Πλούσιο Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Αγρινίου στα λόγια, φτωχό καλάθι στα… έργα

640

Στις 26-4-2016 η Δημοτική Αρχή, στο πλαίσιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Β.Α.Α.), παρουσίασε την πρότασή της που αποτελούταν από 26 έργα- δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 76.200.000 ευρώ.

Εμείς είχαμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας, γιατί κατά την άποψή μας το πρόγραμμα αυτό δεν είχε σωστό σχεδιασμό και στόχευση και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο δεν το ψηφίσαμε. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, δυστυχώς κανένα έργο από τα παραπάνω δεν έχει δημοπρατηθεί και επομένως δεν έχει απορροφηθεί ούτε 1 ευρώ από το πρόγραμμα της Περιφέρειας, το οποίο λήγει στις 30-3-2018.

Υπάρχει λοιπόν σοβαρός κίνδυνος να χαθούν έργα και πόροι από την τοπική κοινωνία.

Η Δημοτική Αρχή εντελώς ανίκανη όχι μόνο να σχεδιάσει, αλλά και να διαχειρισθεί απλά ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα, αρκείται στην επίκληση της μεγάλης γραφειοκρατίας!!!

Λες και δεν υπήρχαν τα ίδια προβλήματα στο προηγούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Αλλά τότε υπήρχε μια σοβαρή Δημοτική Αρχή με όραμα και σχεδιασμό, που σε απόλυτη συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου καταφέραμε να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ και να δημοπρατήσουμε έργα προϋπολογισμού 162.500.000 ευρώ καθιστώντας τον Δήμο Αγρινίου πρωτοπόρο στη Χώρα.

Και μπορεί μεν να δοθεί παράταση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα, γιατί τα έργα στα οποία έχει στοχεύσει η Δημοτική Αρχή, ως έργα πρώτης προτεραιότητας, αντιμετωπίζουν προβλήματα ωριμότητας, όπως για παράδειγμα:

-Στα έργα εκτεταμένων πεζοδρομήσεων και κυκλοφοριακών κόμβων δεν έχει εγκριθεί ακόμη η κανονιστική απόφαση του Δ.Σ. 243/16, που αφορά την κυκλοφοριακή μελέτη της πόλης, από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

-Δεν έχει συντελεσθεί ακόμη η αγορά των ρυμοτομούμενων τμημάτων σύμφωνα με τις αποφάσεις  56/2017 και 207/17 του Δ.Σ.

– Για το Πάρκο δεν υπάρχει ακόμη η έγκριση της Διαχειριστικής μελέτης από το Δασαρχείο.

Και επειδή όλα αυτά χρονίζουν φοβούμαι ότι και η όποια παράταση του προγράμματος θα περάσει άπρακτη.

Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι η διαφαινόμενη αποτυχία της Δημοτικής Αρχής και η δική μας δικαίωση, αλλά η απώλεια για μια ακόμη φορά σημαντικών πόρων από τον Δήμο, σε μια δύσκολη περίοδο για την πόλη και τους συμπολίτες μας.

Γι’ αυτό καλούμε την Δημοτική Αρχή, έστω και τώρα, τον τελευταίο χρόνο της θητείας της, να κάνει όλες εκείνες τις προσπάθειες, ώστε να μην χαθούν κι άλλοι πολύτιμοι πόροι από την πόλη.