Παρέμβαση Σαλμά: Για τους ελέγχους καταγραφής ζώων στη Λεπενού

704

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας  και Αν. Τομεάρχης Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάριος Σαλμάς κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα τους Διασταυρωτικούς Ελέγχους στη Λεπενού.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής, στις αρχές Ιανουαρίου και ενώ ολόκληρη η χώρα βρισκόταν στη δίνη ενός πρωτοφανούς κύματος κακοκαιρίας, κλιμάκιο του ΟΠΕΚΕΠΕ πραγματοποίησε μια «καταδρομικού» χαρακτήρα επιχείρηση στη Λεπενού, προκειμένου να διενεργήσει διασταυρωτικούς ελέγχους.

Ο βουλευτής αναφέρει ότι αν και είναι θεμιτή η επιβολή κυρώσεων που προβλέπονται για περιπτώσεις κτηνοτρόφων που δήλωναν ανύπαρκτα ζώα, ωστόσο, ο έλεγχος που έγινε από τους ελεγκτές του Οργανισμού δεν έδωσε τον απαιτούμενο χρόνο στους κτηνοτρόφους να παρουσιάσουν τα ζώα τους.

Παράλληλα, στην παρέμβαση Σαλμά αναφέρονται καταγγελίες αγροτών σχετικά με το ότι οι ελεγκτές τους έβαζαν να προσυπογράφουν το αποτέλεσμα των ελέγχων, πριν ακόμη αυτοί διενεργηθούν, καθώς και ότι τα κλιμάκια όριζαν την ηλικία των ζώων με μια ματιά από απόσταση, εξαιρώντας τα ως μη επιλέξιμα.

Ακόμα, συνεχίζει ο κ. Σαλμάς τονίζοντας ότι «Η αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας αρνήθηκε μετά τους ελέγχους και το σάλο που δημιουργήθηκε, να αναλάβει αυτή να εκτιμήσει τις ηλικίες των ζώων. Επιμένει να μην δέχεται τα όποια αποδεικτικά προσκομίζουν οι κτηνοτρόφοι, που προσπαθούν απλά να βρουν το δίκαιο τους».

Δεδομένου τα παραπάνω, ο βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό εάν:

  • θα δεχθεί ως επιλέξιμα ζώα που υπήρχαν και παρουσιάστηκαν κανονικότατα, αλλά οι ελεγκτές είχαν άλλη άποψη για την ηλικία τους από αυτή που έγραφε το μητρώο;
  • θα διερευνήσει τις πολύ σοβαρές καταγγελίες για το πως ενήργησαν οι ελεγκτές και το πώς παραπλάνησαν τους κτηνοτρόφους.