Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑυτοδιοίκηση & ΠολιτικήΣημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του Τμήματος του ΓΑΚ, στο Μεσολόγγι, ανέδειξε περιοδεία...

Σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του Τμήματος του ΓΑΚ, στο Μεσολόγγι, ανέδειξε περιοδεία του ΚΚΕ

Date:

Σχετικά άρθρα

Ο Χάρης Δούκας στο Αγρίνιο (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

της Καλλιόπης ΜΥΡΙΣΙΩΤΗ Το Αγρίνιο επισκέφθηκε σήμερα Τρίτη στις 9...

Στις 25 Ιουλίου το Τριχωνιώτικο αντάμωμα

Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Τριχωνίου η “Αγία Παρασκευή”...

Περιοδεία και συνάντηση με το προσωπικό του Τμήματος των Γενικών Αρχείων του Κράτους Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι, πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής το Νίκο Παπαναστάση, βουλευτή του Κόμματος στο νομό.

Στη συνάντηση έγινε φανερή η σημαντική δουλειά που γίνεται από το προσωπικό του Τμήματος, με τα αρχειακό υλικό που έχει συγκεντρωθεί εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες, η ταξινόμηση και αρχειοθέτηση του οποίου, προχωρά, παρά τις αντίξοες συνθήκες.

Ταυτόχρονα, αναδείχθηκαν τα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν το χώρο, που μπαίνουν εμπόδιο στη λειτουργία και στο ρόλο του, όπως συμβαίνει με τη συντριπτική πλειοψηφία των αντίστοιχων Τμημάτων στη χώρα.

Όπως σημειώθηκε, μετά το σχετικό νόμο του 2019, η υπηρεσία έχει μείνει χωρίς χρηματοδότηση, με τους υπαλλήλους να αγοράζουν αναλώσιμα υλικά, αναλώσιμα, ακόμα και καθαριστικά. Μόλις πρόσφατα, μετά και από τις δικές τους προσπάθειες, εξασφαλίστηκε προσωπικό καθαριότητας με 2ετή σύμβαση, ύστερα από δεκαετίες αναμονής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πετρέλαιο για την εξασφάλιση θέρμανσης στο χώρο τους χειμερινούς μήνες, τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους, όσο και για τη συντήρηση των αρχείων, έχει να μπει τα τελευταία πέντε χρόνια, όταν η συντήρηση-διατήρηση των αρχείων, χρειάζεται συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας κλπ.

Την ίδια ώρα, το προσωπικό δεν επαρκεί για την ομαλή λειτουργία του χώρου, καθώς υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, τόσο με βάση τις ανάγκες όσο και με βάση το Οργανόγραμμα.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, ευχαρίστησε το προσωπικό, για τη σημαντική προσπάθειά του και για τη συνάντηση που πραγματοποιεί. Επισημάνθηκε, εκ μέρους του Νίκου Παπαναστάση, ότι η μόνιμη απάντηση της κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση, την υποστελέχωση και τέτοιων υπηρεσιών, είναι τα στενά δημοσιονομικά πλαίσια, όταν την ίδια ώρα υπάρχουν χρήματα για τις ανάγκες των ιδιωτικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σ’ αυτό τον τομέα και γύρω από τέτοιες υπηρεσίες.

Αναφέρθηκε, ωστόσο, ότι και από το παράδειγμα του έργου της ψηφιοποιήσεις των αρχείων που είναι απόλυτη αναγκαιότητα, δείχνει το σκεπτικό και της σημερινής κυβέρνησης, αξιοποιώντας τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την αντίστοιχη πρακτική. Αυτό, αφού αυτό το ευαίσθητο έργο, δίνεται σε ιδιωτικές εταιρείες, έναντι πακτωλού χρημάτων, με τα τελικά αποτελέσματα να είναι μηδαμινά, έναντι της αντίστοιχης εξασφάλισης υποδομών και στελέχωσης των ΓΑΚ ανά τη χώρα, με την πρόσληψη προσωπικού, από τους χιλιάδες αποφοίτους των αντίστοιχων ειδικοτήτων που βρίσκονται στην ανεργία ή απασχολούνται σε άλλα αντικείμενα.

Η συνάντηση, μετά τη ξενάγηση στο χώρο που φανέρωσε τη σοβαρή προσπάθεια του προσωπικού αλλά και την επιτακτική ανάγκη πολλαπλής ενίσχυσης του Τμήματος, έκλεισε με την προσφορά τριών αντιτύπων, εκ μέρους της αντιπροσωπείας του Κόμματος, του βιβλίου της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, με τίτλο «Η ιστορία του καπνεργατικού κινήματος στο Αγρίνιο», που εκδόθηκε πρόσφατα με αφορμή τη μεγάλη αντίστοιχη εκδήλωση που έγινε στον Άγιο Κωνσταντίνο στο Αγρινίου.

Και με αυτό τον τρόπο, τέλος, εκφράστηκαν οι ευχαριστίες για συμβολή του Τμήματος και του προσωπικού του, για την έκδοση αυτή.

spot_img

Πρόσφατα άρθρα