Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠεριφέρειαΣτον Πύργο έγινε η παρουσίαση για τα έργα του ΕΣΠΑ 2014-2020 (VIDEOS...

Στον Πύργο έγινε η παρουσίαση για τα έργα του ΕΣΠΑ 2014-2020 (VIDEOS – PHOTOS)

Date:

Σχετικά άρθρα

Αγρίνιο: Δωρεάν διανομή 14 τόνων φρούτων

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας & Δημόσιας Υγείας Δήμου Αγρινίου,...

Σε εξέλιξη ο Διαγωνισμός για τη μελέτη της Μαρίνας Ναυπάκτου

Β.Γκίζας: «Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την αναβάθμιση του...

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΠΑΠΑΦΩΤΗ

Από τη ΔΕΥΑA ανακοινώνεται ότι η οδός Παπαφώτη ,...

της Καλλιόπης ΜΥΡΙΣΙΩΤΗ

Πραγματοποιήθηκε χθες στον Πύργο από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος  η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το press event πραγματοποιήθηκε στον φιλόξενο χώρο της αίθουσας εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου. Η ημερίδα για τα αποτελέσματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανέδειξε την χρησιμότητα και τα καίρια αποτελέσματα των Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτικών Εργαλείων.  Παρουσιάστηκαν πλειάδα έργων  και δράσεων  που υλοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ το οποίο «έτρεξε» από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στις τρείς Περιφερειακές Ενότητες, δηλαδή σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης η οποία συνδέεται με την τακτική συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης στο πλαίσιο της υλοποίησης του ΕΣΠΑ, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης στην αρχή της τοποθέτησής του τόνισε μεταξύ άλλων πως ένα πρώτο συμπέρασμα είναι πως τα αποτελέσματα του ΕΣΠΑ αποτυπώνονται παντού στον τόπο μας, σε κάθε γωνιά της Δυτικής Ελλάδας και τονίσθηκε ιδαίτερα  ότι το ΕΣΠΑ δεν είναι πλέον κάτι “ξένο” για την κοινωνία μας. Είναι τα έργα και οι δράσεις που βλέπουμε παντού γύρω μας και κάνουν τη ζωή μας καλύτερη.  Είναι η μεγάλη “γέφυρα” προς τη Δυτική Ελλάδα του 2030, μία Περιφέρεια σύγχρονη και ανθεκτική, παραγωγική και εξωστρεφής, με περιβαλλοντική συνείδηση και ισχυρή κοινωνική αλληλεγγύη.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι με την απορροφητικότητα να αγγίζει το 105% -καθώς η αρχική χρηματοδότηση των 449 εκ ευρώ διαμορφώθηκε περίπου στα 471 εκ ευρώ , και να εδραιώνεται σε επτά Άξονες Προτεραιότητας, «έκλεισε» ο κύκλος εργασιών του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της Τρίτης Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος ΕΣΠΑ 2021-2027, συνεδριάζει  σήμερα με την παρουσία Ευρωπαίων, Υπευθύνων για το ΕΣΠΑ απο την Κομισιόν.

Ν. Φαρμάκης: «…τα αποτελέσματα του ΕΣΠΑ αποτυπώνονται παντού στον τόπο μας, σε κάθε γωνιά της Δυτικής Ελλάδας»

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης σημειώνοντας χαρακτηριστικά: Μιλάμε σήμερα για το ΕΣΠΑ που ολοκληρώθηκε, για μία Προγραμματική Περίοδο που έκλεισε. Και η οποία, μετά από μεγάλη προσπάθεια πολλών, νομίζω πως ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αφήνοντας όμως και σημαντικά διδάγματα ως παρακαταθήκες για την επόμενη Περίοδο, που ήδη διανύουμε.

Πραγματοποιώντας λοιπόν μία σύντομη και γενική περιγραφή, καθώς στη συνέχεια θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να ακούσουμε πολύ πιο συγκεκριμένα στοιχεία, ένα πρώτο συμπέρασμα είναι πως τα αποτελέσματα του ΕΣΠΑ αποτυπώνονται παντού στον τόπο μας, σε κάθε γωνιά της Δυτικής Ελλάδας». Αναφερόμενος στα έργα και στις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ηλεία ο Ν. Φαρμάκης σημείωσε: «Και επειδή βρισκόμαστε στην Ηλεία, θα θυμίσω τα έργα αναπλάσεων που έγιναν στο πλαίσιο των χωρικών επενδύσεων, τις ενεργειακές αναβαθμίσεις σημαντικών κτιρίων, την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής από το Κατάκολο μέχρι την Αρχαία Ολυμπία και τη χρηματοδότηση λειτουργίας 12 δομών στήριξης και ενεργητικής ένταξης ευάλωτων ομάδων και πολιτών.   Θα θυμίσω επίσης ότι μέσα από το ΕΣΠΑ ενισχύθηκαν πάνω από 1.300 επιχειρήσεις εδώ στην Ηλεία. Και φυσικά, δεν γίνεται να μην αναφέρω μία από τις κορυφαίες στιγμές της προηγούμενης θητείας μας, που έγινε κατορθωτή μέσα από το ΕΣΠΑ:  Την Olympian Land. Δηλαδή, τη χρηματοδότηση της νέας ταυτότητας και της νέας στρατηγικής τουριστικής προβολής της Δυτικής Ελλάδας σε όλο τον κόσμο, ως Ολυμπιακή Γη. 

Πολλά από όσα έγιναν λοιπόν στη Δυτική Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, φέρουν τη σφραγίδα του ΕΣΠΑ.  Του σημαντικότερου μάλλον, χρηματοδοτικού εργαλείου που διαχειρίζεται η Περιφέρεια και το οποίο σε ότι αφορά την Προγραμματική Περίοδο που ολοκληρώθηκε, αξιοποιήθηκε πλήρως. Και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό.

Για την ακρίβεια, είμαστε περήφανοι γιατί χάρη στη δουλειά των στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής και της Περιφέρειας, αλλά και χάρη στην πολύ καλή συνεργασία που είχαμε με το σύνολο των τοπικών φορέων, τους δήμους, τα επιμελητήρια και όλους τους άλλους, πετύχαμε να μην αφήσουμε ούτε ένα ευρώ αναξιοποίητο για τον τόπο μας.

Θέλω για άλλη μία φορά να τους ευχαριστήσω όλους. Και να προσθέσω πως η συνεργασία που πετύχαμε για την ευόδωση αυτού του στόχου, αποτελεί μία σημαντική παρακαταθήκη και για τη νέα Προγραμματική Περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει.

Έχουμε όμως και μία ακόμα παρακαταθήκη που πρέπει να κρατήσουμε.

Το γεγονός πως καταφέραμε να παρέμβουμε στο ΕΣΠΑ και – ομολογουμένως με πολύ κόπο – να πετύχουμε τροποποιήσεις και αλλαγές που ήσαν απολύτως απαραίτητες, είτε γιατί αυτό επέβαλλαν οι καιροί, είτε γιατί αυτό επέβαλλαν οι πραγματικές ανάγκες της Δυτικής Ελλάδας. Στρέψαμε πόρους λοιπόν για να στηρίξουμε το τοπικό σύστημα Υγείας, αλλά και περίπου 7.000 επιχειρήσεις, την ώρα της μεγάλης ανάγκης, δηλαδή της πανδημίας.

Στρέψαμε πόρους σε έργα που ήσαν απολύτως αναγκαία, χωρίς παράλληλα να αφήνουμε τίποτα σημαντικό να χαθεί. Και ένα παράδειγμα μόνο είναι τα τοπικά δίκτυα φυσικού αερίου που όχι μόνο αγωνιστήκαμε να μην χαθούν, αλλά φροντίσαμε να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο.

Θα επαναλάβω κάτι που το πιστεύω βαθιά:

Η ανάπτυξη σε έναν τόπο δεν έρχεται με το να ρίχνει κάποιος χρήματα δεξιά και αριστερά, μόνο και μόνο για να επιτυγχάνει την απαιτούμενη απορροφητικότητα.

Η πραγματική ανάπτυξη έρχεται με τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων που έχουν συγκεκριμένη στόχευση, που υπηρετούν τις ανάγκες του τόπου και των πολιτών. 

Τι λέμε, λοιπόν;

Ότι θέλουμε μία Δυτική Ελλάδα:

●             Όμορφη και εξωστρεφής.

●             Ανθεκτική απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

●             Με σύγχρονη παραγωγική δύναμη που θα επενδύει στην καινοτομία και τη πράσινη ανάπτυξη.

Και ακόμα:

●             Μία Δυτική Ελλάδα όλων των πολιτών! Κανένας μόνος του!

Αυτές τις τέσσερις βασικές αξίες της πολιτικής υπηρετήσαμε και μέσα από το ΕΣΠΑ που τελείωσε. Αυτές θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε και στη συνέχεια.  Από το 2019 που αναλάβαμε καθήκοντα μέχρι το τέλος του 2023 και της ουσιαστικής λήξης του ΕΣΠΑ 14-20, κάναμε μία μεγάλη διαδρομή και αισθανόμαστε πως τα πάνω από 470 εκ. ευρώ που δαπανήθηκαν, κάλυψαν μεγάλες και ουσιαστικές ανάγκες του τόπου, ανοίγοντας παράλληλα έναν νέο δρόμο προς το μέλλον. Σε αυτή τη διαδρομή διδαχτήκαμε πολλά.

Αποδείξαμε ότι τα προγράμματα έχουν νόημα όταν πίσω από τους αριθμούς βρίσκεται η πρόοδος του τόπου και του πολίτη. Και το αποδείξαμε όλοι μαζί. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και πάλι λοιπόν, σε όλους εκείνους που εργάστηκαν, κόπιασαν, συνεργάστηκαν μαζί μας. Και σε εκείνους που μας έκαναν υποδείξεις, μας διόρθωσαν, μας έκαναν καλύτερους.  Κάθε βήμα προόδου είναι ένα συλλογικό βήμα. Ας μην το ξεχνάμε ποτέ».

Τα έργα

Η Ιωάννα Φαναριώτου- προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, παρουσίασε τα έργα δράσεις που υλοποιήθηκαν μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ τονίζοντας ότι το όραμα ήταν: «Η αυτοτροφοδοτούμενη, εξωστρεφής και αειφορική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος εστιασμένη στην παγκόσμια ταυτότητά της, στις αξίες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον». Παράλληλα αναφέρθηκε στο στόχους του προγράμματος που δεν ήταν άλλοι από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή την καινοτομία και αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, την προστασία του Περιβάλλοντος – μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον, την ανάπτυξη – εκσυγχρονισμός – συμπλήρωση μεταφορικών υποδομών, την ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και Καταπολέμηση της Φτώχειας και των Διακρίσεων καθώς και η ανάπτυξη – εκσυγχρονισμός – συμπλήρωση κοινωνικών υποδομών, υποδομών υγείας και εκπαίδευσης.

Ακολούθησε ζωντανή σύνδεση με τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημαντική αλλαγή της εικόνας της πόλης του Αγρινίου μέσω των δράσεων/ έργων του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Τη χθεσινή ενημερωτική σύσκεψη παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι Αντιπεριφερειάρχες Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, Υποδομών και έργων Βασίλης Γιαννόπουλος, Πολιτισμού Παναγιώτης Μπράμος, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Βασιλόπουλος καθώς και οι δήμαρχοι Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Ανδραβίδας- Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας και Αρχαίας Ολυμπίας Άρης Παναγιωτόπουλος.  

H Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγραμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Ιωάννα Φαναριώτου, παρουσίασε τα έργα που υλοποιήθηκαν

ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα έργα τα οποία έγιναν ή αφορούσαν και την Ηλεία, τα οποία είναι τα εξής:

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ – ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ (ΟΠΣ: 5032883)

Π/Υ: 361.795,84€

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ: ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ – ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ

Ταμείο : ΕΤΠΑ

Το έργο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση της Μαθητικής Εστίας Κρεστένων. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του έργου τοποθετήθηκε εξωτερική θερμομόνωση, έγινε αντικατάσταση των κουφωμάτων με ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου, τοποθετήθηκαν ηλιακά θερμοσιφωνικά συστήματα συλλέκτη – ταμιευτήρα αποθήκευσης του ζεστού νερού χρήσης, έναντι του υπάρχοντος μπόιλερ που λειτουργεί από τον καυστήρα πετρελαίου, για το μηδενισμό της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης. Επιπλέον, εγκαταστάθηκαν αντλίες θερμότητας για την κάλυψη των αναγκών σε θέρμανση και ψύξη και σύστημα αυτόματης καταγραφής και παρακολούθησης της ενεργειακής κατανάλωσης και διασύνδεση με bms. Με τον συνδυασμό των παραπάνω παρεμβάσεων έχει προκύψει ένα κτίριο με πολύ βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση, συμβάλλοντος σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και την αντίστοιχη μείωση του αντίστοιχου ανθρακικού αποτύπωματος, εξασφαλίζοντας μία περισσότερο βιώσιμη λειτουργία του κτιρίου.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ – ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΔΕ.

Ταμείο : ΕΤΠΑ

Στο πλαίσιο της ανωτέρω δράσης, παρουσιάστηκε το επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης BRITE SOLAR A.E. η οποία χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Σύγχρονη Μεταποίηση στη Δυτική Ελλάδα – Ενίσχυση του μεγέθους και της ανταγωνιστικότητας Μεταποιητικών και λοιπών επιχειρήσεων της ΠΔΕ».

Τίτλος έργου: ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ BRITE SOLAR A.E.

Συνολικό Κόστος Επένδυσης: 1.187.500 €

Επιλέξιμη Δημόσια Δαπάνη: 550.000 €

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ, ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟ ΣΥΣΤΑΣΗ, ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΤΑΜΕΙΟ: ΕΚΤ

Στο πλαίσιο της ανωτέρω δράσης, παρουσιάστηκε το επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ (διακριτικός τίτλος ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΟ), που χρηματοδοτήθηκε από την πρόσκληση «Επιχειρηματική Εκκίνηση, Ενίσχυση νέων και υπό σύσταση, πολύ Μικρών και μικρών Επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας».

Τίτλος έργου: Ενίσχυση στη Δράση «Επιχειρηματική Εκκίνηση» – ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Συνολικό Κόστος Επένδυσης: 198.957 €

Επιλέξιμη Δημόσια Δαπάνη: 155.801 €

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΚΟΤΥΧΙΟΥ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ (ΟΠΣ: 5075842)

Ταμείο ΕΤΠΑ

Π/Υ: 435.944,44€

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ: ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΟΦΥΠΕΚΑ

Το φυσικό αντικείμενο της πράξης αφορά στην υλοποίηση δράσεων με στόχο την ανάδειξη της βιοποικιλότητας της περιοχής ευθύνης της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτ. Πελοποννήσου. Οι δράσεις αναπτύχθηκαν στους ακόλουθους τομείς: 1. Διαχειριστικές παρεμβάσεις για την βιοποικιλότητα, η οποία περιλαμβάνει την έκδοση ενημερωτικού υλικού και βίντεο, την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων, τη σήμανση μονοπατιών, την παρακολούθηση αναπαραγόμενων ειδών ορνιθοπανίδας, διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων και τη δημιουργία υλικού περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

 • Αναμόρφωση του εκθεσιακού χώρου του κέντρου πληροφόρησης με παρεμβάσεις στη δομή του χώρου και ανανέωση των μέσων ερμηνείας περιβάλλοντος, σύμφωνα με καινούργια μουσειολογική μελέτη.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΩΡΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΦΗΣ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΙΑΣ (ΟΠΣ 5002956)

Ταμείο ΕΤΠΑ

Π/Υ: 9.720.559,17€

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ: ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ

Αντικείμενο της πράξης ήταν η κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) και των συνοδών έργων αυτού, ήτοι η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Στραγγισμάτων (Μ.Ε.Σ.) του Χ.Υ.Τ.Υ. και η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, όπως προβλέπεται από τον εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και η παροχή τεχνικής υποστήριξης, οι συνδέσεις των έργων με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και οι απαραίτητες αρχαιολογικές εργασίες και έρευνες. Στην παρούσα φάση ο Χ.Υ.Τ.Υ βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, η οποία συνδυάζεται με την ενεργοποίηση του εργοστασίου επεξεργασίας αστικών αποβλήτων που υλοποιήθηκε σε μεταγενέστερη πράξη. Αυτή τη στιγμή, οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΘΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (έδρα Πύργος) Π/Υ: 520.800,00€

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ: ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ (ΚΕΘΕΑ)

Ταμείο : ΕΚΤ

Ο αριθμός των ατόμων που δεν μπορούν να ενταχθούν σε υφιστάμενες δομές, συνεχώς διευρύνεται τα τελευταία χρόνια καθώς η κατάσταση του προβλήματος των εξαρτήσεων έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά ενώ «νέου τύπου» εξαρτήσεις έχουν κάνει δυναμικά την εμφάνιση τους τόσο στον πληθυσμό των εφήβων/νέων όσο και στον πληθυσμό των ενήλικων. Ενδεικτικά αναφέρονται η αύξηση της βαριάς χρήσης αλκοόλ ειδικά στην περιφέρεια και η αύξηση του τζόγου και των τυχερών παιχνιδιών στους νέους, σε βαθμό που κατατάσσει τη χώρα στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά. Το Πολυδύναμο Κέντρο παρείχε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υποστήριξης και βραχείας παρέμβασης σε όλες τις επιμέρους ομάδες εξαρτημένων ατόμων ανάλογα με τις ανάγκες τους (εξαρτημένοι από ναρκωτικά, περιστασιακοί χρήστες, χρήστες αλκοόλ, άτομα με διπλή διάγνωση κ.α) και παρέπεμπε σε εξειδικευμένες δομές εφόσον κρινόταν αναγκαίο (προγράμματα υποκατάστασης, θεραπευτικές κοινότητες, μονάδες ψυχικής υγείας, κλπ).

 1. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Έγινε παρουσίαση των δράσεων κρατικών ενισχύσεων από του 2 Ενδιάμεσους Φορείς Διαχείρισης, που ανέλαβαν την υλοποίηση των παρακάτω δράσεων:

Α) ΔΙΑΠ ΠΔΕ, Δ/ντρια κα Νατάσσα Πυργάκη θα παρουσιαστούν τα βασικά στοιχεία των δράσεων, συνοδευόμενα από βίντεο επιλεγμένων υλοποιημένων έργων

 1. Δράση «Εξωστρέφεια – Διεθνοποίηση ΜΜΕ Δυτικής Ελλαδας (Α&Β Φάση)» (ΕΤΠΑ)
 2. Δράση «Ενίσχυση των δημιουργικών επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας» (ΕΤΠΑ)
 3. Δράση «Επιχειρηματική Εκκίνηση, Ενίσχυση νέων και υπό σύσταση, πολύ Μικρών

και μικρών Επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας» (ΕΚΤ)

Β) Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΕΦΕΠΑΕ), Δ/ντρια κα Μάγδα Πετροπούλου θα παρουσιαστούν τα βασικά στοιχεία των δράσεων, συνοδευόμενα από φωτογραφικό υλικό επιλεγμένων υλοποιημένων έργων

 1. Δράση «Σύγχρονη Μεταποίηση στη Δυτική Ελλάδα – Ενίσχυση του μεγέθους και της ανταγωνιστικότητας Μεταποιητικών και λοιπών επιχειρήσεων της ΠΔΕ» (ΕΤΠΑ)
 2. Δράση «Ενίσχυση των “πράσινων επιχειρήσεων & ανακύκλωσης” στη Δυτική Ελλάδα» (ΕΤΠΑ)
 3. Δράση «Ενίσχυση των επιχειρήσεων ΤΠΕ της Δυτικής Ελλάδας» (ΕΤΠΑ)
 4. Δράση «Στήριξη Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την Covid-19 στην Δυτική Ελλάδα» (ΕΤΠΑ)
 5. Δράση «Παροχή ρευστότητας σε Επιχειρήσεις στη Δυτική Ελλάδα που επλήγησαν από την πανδημία» (ΕΤΠΑ)
 6. Δράση «Στήριξη υφιστάμενων και υπό σύσταση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) στη Δυτική Ελλάδα» (ΕΚΤ)λ.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με προβολή των έργων σε ζωντανή σύνδεση με τους δικαιούχους ενώ τον ρόλο του συντονισμού είχε η δημοσιογράφος Μαρία Ανδριέλου.

Πριν την έναρξη της ενημερωτικής εκδήλωσης, προηγήθηκε ξενάγηση στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου.

Μετά την κεντρική εκδήλωση οι συμμετέχοντες μεταφέρθηκαν από τον  Πύργο στο Κατάκολο με το Τρένο (ΟΣΕ) , έργο που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ.

Στο Κατάκολο έγινε ξενάγηση στο Μουσείο Αρχαίας Τεχνολογίας.

Στη συνέχεια έγινε  Παρουσίαση του Έργου : ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΛΙΜΕΝΑ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ. Σκοπός του έργου είναι η ανάπλαση της χερσαίας ζώνης με ρύθμιση της κυκλοφορίας, η αναβάθμιση της ασφάλειας του λιμένα κατά την είσοδο των τουριστών των κρουαζιεροπλοίων με κατασκευή κτιρίου Schengen για την τήρηση του κώδικα Ασφαλείας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ISPS) και η αναβάθμιση του χώρου υποδοχής με κατασκευή κτιρίου υποδοχής επιβατών και διοίκησης καθώς και χώροι εκθέσεων-πολιτιστικών δραστηριοτήτων, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, πλακοστρώσεις, χώροι πρασίνου, κατασκευή καλαίσθητων παγκακίων και καλαίσθητου φωτισμού της περιοχής καθώς και θέσεις παροχής δωρεάν WiFi.

Υπενθυμίζεται πως οι εργασίες διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2022, όταν και έγινε αποδεκτό το περιεχόμενο της Ειδικής Δήλωσης της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας του έργου.

Στη συνέχεια παρατέθηκε δείπνο στους συμμετέχοντες σε κατάστημα εστίασης της περιοχής.

spot_img

Πρόσφατα άρθρα