Παρέμβαση Μ. Σαλμά για το πρόγραμμα Βιολογικής Κτηνοτροφίας

629

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα τις  Βιολογικές Καλλιέργειες.

Ειδικότερα, ο Αιτωλοακρνάνας βουλευτής ρωτά για το πότε θα επαναπροκηρυχθεί το πρόγραμμα της Βιολογικής Κτηνοτροφίας καθώς και ποια θα είναι τα κριτήρια ένταξης αλλά και ο προβλεπόμενος αριθμός των αιτήσεων που θα μπορούν να υποβληθούν βάσει τον προϋπολογισμό.

Τι αναφέρει η παρέμβαση Σαλμά

«Στις αρχές Ιανουαρίου, διοργανώσατε εκδήλωση για να ανακοινώσετε την προκήρυξη του μέτρου «Βιολογικές Καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, με προϋπολογισμό, 443 εκατ. ευρώ», αναφέρει ο κ. Σαλμάς, απευθυνόμενος στον Υπουργό, και προσθέτει στη συνέχεια την κριτική του σχετικά με το γιατί «το αρμόδιο υπουργείο να προκηρύσσει  ένα πρόγραμμα, να βάζει τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αιτήσεις υποψηφιότητας και να συντάσσουν φακέλους και, σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών,  να το μαζεύει πίσω» – επειδή, όπως αναφέρει ο βουλευτής, οι αιτήσεις ήταν πάρα πολλές και ο διαθέσιμος προϋπολογισμός δεν επαρκούσε για να καλυφθεί το σύνολο των υποψηφίων.

Και καταλήγει ο κ. σαλμάς με αναφορά στα κριτήρια του προγράμματος:

«Από τα κριτήρια που θέσατε προκύπτει έλλειψη ενδιαφέροντος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καμιά μέριμνα για τη διασύνδεση της βιολογικής γεωργίας με τη βιολογική κτηνοτροφία, καμιά μέριμνα δικαίωσης όσων παρήγαγαν και πούλησαν βιολογικά προϊόντα από το προηγούμενο πρόγραμμα.

Το μοναδικό κριτήριο ήταν ο λεγόμενος «κόφτης» Natura, για το 10% των εκτάσεων, οι οποίες όμως είναι χαμηλής παραγωγικότητας. Φτάσαμε έτσι στο παράδοξο να έχουν ενταχθεί παραγωγοί στη Βιολογική Γεωργία, που θα παράγουν ζωοτροφές, άραγε για ποιους;»