Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΠολιτιστικός Αύγουστος 2022 στη Ματαράγκα Αγρινίου

Πολιτιστικός Αύγουστος 2022 στη Ματαράγκα Αγρινίου

Date:

Σχετικά άρθρα

Γιώργος Τζωρτζόπουλος: Ένα έργο με υλικά απο τη Μακρόνησο…

της Καλλιόπης ΜΥΡΙΣΙΩΤΗ Στο πλαίσιο της επίσκεψης, στο Αγρίνιο, του...

ΔΙΚΗ ΙΑΤΡΩΝ – ΠΡΑΞΗ 2η : ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Ημέρα πανυγειονομικής απεργίας η σημερινή, Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, με...
Ο Προοδευτικός Σύλλογος Ματαράγκας ιδρύθηκε το 1962. Όλα τα χρόνια της ύπαρξής του έχει να επιδείξει ένα πλούσιο έργο πολιτισμού με συνεχείς εκδηλώσεις.
    Πέρα από την κορυφαία εκδήλωση των Λαζαριών «προς τιμή των πεσόντων Κλεφτών του Αρακύνθου στις πολιορκίες του Μεσολογγίου» διοργανώνει και εκδήλωση στα πλαίσια του Πολιτιστικού Αυγούστου.
Εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάτω απ’ το Αυγουστιάτικο φεγγάρι και με την συμμετοχή Ματαραγκιωτών και πολλών επισκεπτών χωριανών και μη.
   Αυτό τον Αύγουστο ο σύλλογος σε συνεργασία με το Δήμο Αγρινίου και την Κοινότητα Ματαράγκας διοργάνωσε και πραγματοποίησε τον πολιτιστικό Αύγουστο 2022.
   Στις 19 Αυγούστου το Δημοτικό Περιφερειακό θέατρο Αγρινίου, έδωσε στην πλατεία του χωριού με την παράσταση «Τάβλι» σε σκηνοθεσία Δαανάης Σπηλιώτη. Έπαιξαν οι ηθοποιοί: Θοδωρής Σκυφτούλης και Ντίνος Ποντικόπουλος.
Οι δυο ηθοποιοί κυνηγώντας του όνειρό τους να φθάσουν ψηλά στήνουν την κομπίνα του αιώνα. Κομπίνα που θα βοηθήσει τους δύο γαμβρό και κουνιάδο να φθάσουν ψηλά με τίμημα την γυναίκα και αδελφή. Απ’ το ένα μέρος η επιτυχία των δυο απ’ τ’ άλλο του κοινό τους θύμα. Η γυναίκα και αδελφή. Η κομπίνα τινάχτηκε στον αέρα. Το κοινό κατενθουσιάστηκε. Το έργο παρακολούθησαν πολλά παιδιά μικρά και μεγάλα. Δεν κουνήθηκαν απ’ τη θέσης τους. Μικροί και μεγάλοι ψυχαγωγήθηκαν, ανταμώθηκαν κάτω απ’ το φως ενός γεμάτου Αυγουστιάτικου φεγγαριού.
Ευχαριστούμε τον κο Παπαναστασίου, Δήμαρχο μας, την κα Αντιδήμαρχο πολιτισμού Μαρία Παπαγεωργίου, τον κο Νικόλαο Καραγιώργο, Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου για την απόφασή τους να περιοδεύσει το θέατρο και στη Ματαράγκα. Ήταν μια ξεχωριστή βραδιά θα τη θυμόμαστε με νοσταλγία.
   Στις 26-8-2022 στα πλαίσια του Πολιτιστικού Αυγούστου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση.
Το πρώτο μέρος αφιερωμένο στα 100 χρόνια απ’ τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Ο Πρόεδρος της Μαραράγκας απηύθηνε χαιρετισμό και αναφέρθηκε στα όσα θα διαδραματιζόνταν.
   Η πρόεδρος Πρεσβυτέρα Μπανάκα-Σαλάππα Καλλιόπη, σε ομιλία της αναφέρθηκε στην Μικρασιατική Καταστροφή, στην πυρπόληση της Σμύρνης, στον ξεριζωμό του πληθυσμού της Ιωνίας, στην προσφυγιά. Μεταξύ άλλων είπε:
«Σήμερα είμαστε εδώ, διατηρούμε την μνήμη και αναθερμαίνουμε την ελπίδα για μια Ελλάδα που θα καταφέρει να εμπνεύσει στις επόμενες γενιές την αγάπη και τον σεβασμό στην Ιστορία της.
 ……………….Τελειώνοντας είπε
Κυρίες καί κύριοι και παιδιά.
Οι μνήμες πληγώνουν αλλά είναι οδηγοί για να μην  επαναλαμβάνονται λάθη που αποδείχτηκαν ολέθρια».
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν πέντε  κοπέλες ντυμένες μα φορεσιές παραδοσιακές της Μ. Ασίας.
Και το πρόγραμμα συνεχίστηκε με χορωδία των γυναικών Καλυβίων και Σταμνάς που απέδωσαν τραγούδια της Μ. Ασίας με μεγάλη επιτυχία.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα απολαμβάναμε τα χορευτικά της Σερβίας και Ρουμανίας (τμήματα απ’ το Διεθνές Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών του Δήμου Αγρινίου).
Ο καιρός είχε άγριες διαθέσεις, μας έστειλε στα σπίτια μας απογοητευμένους χωρίς να μπορέσουμε να χαρούμε τα χορευτικά. Θαυμάσαμε τις παραδοσιακές τους φορεσιές, εποκοινωνήσαμε μαζί τους, τους προσφέραμε δώρα και αναμνηστικά, τους  κεράσαμε ευτυχώς πριν παραδοσιακά γλυκά. Δεν μπορώ να περιγράψω τη στενοχώρια των θεατών μικρών και μεγάλων.
    Η κυρία Αντιδήμαρχος που συναντηθήκαμε την επόμενη στη Γαβαλού μου υποσχέθηκε ότι κάτι έχει στο νου της για τους Ματαραγκιώτες. Την ευχαριστούμε.
   Εύχομαι και του χρόνου να αξιωθούμε να ξαναγιορτάσουμε ντόπιοι και φιλοξενούμενοι κάτω από έναστρο ουρανό με γεμάτο Αυγουστιάτιο φεγγάρι τον πολιτιστικό Αύγουστο 2023.
Η Πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Ματαράγκας
Πρεσβυτέρα
Καλλιόπη Μπανάκα-Σαλάππα
spot_img

Πρόσφατα άρθρα