρρωστος στον Προυσσό και ασπάστηκε τον Μάρκο Μπότσαρη λέγοντας: “ Άμποτε ποτέ ήρωα Μάρκο κι εγώ από τέτοιο θάνατο να πάω”. Αντιθέτως δάκρυσα γι’ αυτό που έβλεπα μπροστά μου, χωρίς να χάσω χρόνο. Ζήτησα από διπλανή καφετέρια σκούπα και φαράσι και τους ευχαριστώ για την προσφορά τους και με τη βοήθεια και κάποιων μικρών φίλων που ήρθαν να με βοηθήσουν, αφού πρώτα τους εξήγησα ποιος ήταν ο Μάρκος Μπότσαρης και τι γιορτάζουμε στις 09/08/2023, με βοήθησαν να καθαρίσουμε το άγαλμα του Μάρκου Μπότσαρη και τον περιβάλλοντα χώρο, ίσως ήταν μια από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές στη δημοσιογραφική μου πορεία. Αν και είχα όλους τους θαμώνες της πλατείας να με κοιτάζουν περίεργα στέλνοντας μερικούς να με ρωτήσουν αν είμαι του δήμου και εργάζομαι σε αυτόν!!!

Ευτυχώς όμως, και αφού ο χώρος είχε καθαριστεί μετά από λίγο κάποιοι θυμήθηκαν τον ήρωα Μάρκο Μπότσαση. Ήρθαν από την παράταξη ΑΝΤΑΜΑ του πρώην δημάρχου και εκ νέου υποψηφίου κ. Πάνου Κατσούλη, συνοδοιπόροι του μαζί με τον ίδιο και κατέθεσαν κάποια λουλούδια στον Μάρκο Μπότσαρη. Εκεί ένιωσα ότι υπάρχουν και κάποιοι που δεν ξεχνούν, όπως δεν θα ξεχάσω τα λόγια που είναι γραμμένα στον τάφο του από τον περίφημο καθηγητή Δημήτριο Σεμιτέλο: “Για τον Μάρκο Μπότσαρη , τον έμπειρο αρχηγό πολέμαρχο που έβγαλε από το σώμα του την ψυχή υπέρ της αγαπημένης του πατρίδας, αυτό εδώ το μνημα εχει κατασκευαστεί. Η Ελλάδα δεν λέει οι καλοί είναι θνητοί”.
Δήμαρχε της Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Λύρο , συγγνώμη που δεν σε ρωτησα για την καθαριότητα του μνημείου, του δήμου σας. Να ξέρεις όμως αν ο χώρος δεν καθαριστεί όπως αρμόζει σε αυτό το τιμώμενο πρόσωπο, τον Ήρωα ΜΑΡΚΟ ΜΠΟΤΣΑΡΗ, την επόμενη φορά θα με δεις με σκάλα και λάστιχο να πλένω τον ανδριάντα του και τότε θα έχουν έρθει και πολλοί φίλοι μαζί μου.

Θα παρακαλέσω επίσης τα Ελληνικά Ταχυδρομεία να βγάλουν ένα γραμματόσημο για τα 200 χρόνια από το θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη. Επίσης προτείνω η επόμενη χρονιά να είναι αφιερωμένη από το δήμο Μεσολογγίου στον Μάρκο Μπότσαρη και τιμώμενη χώρα να είναι η Γαλλία. Θα ήθελα ιδιαίτερα να παρακαλέσω τον αξιότιμο κύριο Νίκο Κορδόση τις επόμενες γιορτές εξόδου η “ΔΙΕΞΟΔΟΣ” να τις έχει αφιερωμένες στον ΜΑΡΚΟ ΜΠΟΤΣΑΡΗ Και αν είναι δυνατόν να ζητήσουμε από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο , να έρθει στο Μεσολόγγι “η μπάλα” που σκότωσε τον Μάρκο Μπότσαρη, αιφνιδιαστικά στη διάρκεια μιας επίθεσης στο Κεφαλόβρυσο κοντά στο Καρπενήσι, καθώς και το “κεφαλόδεμα”. Επίσης και το πρωτότυπο άγαλμα του Γλύπτη Νταβίντ ντ’ Ανττερ.

Ενώ από την Βιβλιοθήκη των Παρισίων μπορούμε να ζητήσουμε το μοναδικό ελληνο- αλβανικό λεξικό,το πρωτότυπο, που συνέγραψε ο Μάρκος Μπότσαρης , αν και είχε περιορισμένη μόρφωση , το 1809 με τίτλο: “Το λεξικό της Ρωμαϊκής και Αρβανίτικης απλής”. Να τονίσουμε ότι εκδόθηκε ξανά στην Αθήνα το 1980 από τον Τίτο Γιοχάλα. Καλό θα είναι να ζητήσουμε και από ιδιωτικές ελληνικές και ξένες συλλογές, όπου υπάρχουν, απο Σουλιώτες και άλλα κειμήλια που αναφέρονται και έχουν σχέση με τον Μάρκο Μπότσαρη. Όλα αυτά να εκτεθούν για πρώτη φορά στο Μεσολόγγι. Θα είναι η απότιση του ελάχιστου φόρου τιμής σε αυτόν τον μεγάλο ήρωα που σήμερα τόσο πολύ απαξιωμένος στέκεται στην πλατεία του Μεσολογγίου, που φέρει το όνομά του ….
Θεόδωρος Β. Σβέρκας



























