Περπατώντας δίπλα στα σκουπίδια… και υπό το φως της πανσελήνου πάλι πολλά φαινόταν

1050

“Ελάτε όλοι μαζί να δούμε τα έργα που ουσιαστι­κά γίνονται για εσάς. Είναι έργα ουσίας και τα σχεδιάζουμε, τα υλοποιούμε και διεκδικούμε α­κόμα περισσότερα, με γνώμονα τον πολίτη. Τα έργα μας δεν είναι λόγια, είναι ΕΣΠΑ” ήταν το μήνυμα που απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Δυτι­κής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, στο κάλε­σμα του προς τους πολίτες Αιτωλοακαρνανίας.

Με γάϊτες, ποδήλατα και σαξόφωνο, ή Περιφέ­ρεια Δυτικής Ελλάδας και ή Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π.  “Δυτική  Ελλάδα 2014-2020”  μας κάλεσαν να περπατήσουμε στους δρόμους του ΕΣΠΑ κάτω από το φως της πανσελήνου. Πήγαμε να γνωρίσουμε, να κουβεντιάσουμε και να δούμε από κοντά τα δικά μας έργα. Το ραντεβού  “Στους δρόμους του ΕΣΠΑ με παν­σέληνο”   έχει δοθεί την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου στην Τουρλίδα, στην Ι.Π. Μεσολογγίου . Ξεκίνησε το περπάτημα και η   ποδηλατάδα από την Αγία Τριάδα με σκοπό να φθάσουμε στο τέ­λος του δρόμου της Τουρλίδας. Εκεί στην άκρη της Τουρλίδας, μέσα από ένα ι­διαίτερο event υποτίθεται ότι αναδείχθηκε και το υδάτινο στοιχείο με κανόε καγιάκ και παραδοσια­κές βάρκες – γαΐτες.

Το έργο είναι ήδη εγκεκριμένο και ο προϋπο­λογισμός του ανέρχεται στα 2,8 εκατ. ευρώ.

“Βελτίωση προσβασιμότητας περιοχής Τουρλί­δας” προϋπολογισμού 2.800.000,00 Ε είναι ο τίτλος του. Και για όσους δεν γνωρίζουν έχει ε­νταχθεί στην εγκεκριμένη Στρατηγικη Ολοκληρω­μένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) στην περιοχή της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού διασφαλίζοντας την χρηματοδότηση του από το Επι­χειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Όλα αυτά συνοδευόταν καθ’ όλο το μήκος της διαδρομής από προκλητικά πολλά σκουπίδια στις άκρες του δρόμου και στις άκρες της λιμνοθάλασσας, μέσα και έξω από το νερό,γεγονός που προκάλεσε πολλά αρνητικά σχόλια από τους συμμετέχοντες στον περίπατο. Δεν υπήρχε τρόπος ο Δήμος Μεσολογγίου να καθαρίσει τουλάχιστον το χώρο;;; Αυτή η εικόνα αποτελεί ντροπή για το Μεσολόγγι και για την σπουδαιότητα του οικοσυστήματος της λιμνοθάλασσας. Επίσης άσχημη εικόνα αποτελούν και οι κολώνες ρεύματος και τα καλώδια που θα μπορούσαν να γίνουν υπόγεια. Καλοί οι έπαινοι μεταξύ των αιρετών και η ανταλλαγή αβρών ευχαριστιών και θερμών εκδηλώσεων αλλά να υπάρχει και ο στοιχειώδης πολιτισμός όσον αφορά την καθαριότητα και το σεβασμό του περιβάλλοντος και του χώρου.

Κ. Μ.