Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠεριφέρειαΣυνεργασία φορέων για την ορθή διάγνωση των αναγκών Αγοράς Εργασίας και την...

Συνεργασία φορέων για την ορθή διάγνωση των αναγκών Αγοράς Εργασίας και την επιλογή ειδικοτήτων στην Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση ( ΙΕΚ, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ)

Date:

Σχετικά άρθρα

Ο Χάρης Δούκας στο Αγρίνιο (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

της Καλλιόπης ΜΥΡΙΣΙΩΤΗ Το Αγρίνιο επισκέφθηκε σήμερα Τρίτη στις 9...

Στις 25 Ιουλίου το Τριχωνιώτικο αντάμωμα

Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Τριχωνίου η “Αγία Παρασκευή”...

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνα Ζαΐμη πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μελών του Συμβουλίου Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (ΣΣΠΑΕ), στελεχών της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και του Αναδόχου ( ΕΕΟ GROUPA.Ε), στο πλαίσιο του έργου Περιφερειακός Μηχανισμός Διάγνωσης της Αγοράς Εργασίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η συνάντηση είχε ως αντικείμενο την δρομολόγηση της συνεργασίας ανάμεσα στους δύο φορείς που έχουν κοινές σ’ ένα βαθμό αρμοδιότητες οι οποίες αποσκοπούν στην επιστημονική και τεκμηριωμένη διάγνωση των αναγκών της αγοράς εργασίας μέσα από  ανταλλαγή δεδομένων, μελετών και τεχνογνωσίας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει προχωρήσει στη  συγκρότηση του Συμβουλίου Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (ΣΣΠΑΕ), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθ. 6 του Ν. 4763/2020 (254 Α΄), το οποίο έχει ως αποστολή την υποβολή εισηγήσεων – γνωμοδοτήσεων προς το Υπουργείο Παιδείας για θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και, ιδίως, για τους τομείς και τις ειδικότητες που πρέπει να λειτουργήσουν στα δημόσια ΙΕΚ, στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας, στα ΕΠΑΛ, στις δημόσιες ΕΣΚ και στις ΕΠΑΣ Μαθητείας της ΔΥΠΑ., καθώς και για τα ειδικά μαθήματα, τα προγράμματα και τις δραστηριότητες, πέραν του εγκεκριμένου κορμού μαθημάτων, εφόσον τεκμηριωμένα αποσκοπούν στην ενίσχυση του αναπτυξιακού χαρακτήρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος

Συμφωνήθηκε επίσης η υπογραφή σχετικού μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων με στόχο την επιτυχημένη  πρόβλεψη των μελλοντικών αναγκών σε νέες θέσεις εργασίας και σε νέες απαιτούμενες δεξιότητες, για την επιλογή των ειδικοτήτων ΙΕΚ, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ και τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αποδοτικών  προγραμμάτων αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και την καταπολέμηση της ανεργίας σε περιφερειακό επίπεδο.

Ο Περιφερειακός Μηχανισμός Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας (MIS 5075872)»  λειτουργεί  μέσω της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού (Δι.Α.Π.) στο πλαίσιο του ΕΠ «Δυτική Ελλάδα 2014-2020». Στον ιστότοπο του έργου (https://www.pde-mae.gr), παρέχεται η δυνατότητα ταυτόχρονης ανάλυσης δεδομένων και τάσεων για την απασχόληση σε όλους τους τομείς και τους Δήμους της Δυτικής Ελλάδας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι: Ιωάννης Χατζής , Διευθυντής του Δ.Ι.Ε.Κ. Μεσολογγίου, Νικόλαος Κατσώνης , Διευθυντής του Δ.Ι.Ε.Κ. Πάτρας, Νικόλαος Κοτσώνης  Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος (ΣΕΒΠΕ&ΔΕ),Ιωάννα Μακρή , επιστημονικό στέλεχος του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., Κατερίνα Μπάρλου, επιστημονική συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ), ο Γεράσιμος Καβαλιεράτος, Διευθυντής του 6ου Ε.ΠΑΛ. Πάτρας και ο Κωνσταντίνος Κωνσταντούλας, Διευθυντής Προτύπου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας.

spot_img

Πρόσφατα άρθρα