Στο Αγρίνιο ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Κώστας Σπηλιόπουλος

537
Ηχηρό μήνυμα νίκης του συνδυασμού «Δυτική Ελλάδα – Μπροστά» έστειλε απόψε η Αιτωλοακαρνανία με την εντυπωσιακή συγκέντρωση της παράταξης στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, όπου ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Κώστας Σπηλιόπουλος ανέλυσε το πρόγραμμά του για την επόμενη μέρα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Κώστα Σπηλιόπουλου:
Φίλες και φίλοι
Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας απόψε εδώ. Είναι  μια παρουσία που μας δίνει δύναμη και μας εγκαρδιώνει. Είναι μια παρουσία που στέλνει το δικό της ηχηρό μήνυμα. Είναι μια παρουσία που φωνάζει για την ανάγκη να γυρίσει η σελίδα στη Δυτική Ελλάδα. Είναι μια παρουσία που διαδηλώνει την απόφαση των πολιτών του Αγρινίου και ολόκληρης της Αιτωλοακαρνανίας. Απόφαση αλλαγής, απόφαση ανατροπής, απόφαση να δοκιμάσουμε με άλλον βηματισμό κι με έναν καινούργιο τρόπο. Σας ευχαριστώ και πάλι για την αποψινή σας παρουσία.
Φίλες και φίλοι,
Την επόμενη Κυριακή θα πάμε στις κάλπες για να εκλέξουμε το νέο περιφερειακό συμβούλιο. Την επόμενη Κυριακή θα δώσετε την εντολή για τη νέα περιφερειακή αρχή και, σε μεγάλο βαθμό, για τον επόμενο περιφερειάρχη. Πρόκειται για τη  κορυφαία στιγμή της Δημοκρατίας.  Επιλέγουμε τα πρόσωπα και τα σχήματα στους οποίους θα αναθέσουμε να μας εκπροσωπούν στην Περιφέρεια για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Επιλέγουμε ανάμεσα στο χθες και στο αύριο. Αυτό είναι το νόημα της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, αυτή είναι η στιγμή του πολίτη. Είναι μια κρίσιμη στιγμή, μια κρίσιμη απόφαση. Μια απόφαση που πρέπει να την πάρουμε με νηφαλιότητα, σοβαρότητα και στάθμιση όλων των δεδομένων.
Πριν αποφασίσουμε πρέπει να ακούσουμε, να κρίνουμε και να συγκρίνουμε. Ενώπιόν σας τίθενται διάφορες προτάσεις.
Σας ζητώ να τις αξιολογήσετε, να μας αξιολογήσετε. Με αυστηρότητα και αίσθημα ευθύνης. Όχι ως γνωστούς, φίλους, συγγενείς ή με βάση κομματικές συμπάθειες. Αλλά με βάση τις ανάγκες και τα συμφέροντα της Περοφέρειας, του τόπου μας.
Καλείσθε να αξιολογήσετε. Όχι τους μηχανισμούς αλλά τα πρόσωπα. Καλείσθε να αξιολογήστε με βάση το κριτήριο της εμπιστοσύνης. Να αποφασίσετε ποιους εμπιστεύεστε και γιατί. Να αποφασίσετε με βάση την εμπειρία από το παρελθόν αλλά και την πίστη σας στο παρόν και στο μέλλον.
Αγαπητοί φίλοι,
 Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται ανυπόφορα καθηλωμένη στην οικονομική υπανάπτυξη. Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι αποκαλυπτικά. Και για να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις, ξεκαθαρίζω ότι είναι στοιχεία της Eurostat, άρα απολύτως έγκυρα.
Τι μας λένε αυτά τα στοιχεία; Μας λένε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο 67% του μέσου κατά κεφαλήν ευρωπαϊκού ΑΕΠ και η Δυτική Ελλάδα βρίσκεται στο 49% του μέσου κατά κεφαλήν ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Στην Ελλάδα είμαστε οι τρίτοι από το τέλος και στην Ευρώπη είμαστε ανάμεσα στις δέκα φτωχότερες Περιφέρειες.
Προσέξτε παρακαλώ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει 260 περιφέρειες κι εμείς είμαστε στην δεκάδα του πάτου της. Είμαστε στο ίδιο σημείο με τη Γαλλική αποικία της Γουαδελούπης που βρίσκεται στην Καραϊβική. Αν μεταφράσουμε σε χρηματικά ποσά αυτούς τους δείκτες, η εικόνα έχει ως εξής:
Το κατά κεφαλήν ακαθάριστο προϊόν στη Δυτική Ελλάδα βρίσκεται στις 12.097 ευρώ. Ο ίδιος δείκτης για όλη τη χώρα είναι στις 16.294 ευρώ ενώ για την Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται στις 22.192 ευρώ. Βρισκόμαστε στον πάτο του βαρελιού. Αυτή είναι η αλήθεια.
Μερικοί ίσως πουν ότι όλη η χώρα υποχώρησε στα χρόνια της κρίσης, που είναι επίσης αλήθεια. Με μια διαφορά. Άλλες περιφέρειες, μέσα στα χρόνια της κρίσης, βελτίωσαν έστω και οριακά τη θέση τους. Στο ίδιο διάστημα η δική μας θέση χειροτέρεψε. Η ανεργία στη Δυτική Ελλάδα έχει φτάσει στο 24,1% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.
Είμαστε οι δεύτεροι από το τέλος στην Ελλάδα. Είμαστε στη χειρότερη δεκάδα ολόκληρης της Ευρώπης. Την ίδια ώρα μερικοί καμαρώνουν ότι πηγαίνουμε καλά στον τουρισμό.
Θα επικαλεστώ και πάλι τους αριθμούς. Το 2018 στο αεροδρόμιο του Ακτίου είχαμε 280.580 αφίξεις. Την ίδια χρονιά στη διπλανή μας Ζάκυνθο είχαμε 847.623 αφίξεις. Η Ζάκυνθος μόνη της είχε υπερδιπλάσιες αφίξεις από το Άκτιο. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και μας αποκαλύπτουν μια πραγματικότητα.
Η απερχόμενη περιφερειακή αρχή απέτυχε.  Απέτυχε στο μείζον που είναι το κατά κεφαλήν προϊόν, άρα και το εισόδημα, των πολιτών της. Απέτυχε στην αντιμετώπιση της ανεργίας που είναι το ύψιστο κριτήριο.
Θα έλεγα πως αυτά και μόνο τα στοιχεία αρκούν για να αιτιολογήσουν πλήρως της δική μας παρουσία απόψε εδώ, τη δική μας προσπάθεια. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η απερχόμενη περιφερειακή αρχή και ο Απόστολος Κατσιφάρας προσωπικά αναζήτησαν σωσίβιο εκλογικής σωτηρίας στη συνεργασία τους με το ΣΥΡΙΖΑ. Μια συνεργασία με βαριά ανταλλάγματα σε βάρος των συμφερόντων της περιφέρειας. Σε μια ολόκληρη σειρά από υποθέσεις μείζονος ενδιαφέροντος για την περιφέρεια, είτε συνήργησαν, είτε σιώπησαν.
Θα αναφέρω ένα μόνο παράδειγμα που είναι απολύτως χαρακτηριστικό. Είναι ο αυτοκινητόδρομος Πατρών-Πύργου. Η παρούσα κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία από τον Ιανουάριο του 2015, κάτι παραπάνω από τέσσερα χρόνια. Τι έκανε όλον αυτόν τον καιρό; Δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει οι εργασίες μήτε σε έν μέτρο του έργου.
Τι έκανε όλον αυτόν τον καιρό η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τον Πατρών-Πύργου; Συζητούσε κι εν τέλει αβαντάριζε τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σπίρτζη. Αυτό έκανε και τίποτε άλλο. Και μάλιστα πρόσφατα, τη Μεγάλη Τετάρτη, Σπίρτζης και Κατσιφάρας μαζί, εγκαινίασαν εργοτάξια που δεν υπάρχουν.
Επιτρέψτε μου να πω ακόμα ένα παράδειγμα.  Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει 954 χιλιόμετρα δικτύου φυσικού αερίου και καλύπτει το 54% των κατοικιών της Περιφέρειας, με 280.000 συνδέσεις. Επί πλέον το δίκτυο εκεί δεν αφορά μόνο τις πρωτεύουσες των νομών (Λάρισα, Βόλος, Τρίκαλα, Καρδίτσα) αλλά και τους Δήμους Κιλελέρ, Φαρσάλων και Αλμυρού ενώ επεκτείνεται συνεχώς. Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι στο μηδέν.
Ελπίζει ότι σε τέσσερα χρόνια από σήμερα θα είναι ο φτωχός συγγενής.
Και φυσικά, εδώ μιλάμε μόνο για Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο κι ούτε λέξη για το Αίγιο, τη Ναύπακτο, την Αμαλιάδα, το Μεσολόγγι ή την Αμφιλοχία και τις άλλες, μεσαίου μεγέθους, πόλεις της Περιφέρειας.
Ακόμα δε και για τον Αγρίνιο, μιλάνε για λίγες εκατοντάδες συνδέσεις έπειτα από μερικά χρόνια.
Μας καταδίκασαν σε ενεργειακό αποκλεισμό και ο Κατσιφάρας μαζί με το Σταθάκη καμαρώνουν ότι φέρνουν το φυσικό αέριο στη Δυτική Ελλάδα.
Σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα η περιφέρεια όφειλε να έχει αταλάντευτη τη διεκδίκηση.
Ο κεντρικός αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου οφείλει να φτάσει τη Δυτική Ελλάδα κι όχι να μας πουλάνε μύθους για μεταφορά του με βιτύα που είναι στάχτη στα μάτια μας.
Θα μπορούσα να επικαλεστώ κι άλλα παραδείγματα αλλά έχουμε το χρόνο να μιλήσουμε γι’αυτά. Ας μην σας κουράσω.
Ένα μόνο στοιχείο θέλω να το πως καθαρά και δημόσια.
Η απερχόμενη περιφρειακή αρχή έχει κουραστεί και μας έχει κουράσει.
Ό,τι είχε να δώσει το έδωσε και είναι πια καιρός να αποσυρθεί.
Τι είναι αυτό που δεν πρόλαβε να το κάνει στα οκτώμιση χρόνια της θητείας της και θέλει άλλα τέσσερα;
Στην ερώτηση αυτή δεν υπάρχει απάντηση.
Ή μάλλον υπάρχει η απάντηση που θα δώσουν οι πολίτες.
Είναι η απάντηση που θα γυρίσει τη σελίδα στη Δυτική Ελλάδα.
Φίλες και φίλοι,
Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου ακόμα μια διευκρίνιση.
Αφορά την υποψηφιότητα του κ. Φαρμάκη.
Το μόνο που ξέρουμε γι’ αυτόν είναι ότι φέρει το χρίσμα που έλαβε από τον κ. Μητσοτάκη.
Ξέρουμε επίσης ότι υπήρξε επί οκτώμιση χρόνια περιφερειακός σύμβουλος.
Σε όλα αυτά τα χρόνια δεν θυμάμαι μια παρέμβασή του που να ταράζει τα νερά, που να ξεκολλάει από το τέλμα, που να ωθεί την περιφέρεια σε μια άλλη πορεία.
Διαχειρίστηκε το αξίωμά του με ρυθμούς ρουτίνας, χωρίς πάθος και σχέδιο.
Στο βαθμό που του αναλογεί είναι συνυπεύθυνος για την κακή κατάσταση της Περιφέρειας.
Οφείλω να σας πως και τούτο:
Ο κ. Φαρμάκης όπως και ο κ. Κατσιφάρας έχουν ένα κοινό στοιχείο.
Εναποθέτουν όλες τους τις ελπίδες στα κόμματα που τους στηρίζουν.
Είναι δύο καθαρά κομματικές υποψηφιότητες και αντιλαμβάνονται το ρόλο τους στην περιφέρεια ως εξυπηρέτηση των κομμάτων που τους στηρίζουν.
Θα το πω καθαρά και θα σας ζητήσω να το σκεφθείτε πολύ σοβαρά:
Την κομματοκρατία στην Περιφέρεια την πληρώσαμε ακριβά.
Είδαμε που μας οδήγησε.
Στη φτώχεια, στην ανέχεια, στην ανεργία, στην υπανάπτυξη.
Ήλθε πια ο καιρός για κάνουμε τη ρήξη με το σύστημα που θέλει την περιφέρεια υποταγμένη στα κόμματα και στο πελατειακό σύστημα.
Αυτός είναι ο λόγος σύστασης της παράταξής μας, γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ, για να πάμε τη Δυτική Ελλάδα μπροστά.
Φίλες και φίλοι,
Η αντικειμενική πραγματικότητα είναι αυτή που σας περιέγραψα και η πραγματικότητα δεν επιδέχεται διάψευση. Όμως οι διαπιστώσεις δεν αρκούν. Αποτελούν μόνο το σημείο εκκίνησης.
Το βασικό ερώτημα είναι τι κάνουμε για να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση.
Ποιο σωστά, το βασικό ερώτημα είναι τι θα κάνουμε εμείς, η δική μας παράταξη κι εγώ προσωπικά για να φύγουμε μπροστά. Διότι εδώ ακριβώς ο καλοπροαίρετος συνομιλητής θα μας ρωτήσει: Η πρώτη απάντηση είναι το πρόγραμμά μας για το οποίο σας έχω ήδη μιλήσει.
Ένα πρόγραμμα συνεκτικό, ισορροπημένο, ένα πρόγραμμα που αγγίζει τις μεγάλες μας εκκρεμότητες και διεκδικήσεις.
Ένα πρόγραμμα που περνάει από τη διαχείριση της μιζέριας στην περιφερειακή διακυβέρνηση.
Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να σταθώ.
Η Περιφέρεια σήμερα έχει, όπως τις κληρονόμησε τις δομές των παλιών Νομαρχιών. Είναι ένα μοντέλο παρωχημένο και αναποτελεσματικό. Το δικό μας σχέδιο μιλάει για μια πλήρη διοικητική αναδιάταξη.
Μιλάμε για την περιφερειακή διακυβέρνηση, για ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο διοίκησης.
Ένα μοντέλο που σχετίζεται με τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής διοακυβερνησης, που προωθεί τη διαφάνεια στην άσκηση των δημόσιων πολιτικών, που συνδέεται με τη χρηστή διοίκηση, τη δημοκρατική λειτουργία και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.
Πρόκειται για μια ειδική και κρίσιμη πλευρά της πολιτκκής μας.
Η κρίση χτύπησε αλύπητα δημιουργώντας θύλακες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Όμως εμείς λέμε ότι στην πορεία που έχουμε χαράξει δεν περισσεύει κανείς και θα βαδίσουμε όλοι μαζί. Κι ούτε μπορώ να δεχθώ τον υποτυπώδη ρόλο της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση της φτώχειας.
Ρωτάω; Τι απέγινε με τις πολιτικές του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος; Σε τι έκταση εφαρμόστηκαν και ποια είναι τα αποτελέσματά τους; Γιατί δεν μιλάει κανείς γι’ αυτό;
Η κοινωνική συνοχή είναι μια μεγάλη μας προτεραιότητα.
Προτεραιότητα που δεν είναι λόγια αλλά εφαρμόσιμες και εφαρμοσμένες κοινωνικές πολιτικές για τις οποίες είμαστε έτοιμοι.
Φίλες και φίλοι,
Καταθέσαμε ένα πρόγραμμα που φροντίζει ισόρροπα και για τις τρεις περιφερειακές ενότητες.
Που δίνει έμφαση στην άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, τομέας που παραμελήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.
Γιατί και σ’ αυτό το σημείο υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα και εύλογοι φόβοι που μιλάνε για ενδυνάμωση και όχι για άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Ωστόσο εδώ ακριβώς προκύπτει ένα μεγάλο ερώτημα. Ακόμα και το πληρέστερο, ακόμα και το πιο συγκροτημένο πρόγραμμα δεν έχει νόημα χωρίς την πρόνοια για τη χρηματοδότησή του.
Μέχρι σήμερα ζούμε μια γνωστή κατάσταση.
Παίρνουμε κάτι ελάχιστα από το ούτως ή άλλως συρρικνωμένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και όσα μας αναλογούν, όσα μας δίνουν, από τα κοινοτικά προγράμματα.
Το αποτέλεσμα είναι να μεγαλώνει η απόστασή μας από τις πιο προηγμένες περιφέρειες της χώρας και της Ευρώπης.
Αυτό που θα διεκδικήσουμε με σχέδιο, πρόγραμμα και πάθος είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό σοκ.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως δεν θα αρκεστούμε στα ρέστα του ΕΣΠΑ.
Ζητάμε ένα ολόκληρο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τη Δυτική Ελλάδα, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να οδηγήσουμε τον τόπο μας στην απογείωση που χρειάζεται.
Ζητάμε εθνικούς πόρους, ζητάμε κοινοτικούς πόρους, απευθυνόμαστε στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προσλεκύουμε ιδιωτικά κεφάλαια.
Θα φέρουμε τα πάνω κάτω φίλες και φίλοι γιατί αυτό το 49% του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ευρώπης δεν μας ταιριάζει, δεν το αντέχουμε άλλο.
Αγαπητοί φίλοι,
Γνωρίζω πολύ καλά που βρίσκομαι και σε ποιους απευθύνομαι.
Οφείλω λοιπόν να μιλήσω για μια σειρά από ειδικά ζητήματα.
Η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας τόπος ευλογημένος από άφθονα νερά.
Εδώ βρίσκονται τρία υδροηλεκτρικά φράγματα της ΔΕΗ, εδώ βρίσκονται ο Μόρνος και ο Εύηνος που υδροδοτούν την Αθήνα.
Ποια ήταν τα αντισταθμιστικά οφέλη για τον τόπο μας;
Κανένα απολύτως!
Είναι πια καιρός να θέσουμε δυνατά το αίτημα του αντισταθμιστικού τέλους που θα πάει εξ ολοκληρου στις υποδομές της Αιτωλοακαρνανίας και στην επούλωση των περιβαλλοντικών της πληγών.
Ζητάμε τους κάθετους άξονες σύνδεσης της Ιονίας οδού με το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι και τη διασύνδεση της Ιόνιας με το λιμάνι του Μεσολογγίου.
Ζητάμε να ολοκληρωθεί ο άξονας Αμβρακίας-Ακτίου που διατηρεί διαπεριφερειακή σημασία.
Δεσμευόμαστε για την εγκάρσια οδική σύνδεση στη γραμμή Πλατυγιάλι-Αγρίνιο-Καρπενήσι-Λαμία.
Χρειαζόμαστε και δεσμευόμαστε για ένα ειδικό προγραμμα ανάδειξης της Τριχωνίδας, της μεγαλύτερης και ομορφότερης λίμνης στην πατρίδα μας.
Αγαπητοί φίλοι,
Η Αιτωλοακαρνανία διατηρεί σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως είναι η γόνιμη γη της, τα νερά, το μικροκλίμα, η μικρή απόσταση από από πύλες εισόδου στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και σχολάζουσες παραγωγικές δυνάμεις.
Πρέπει, κι αυτό θα το κάνουμε μαζί και γρήγορα, να επαναπροσδιρίσουμε το παραγωγικό μοντέλο ολόκληρης της περιοχής ώστε να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης και αύξησης των εισοδημάτων.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος και αυτόν το δρόμο το χαράζουμε και θα τον βαδίσουμε μαζί.
Φίλες και φίλοι,
Η Αιτωλοακαρναναία είναι ένας ευλογημένος τόπος. Είναι μια φράση-κλισέ, είναι όμως και η αλήθεια. Από εμάς εξαρτάται να κάνουμε την ευλογία πραγματικότητα. Να αφήσουμε πίσω παθογένειες και εξαρτήσεις και να βαδίσουμε μπροστά με αυτοπεποίθηση και σταθερά βήματα.
Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκομαι απόψε μπροστά σας, αυτός είναι ο λόγος που συγκροτήσαμε την «Δυτική Ελλάδα-μπροστά», αυτός είναι ο λόγος που θέτουμε, που θέτω την υποψηφιότητά μου ενώπιόν σας.
Δεν σας ζητώ χειραψίες, χαμόγελα και φιλικά χτυπήματα στην πλάτη.
Δεν διανέμω υποσχέσεις προς άγραν ψήφων.
Σας ζητώ όμως να αποφασίσετε με ζεστή καρδιά και κρύο μυαλό.
Να αποφασίσετε για τον τόπο, για το συλλογικό συμφέρον, για τις ζωές μας και για τις ζωές των παιδιών μας.
Σ’  ένα ευλογημένο τόπο πρέπει να υπάρχει χώρος για όλους και όλες.
Φίλες και φίλοι,
Πριν αφήσω το βήμα, οφείλω να σας το πω ανοιχτά:
Είμαι αισιόδοξος για για τις μάχες που θα δώσουμε μαζί, είμαι αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Αυτήν την αισιοδοξία μου τη δίνετε απόψε εσείς.
Το βλέπω στα πρόσωπά σας, το βλέπω στην αποφασιστικότητά σας, το βλέπω στην ανάγκη να γυρίσουμε μαζί τη σελίδα για να πάει μπροστά ο τόπος μας.
Είμαι αισιόδοξος και για την πρώτη και για τη δεύτερη Κυριακή.
Θα είμαστε η έκπληξη των εκλογών, γιατί μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας, γιατί είμαστε αυτόνομοι κι ανεξάρτητοι, γιατί όσα λέμε τα εννοούμε μέχρι την τελευταία λέξη.
Σας ευχαριστώ για την αποψινή σας παρουσία.
Σας ευχαριστώ για το μήνυμα που στείλατε απόψε.
Σας ευχαριστώ για την ειλικρινή υποστήριξη.
Ανοίγουμε το δρόμο, βαδίζουμε μαζί, κερδίζουμε τις εκλογές και ξεκινάμε όλοι μαζί την καλή προσπάθεια για την ανάταξη του τόπου μας.
Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλό αγώνα.