Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕκπαίδευσηΠαρέμβαση του Κ. Πελετίδη, Δημάρχου Πάτρας και εκπρόσωπου της Λαϊκής Συσπείρωσης στην...

Παρέμβαση του Κ. Πελετίδη, Δημάρχου Πάτρας και εκπρόσωπου της Λαϊκής Συσπείρωσης στην ΚΕΔΕ για την επαναλειτουργία των σχολείων με ασφάλεια και την επιστολή του Προέδρου της ΚΕΔΕ για το θέμα.

Date:

Σχετικά άρθρα

Στη Σαουδική Αραβία ταξίδεψαν τα εκλεκτά αλιεύματα της Αιτωλοακαρνανίας

Στην έκθεση Saudi Horeca ταξίδεψαν τα αλιεύματα της Δυτικής...

Αύξηση υδροηλεκτρικής παραγωγής στις Λίμνες των ΥΗ.Σ. Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου

Αύξηση υδροηλεκτρικής παραγωγής και ενεργοποίηση αστυνομικής διάταξης για τους...
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ με επιστολή του, ενημερώνει τους Δημάρχους της χώρας ότι σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και οι Δήμοι «με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων, να φροντίσουν ώστε να υπάρχει σχολαστικός καθαρισμός των σχολικών εγκαταστάσεων δύο τουλάχιστον φορές την ημέρα, πριν την έναρξη αλλά και κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής ημέρας, η οποία θα γίνεται από το υπάρχον προσωπικό των Δήμων».
Δηλαδή, η ηγεσία της ΚΕΔΕ έρχεται με την επιστολή του Προέδρου της να εξαγνίσει την κυβερνητική πολιτική ανοίγματος των σχολείων, χωρίς να διασφαλίζει τις αναγκαίες προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας, τις οποίες στο σύνολο της η σχολική κοινότητα, αλλά και πολλοί Δήμοι, αναδεικνύουν με αγωνία. Βέβαια, την ίδια στιγμή σε εγκύκλιό του το Υπ. Εσωτερικών παραδέχεται έμμεσα ότι το υπάρχον προσωπικό δεν αρκεί και γι’ αυτό προτείνει τετράμηνες συμβάσεις στους Δήμους, χωρίς βέβαια να τους παρέχει καμία χρηματοδότηση, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν ακόμα και με ένα τέτοιο ευκαιριακό τρόπο σε ένα διαρκές πρόβλημα, που από τον Σεπτέμβρη θα γιγαντωθεί!
            Είναι σαφές ότι οι Δήμοι θα κάνουν ότι μπορούν για να είναι η επαναλειτουργία των σχολείων ασφαλής για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Υπάρχουν όμως όλα τα εργαλεία που απαιτούνται για την επιτυχία του στόχου; Ο σχολαστικός καθαρισμός των σχολικών εγκαταστάσεων με ποιες καθαρίστριες και καθαριστές θα γίνει;
            Την πρώτη εβδομάδα, που στα θρανία θα έχει επιστρέψει μόνο η Γ’ Λυκείου, θα γίνει πιθανά κατορθωτό. Όταν όμως θα λειτουργήσουν και οι υπόλοιπες τάξεις των Λυκείων και των Γυμνασίων και αργότερα και των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων, υπάρχει δυνατότητα να επιτευχθεί αυτός ο στόχος;
            Πολύ πιθανόν, η πολιτική ηγεσία των Υπουργείων και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ, να μην έχουν σαφή εικόνα για το πώς στην πράξη λειτουργούν τα σχολεία, καθώς συνεχίζουν να αρνούνται να θέσουν επί τάπητος το θέμα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων καθαριστριών, που είναι καθοριστικός παράγοντας για να πραγματοποιείται ο σχολαστικός καθαρισμός και  άμεσα να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των σχολείων.
            Δεν τίθεται από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ούτε ως αναφορά  το θέμα της σχολικής στέγης, της ανάγκης να υπάρχουν κατάλληλα σχολεία για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, της στοιχειώδους αποσυμφόρησής τους. Πώς λοιπόν θα τηρηθούν οι αποστάσεις, οι οποίες μάλιστα αυξομειώνονται κατά το δοκούν, με την έγκριση των αρμοδίων επιστημόνων;
            Χρειάζεται τώρα και χωρίς υπεκφυγές, η αύξηση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών, για να υπάρχει κάλυψη των αναγκών τους και να μην εξαρτώνται από την επιχορήγηση των επίσης υποχρηματοδοτούμενων Δήμων.
            Αυτά τα ζητήματα δεν είναι του μέλλοντος, έχουν τεθεί εδώ και καιρό από τη ζωή και οφείλει η ηγεσία της ΚΕΔΕ να μην τα κρύβει, να  τα διεκδικεί έστω. Είναι καιρός η πλειοψηφία της να σταματήσει να λειτουργεί ως «αμορτισέρ» απορρόφησης των κραδασμών που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται ουσιαστική λύση στα προβλήματα και όχι η ανώδυνη διαχείριση της εικόνας της κυβέρνησης από την ΚΕΔΕ.
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα άρθρα