Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑγροτικάΘάνος Μωραΐτης: «Επιβάλλεται σήμερα η στήριξη των 182 επιλαχόντων Σχεδίων Βελτίωσης του...

Θάνος Μωραΐτης: «Επιβάλλεται σήμερα η στήριξη των 182 επιλαχόντων Σχεδίων Βελτίωσης του Νομού μας»

Date:

Σχετικά άρθρα

Το Μεσολόγγι για άλλη μια χρονιά τιμά το νησί Κάλαμος

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτοςτο Ιστορικό Μουσείο της «Διεξόδου» και ο Ναυτικός Όμιλος...

1st PANETOLIKO MOUNTAIN TRAIL RUN !

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου συναντήθηκε με τους διοργανωτές...

Η πρόταση του «ΒΙΩΣΙΜΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» για τον Προσκυνηματικό  και Εναλλακτικό τουρισμό

Ο «ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»   στο Συνέδριο για τον Προσκυνηματικό  και...
Σε δήλωση σχετικά με την υλοποίηση της Δράσης 4.1.1 «Σχέδια Βελτίωσης» στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας προέβη ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία στο Νομό, Θάνος Μωραΐτης, ασκώντας, παράλληλα, δριμεία κριτική στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη συνολική του στάση μέχρι τώρα απέναντι στους αγρότες.
«Χωρίς κανένα εθνικό σχεδιασμό, αυτοπεριορίζεται στο να παρακολουθεί την οικονομική κατάρρευση του αγροτικού κόσμου, έχοντας πραγματικό έλλειμμα εθνικής αγροτικής πολιτικής», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι «χάθηκε πολύτιμος χρόνος», καθώς κι ότι «ο κ. Βορίδης παρακολουθεί αμήχανα να καταστρέφονται τα όνειρα πολλών αγροτών, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, (…) εμπαίζοντάς τους και καταβαραθρώνοντας τη συλλογική αξιοπρέπειά τους».
Τόνισε πως «πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η παραγωγική ανασυγκρότηση και η επανεκκίνηση της αγροτικής μας οικονομίας».
Κλείνοντας, αναφορικά με το Νομό Αιτωλοακαρνανίας, υπογράμμισε ότι «επιβάλλεται σήμερα η στήριξη των 182 επιλαχόντων Σχεδίων Βελτίωσης, καθώς και εκείνων που  θα ενταχθούν μετά την εξέταση των ενστάσεων», με τη χρήση «κάθε δυνατότητας υπερδέσμευσης» και την αξιοποίηση «χρημάτων που επιστρέφουν στη χώρα μας (όπως τα 446 εκατ. ευρώ από βοσκοτόπια)», αλλά και της «αυξημένης ευελιξίας που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων, εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού».
Αναλυτικά, η δήλωση του βουλευτή:
«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χωρίς κανένα εθνικό σχεδιασμό, αυτοπεριορίζεται στο να παρακολουθεί την οικονομική κατάρρευση του αγροτικού κόσμου, έχοντας πραγματικό έλλειμμα εθνικής αγροτικής πολιτικής.
Χάθηκε ήδη πολύτιμος χρόνος για την στήριξη των παραγωγών, ο κ. Βορίδης παρακολουθεί αμήχανα να καταστρέφονται τα όνειρα πολλών αγροτών, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.
Επί 10 μήνες χωρίς σχέδιο, παρακολουθεί τις προτάσεις και τις διαμαρτυρίες του αγροτικού κόσμου, εμπαίζοντάς τον και καταβαραθρώνοντας τη συλλογική αξιοπρέπειά του.
Η άσκηση αγροτικής δραστηριότητας σήμερα κλονίζεται και δεν υπάρχει άλλος χρόνος για δηλώσεις και «θα δούμε»: Πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η παραγωγική ανασυγκρότηση και η επανεκκίνηση της αγροτικής μας οικονομίας.
Βλέποντας τα αποτελέσματα της Δράσης 4.1.1 «Σχέδια Βελτίωσης» του προγράμματος ΠΑΑ 2014-2020, από τις 1235 αιτήσεις που υπεβλήθησαν, 748 είναι επιλέξιμες, ενώ 346 αιτήσεις πληρούν της προϋποθέσεις επιλεξιμότητας, αλλά δεν καλύπτονται από το όριο πίστωσης.
Από αυτές, οι 182 είναι στην Αιτωλοακαρνανία, στοιχείο που φανερώνει και την ανισοκατανομή επιλεξιμότητας.
Επιβάλλεται σήμερα η στήριξη των 182 επιλαχόντων Σχεδίων Βελτίωσης, καθώς και εκείνων που  θα ενταχθούν μετά την εξέταση των ενστάσεων, χρησιμοποιώντας κάθε δυνατότητα υπερδέσμευσης και αξιοποιώντας χρήματα που επιστρέφουν στη χώρα μας (όπως τα 446 εκατ. ευρώ από βοσκοτόπια). Και, φυσικά, αξιοποιώντας την αυξημένη ευελιξία που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων, εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού».
spot_img

Πρόσφατα άρθρα