Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕπίκαιραΠρόστιμα 1.000 ευρώ σε όσους δεν δηλώσουν οτι καθάρισαν το οικόπεδό τους...

Πρόστιμα 1.000 ευρώ σε όσους δεν δηλώσουν οτι καθάρισαν το οικόπεδό τους έως 31/5!

Date:

Σχετικά άρθρα

Το Μεσολόγγι για άλλη μια χρονιά τιμά το νησί Κάλαμος

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτοςτο Ιστορικό Μουσείο της «Διεξόδου» και ο Ναυτικός Όμιλος...

1st PANETOLIKO MOUNTAIN TRAIL RUN !

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου συναντήθηκε με τους διοργανωτές...

Η πρόταση του «ΒΙΩΣΙΜΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» για τον Προσκυνηματικό  και Εναλλακτικό τουρισμό

Ο «ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»   στο Συνέδριο για τον Προσκυνηματικό  και...

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις υπεύθυνες δηλώσεις τέσσερις μέρες πριν το πρόστιμο!

Οι δήμοι της περιοχής, όπως ο δήμος Αγρινίου και ο αντίστοιχος της Αμφιλοχίας, ως όφειλαν, ειδοποίησαν όσους έχουν οικόπεδο εντός της δικαιοδοσίας τους, ότι πρέπει να δηλώσουν πως πήραν όλα τα απαραίτητα μέτρα για πυροπροστασία. Αυτό πρέπει να γίνει με υπεύθυνη δήλωση στη διεύθυνση https://akatharista.apps.gov.gr/ , διότι ως γνωστόν υπάρχει και ο ψηφιακός μετασχηματισμός που τρέχει.

Η ειδοποίηση λέει ότι οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε μέρος που δεν είναι δασικό(δεν έχει χαρακτηριστεί τέτοιο από την αρμόδια δασική υπηρεσία), υποχρεούνται για υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης ότι εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους.

Αυτό πρέπει να γίνει στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και οι καθαρισμοί έπρεπε να έχουν γίνει μέχρι την 30η Απριλίου. “Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής υπεύθυνης δήλωσης των υπόχρεων, για το
πρώτο έτος σύστασης του Μητρώου, ορίζεται η 31η Μαΐου 2024, σύμφωνα με την
υπ.’ αριθ.: 21837 οικ.Φ.700.20/2024 (Φ.Ε.Κ.2695/Β΄/09-05-2024) Απόφαση Υφυπουργού
Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με την οποία εγκρίνεται η υπ’ αρ.
20/2024 Πυροσβεστική Διάταξη”, αναφέρει η σχετική ενημέρωση των δήμων.

Με λίγα λόγια, την Δευτέρα το μεσημέρι της 27/5 έρχεται μια ειδοποίηση που λέει ότι μεθαύριο την Παρασκευή οι υπόχρεοι που δεν θα υποβάλλουν την ανωτέρω Υπεύθυνη Δήλωση, για την εκπλήρωση υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους, θα έχουν πρόστιμο ύψους χιλίων (1000) ευρώ! Όχι και λίγα…

Δεν είναι λίγοι οι πολίτες που αναρωτιούνται αν έπρεπε να έχει κοινοποιηθεί κάπως νωρίτερα αυτή η υποχρέωση και με περισσότερους τρόπους από την ανακοίνωση στον τοπικό Τύπο, καθώς χει αποδειχθεί ότι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής που ασχολούνται με την γη και τα περιουσιακά τους δεν είναι και τόσο εξοικειωμένοι με τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας, θέλουν τον χρόνο τους.

Η ανακοίνωση του Δήμου Αγρινίου:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ
ΥΠΟΒΟΛΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΤΗΡΗΣΗΣ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΩΝ
Ο Δήμος Αγρινίου ενημερώνει τουςιδιοκτήτες,νομείς,επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε:

(α) περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων
(β) περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο
(γ) εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περ. (α) και (β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και
(δ) εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας

ότι υποχρεούνται για την υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης, ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους, στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μέχρι την 30η Απριλίου κάθε έτους.

Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής υπεύθυνης δήλωσης των υπόχρεων, για το πρώτο έτος σύστασης του Μητρώου, ορίζεται η 31η Μαΐου 2024,σύμφωνα με την υπ.’αριθ.: 21837 οικ.Φ.700.20/2024 (Φ.Ε.Κ.2695/Β΄/09-05-2024) Απόφαση Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με την οποία εγκρίνεται η υπ’ αρ. 20/2024 Πυροσβεστική Διάταξη.

Η υποβολή των Υπεύθυνων Δηλώσεων γίνεται στη διεύθυνση https://akatharista.apps.gov.gr/

Στους υπόχρεους που δεν υποβάλλουν την ανωτέρω Υπεύθυνη Δήλωση, για την εκπλήρωση υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους χιλίων (1000) ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στο Τμήμα Περιβάλλοντος της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου (Τηλ. επικοινωνίας: 26413-60627-631-636).

Η ανακοίνωση του Δήμου Αμφιλοχίας

Ο Δήμος Αμφιλοχίας ενημερώνει τους δημότες του ότι άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα του Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών στη διεύθυνση https://akatharista.apps.gov.gr/, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να υποβάλλουν την δήλωσή τους έως 31 Μαΐου 2024.

Υπενθυμίζεται ότι υπόχρεοι καθαρισμού & υποβολής δήλωσης είναι οι ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται:

α) σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,

β) σε περιοχές εντός ορίων οικισμών, χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,

γ) σε εκτάσεις εντός ακτίνας εκατό (100) μέτρων από τα όρια των περ. (α) και (β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, &

(δ) εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας ενώ τέλος, σε όσους δεν υποβάλλουν την ανωτέρω δήλωση επιβάλλεται πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ.

(Σύμφωνα με τον Ν. 5075/23, άρθρο 31 και τις τροποποιήσεις του.

spot_img

Πρόσφατα άρθρα