Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑπόψειςΣύλλογος Αγίου Αντωνίου-Ρηγανά: «Ολοκληρωμένη λύση για τα χρονίζοντα προβλήματα του οικισμού»

Σύλλογος Αγίου Αντωνίου-Ρηγανά: «Ολοκληρωμένη λύση για τα χρονίζοντα προβλήματα του οικισμού»

Date:

Σχετικά άρθρα

Στη Σαουδική Αραβία ταξίδεψαν τα εκλεκτά αλιεύματα της Αιτωλοακαρνανίας

Στην έκθεση Saudi Horeca ταξίδεψαν τα αλιεύματα της Δυτικής...

Αύξηση υδροηλεκτρικής παραγωγής στις Λίμνες των ΥΗ.Σ. Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου

Αύξηση υδροηλεκτρικής παραγωγής και ενεργοποίηση αστυνομικής διάταξης για τους...
«Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,
Αγαπητέ κ. Αντιδήμαρχε,
Αγαπητοί κυρίες/κύριοι,
Ο Σύλλογος Κατοίκων Ενορίας Αγίου Αντωνίου-Ρηγανά ιδρύθηκε το 1986 και αποτελεί συλλογικό όργανο δημόσιας έκφρασης, διεκδικήσεων και κατάθεσης προτάσεων που συμβάλλουν στην επίλυση προβλημάτων-ζητημάτων καθημερινότητας των κατοίκων του οικισμού των εργατικών κατοικιών, της Ενορίας Αγίου Αντωνίου και της ευρύτερης περιοχής του Ρηγανά.
Δια της παρούσης επιστολής, θα θέλαμε να επισημάνουμε, για πολλοστή φορά, τα συσσωρευμένα και χρονίζοντα πλέον προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του οικισμού των εργατικών κατοικιών, που δυστυχώς αφού δεν αντιμετωπίστηκαν εν τη γενέσει τους, έχουν επιδεινωθεί πλέον σημαντικά με αποτέλεσμα να υποβαθμίζουν καθημερινά την ποιότητα ζωής των δημοτών της συγκεκριμένης περιοχής.
Ειδικότερα, αναφέρουμε τα παρακάτω κατεπείγοντα ζητήματα για τα οποία θα πρέπει να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις, καθώς η αδυναμία ανάληψης δράσης από πλευράς σας θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των δημοτών της συγκεκριμένης περιοχής. Τα κατεπείγοντα αυτά ζητήματα είναι :
  1. Αποκατάσταση οδικού δικτύου και πεζοδρομίων: Η βελτίωση του οδικού αυτού τμήματος που περιλαμβάνει τόσο τους περιμετρικούς-κεντρικούς δρόμους του οικισμού, όσο και τις κάθετες οδούς, κρίνεται επιβεβλημένη. Η ύπαρξη πελώριων λάκκων και εκτεταμένων ανωμαλιών στο οδόστρωμα δημιουργεί αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας ως προς την πρόκληση  σοβαρών ατυχημάτων μεταξύ των διερχόμενων οχημάτων, αλλά και των πεζών. Η συντήρηση και η αποκατάσταση της βατότητας των δρόμων με ασφαλτόστρωση και κατασκευή των απαραίτητων τεχνικών θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ομαλούς και ασφαλούς οδικής δικτύωσης της περιοχής. 
Επισημαίνεται ότι ανάλογη μέριμνα πρέπει να ληφθεί και για την αποκατάσταση των πεζοδρομίων, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πεζή και χωρίς κινδύνους μετακίνηση των κατοίκων.
  1. Αποκατάσταση του ηλεκτροφωτισμού σε όλο τον οικισμό: Ο φωτισμός θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαντικούς δείκτες ανάπτυξης και από τους κύριους παράγοντες μέσω του οποίου οι άνθρωποι κρίνουν την ποιότητα της ζωής. Ο φωτισμός δρόμων κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι ιδιαίτερα σημαντικός, ώστε να αποφεύγονται πιθανά δυστυχήματα. Υπό αυτό το πρίσμα, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την αποκατάσταση του ηλεκτροφωτισμού στον οικισμό  με χρήση λαμπτήρων τύπου led, για εξασφάλιση επαρκούς φωτισμού με ταυτόχρονη εξοικονόμηση ενέργειας. 
  2. Προσθήκη αποχετευτικού συστήματος ομβρίων: Η περιοχή δε διαθέτει καθόλου φρεάτια και γενικά ένα αποχετευτικό σύστημα ομβρίων υδάτων και αντιπλημμυρικών έργων, με αποτέλεσμα να καταγράφονται συνεχώς ζημιές, φθορά ή ακόμη και καταστροφή έργων υποδομής όπως δρόμοι και πεζοδρόμια. Η απουσία αποχετευτικού συστήματος στον οικισμό  προκαλεί και έμμεσες  ζημιές λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης και των προβλημάτων που προκαλούνται στην κυκλοφορία των πεζών, ειδικά πέριξ των σχολικών κτιρίων. Τούτων δοθέντων, θα πρέπει άμεσα να κατασκευαστεί  αποχετευτικό έργο στον οικισμό, ώστε περιορίσει τις προκληθείσες ζημιές τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια περιουσία και φυσικά να συμβάλει αποφασιστικά στη διασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής και καλύτερου περιβάλλοντος για τις επόμενες γενιές.
  3. Εκσυγρονισμός δικτύου ύδρευσης: Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί η αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του δικτύου ύδρευσης που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένες φθορές στους παλιούς και κακοσυντηρημένους αγωγούς ύδρευσης, με αποτέλεσμα να προκαλούνται  συχνές διαρροές ύδατος, αλλά και  μεγάλης διάρκειας διακοπές στην υδροδότηση των νοικοκυριών κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες. 
Εκτός των παραπάνω κατεπειγόντων και πολυεπίπεδων προβλημάτων που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν, αφού σχετίζονται με «αυτονόητα» ζητήματα κοινωνικής εξυπηρέτησης των δημοτών, οδικής ασφάλειας, αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος,  θα θέλαμε επίσης να θέσουμε και δύο πολύ σημαντικά θέματα,  που αφορούν την αναβάθμιση του οικισμού μας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. 
Αυτά είναι: 
1) Η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, της δεύτερης μεγαλύτερης πλατείας του Δήμου Αγρινίου, με βιοκλιματική προσέγγιση και προοπτικές, ώστε αφενός να δημιουργηθεί ένας ευχάριστος χώρος ανάπαυλας  και ξεκούρασης για τους δημότες, και αφετέρου να αξιοποιηθεί για τη διοργάνωση κοινωνικών, καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων και τοπικών εκθέσεων.  Επίσης, σημαντική κρίνεται η συντήρηση- ανακαίνιση  του κτιριακού συγκροτήματος καταστημάτων που υπάρχει στο χώρο, προκειμένου να λειτουργήσουν ξανά επιχειρήσεις στην περιοχή προς τόνωση της τοπικής οικονομίας,
 και
2) Η μέριμνα για προσθήκη νέων παιδικών χαρών και άμεση αναδιαμόρφωση των υφιστάμενων με στόχο την αποκατάσταση της καταλληλότητας τους, κρίνεται μείζονος σημασίας, για να υποστηριχτεί η σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών και η  κοινωνικοποίησή τους, ιδιαίτερα κατά την τελευταία περίοδο που χαρακτηρίστηκε από τα ιδιαίτερα σκληρά μέτρα της πανδημίας και τον κατ’ οίκον περιορισμό τους.
Κε Δήμαρχε,
λόγω των πολύπλευρων προβλημάτων σε πολλά αστικά μέτωπα (δρόμοι, αποχέτευση, φωτισμός κλπ), η χρηματοδότηση έργου «μελέτη-κατασκευή ανάπλασης των κοινόχρηστων χώρων του οικισμού» θα μπορούσε να αποτελέσει εξαιρετική λύση ώστε να αντιμετωπιστεί το σύνολο των προβλημάτων.
Πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθείτε στα δίκαια αιτήματά μας τηρώντας έτσι και τον προεκλογικό σας λόγο και ταυτόχρονα δέσμευση, τόσο για την ασφαλή διαμονή μας, όσο για τη δημιουργία προϋποθέσεων για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στον οικισμό μας. Την ασφάλεια και την ποιότητα που στερηθήκαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια και εξακολουθούμε να στερούμαστε».
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου
    Η Πρόεδρος                     Ο Γραμματέας                                                                                                 
Δέσποινα Σβώλη           Ευθύμιος Κόσσυφας
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα άρθρα