Του συνεργάτη μας Δημήτρη Γερονίκου – Γεωπόνου 
Κατά τη διάρκεια της απομόνωσης λόγω της πανδημίας του Covid 19, σε πολλές περιοχές της χώρας οι πολίτες ένιωσαν την ανάγκη να επανανοηματοδοτήσουν με την παρουσία τους την αξία των δημόσιων χώρων πρασίνου, τα πάρκα και τα άλση όπου αναζήτησαν καταφύγιο αναψυχής κι ελεύθερης αναπνοής.
Το εν λόγω φαινόμενο εκφράστηκε επίσης στο Αγρίνιο – κατά τη διάρκεια των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας – όπου καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι συνέρρεαν στο ιστορικό πάρκο της πόλης για να ψυχαγωγηθούν, παίξουν, αθληθούν, διαλογιστούν, κάνουν βόλτα με τα ζώα τους, ό,τι τέλος πάντων ενέπνεε την καθεμιά και καθέναν από εμάς. Ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την ψυχολογική πίεση που δημιουργούσε η προαναφερόμενη απαγόρευση. Για άλλη μια φορά με έμπρακτο τρόπο τα πάρκο Αγρινίου, λειτούργησε ως φυσικός και πνευματικός πνεύμονας του άστεως, που ενδυνάμωσε αποτελεσματικά την κοινωνική ψυχολογία των πολιτών.
Αναδρομικά δηλαδή, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η σωστή κίνηση των πολιτών το 2013 να διεκδικήσουν την προστασία και αναζωογόνηση του πάρκου. Ένα αποφασισμένο κοινωνικό σύνολο ανθρώπων με διαφορετικούς πολιτικούς προσανατολισμούς ενώθηκε κι έγραψε ιστορία όχι μόνο στο Αγρίνιο αλλά υπερτοπικά. Μέσα στα χρόνια των Μνημονίων, έμοιαζε σχεδόν ακατόρθωτο να σωθεί η υψηλή βλάστηση κι όμως έγινε. Δυστυχώς όμως, χάθηκαν ορισμένες βασικές υποδομές του ή αναστάλθηκε η λειτουργία κάποιων άλλων από αυτές.
Ό,τι αφορά στο προφίλ του πάρκου, από την κοινωνική ώσμωση και διάλογο που αναπτύχθηκε στο Αγρίνιο, ήρθαν στο φως σημαντικά στοιχεία που βρίσκονται μέσα στην έκταση των 54 στρεμμάτων του:
-
Αποκαλύφθηκαν ευρήματα ιστορικών περιόδοων για τα οποία, σχεδόν επτά χρόνια μετά, δεν έχει πραγματοποιηθεί η αντίστοιχη επιστημονική δημοσίευση στα Αρχαιολογικά Χρονικά. Τα ευρήματα αποτελούν ενδεχομένως τμήματα του πάζλ που συνθέτουν μια διαχρονική φυσιογνωμία του τόπου στο πέρασμα των αιώνων.
-
Επισημάνθηκε ως τόπος έμπνευσης η χαρακτηριστική βελανιδιά του πρωτοπόρου λογοτέχνη Κώστα Χατζόπουλου.
-
Αναδύθηκε ξανά στην κοινωνική μνήμη ότι το οικόπεδο πριν γίνει πάρκο, φιλοξένησε τις πρώτες κατοικίες των προσφύγων του μικρασιατικού πολέμου, που είχαν φτάσει στο Αγρίνιο περί τα μέσα της δεκαετίας του 1920.
-
Επικαιροποιήθηκε ο χώρος μνήμης των δολοφονημένων απεργών καπνεργατών, κατά την εξέγερση του 1926, σε μία από τις εισόδους του.
-
Αναγνωρίστηκε η καλλιτεχνική αξία των προτομών της οικογένειας Παπαστράτου – ως έργα σημαντικών τοπικών γλυπτών διεθνώς γνωστών – που αντιπροσωπεύουν την περίοδο της αστικής ανάπτυξης της πόλης κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου λόγω της καλλιέργειας καπνού, επεξεργασίας κι εμπορίας του.
-
Αναδείχθηκαν τα στοιχεία κηποτεχνίας γαλλικού ρυθμού και αγγλικού τοπίου που περιέχονται στην έκταση του πάρκου. Ο συνδυασμός αυτών των στοιχείων με τη χρήση της τοπικής πέτρας – η οποία ως δομικό υλικό κι αντιπροσωπευτικό γεωλογικό στοιχείο της περιοχής έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς στην τοπική αρχιτεκτονική των κατοικιών αλλά και την αρχιτεκτονική τοπίου του πάρκου – δημιουργεί μια σπάνια σύνθεση.
-
Ταυτοποίηθηκαν τα δένδρα κι επισημάνθηκαν τα σπάνια από αυτά που ζουν μέσα στο πάρκο όπως επίσης και το εξαιρετικό βοτανολογικό τους ενδιαφέρον.
-
Καταγράφηκε η σχέση του πάρκου με τον Εθνικό Κήπο της Αθήνας, καθώς ο Ευάγγελος Παπαστράτος είχε προσκαλέσει τον Ηρακλή Παπαθεοδώρου [γεωπόνο και διευθυντή του εθνικού κήπου] προκειμένου να σχεδιάσει κι επιβλέψει τη φύτευση του πάρκου με φυτά που προέρχονταν από το φυτώριο του προαναφερόμενου κήπου.