ΠΑΝΑΓΙΑ ΛΕΣΙΝΙΩΤΙΣΣΑ

1354

 

Ιερά Παράκληση στην ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας της Λεσινιώτισσας, στο Λεσίνι Αιτωλοακαρνανίας.

Γράφει ο Καθηγητής Χρήστος Γερ. Σιάσος

Η Εκκλησία μας την ημέρα της Εθνικής μας Εορτής της 28ης Οκτωβρίου 1940, έχει καθιερώσει και την εορτή της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Την ημέρα αυτή το Ελληνικό Έθνος γιορτάζει την απελευθέρωσή του από τον Ιταλογερμανικό ζυγό. Οι Γραφές μας λένε ότι, στο Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών ο Όσιος Ανδρέας και ο μαθητής του Επιφάνιος είδαν οφθαλμοφανώς την Παναγία μας να μπαίνει στο Ναό μαζί με τον Ιωάννη τον Πρόδρομο και τον Ιωάννη τον Θεολόγο και μυριάδες Αγγέλων και γονατιστή προσευχήθηκε, στη συνέχεια πήρε το Ιερό Μαφόριό Της, πέπλο – είδος χιτώνα, βγήκε από το Ναό και το άπλωσε πάνω από τους πιστούς δηλαδή τους σκέπασε. Αυτό ήταν το γεγονός που η Εκκλησία μας έχει καθιερώσει την εορτή της Αγίας Σκέπης. Την Ακολουθία που ψάλλεται την ημέρα αυτή την έγραψε ο Αγιορείτης Μοναχός Γεράσιμος Μικρογιαννανίτης.

Την Κυριακή, 29 Οκτωβρίου το απόγευμα, ο κύκλος γυναικών του Ιερού Ναού Αποστόλου Φιλίππου Γραμματικούς Αγρινίου, με Αρχηγό και καθοδηγητή τον Εφημέριο και Αρχιερατικό Επίτροπο Μακρυνείας π. Σπυρίδωνα Ιωάννου, πραγματοποίησε προσκυνηματική εκδρομή στην ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας της Λεσινιώτισσας. Οι προσκυνητές αφού άναψαν το κεράκι τους προσευχήθηκαν και προσκύνησαν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Λεσινιώτισσας, στη συνέχεια με ευλάβεια και κατάνυξη παρακολούθησαν την Ακολουθεία του Εσπερινού και ακολούθως την Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο που τέλεσε ο π. Σπυρίδωνας, στο Ιερό Αναλόγιο έψαλλε ο π. Αντώνιος Βαφειάδης. Στο τέλος της Παράκλησης οι πιστοί ξεναγήθηκαν στους χώρους της Ιεράς Μονής από τον Επίτροπο της Ιεράς Μονής κ. Στέφανο Τσεκούρα.

 

Σύντομο ιστορικό της Ιεράς Μονής και το θαύμα της Παναγίας.

Στο Λεσίνι Αιτωλοακαρνανίας, παλιότερα οι κάτοικοι το ονόμαζαν Παλιοκατούνα, υπάρχει από την εποχή της Τουρκοκρατίας μοναστήρι προς τιμή της Παναγίας Θεοτόκου με την προσωνυμία «Παναγία η Λεσινιώτισσα». Είναι ρυθμού βασιλικής μονόχωρη και αποτελείται από το ιερό, τον κυρίως Ναό και το νάρθηκα.

Στην αρχαιότητα, στον κάμπο του χωριού υπήρχε η λίμνη Κυνία. Ο τόπος ήταν γεμάτος έλη και σε κάποιο νησάκι οι κάτοικοι της περιοχής έκτισαν το μοναστήρι της Παναγίας μας, και όπως η παράδοση μας λέει, στις 11 Οκτωβρίου του 1595 ο Ιερός Ναός εγκαινιάζεται. Η επικοινωνία γινόταν με μικρές βάρκες έως ότου το 1950 αποφασίστηκε η αποστράγγιση της γύρω περιοχής με αποτέλεσμα το μοναστήρι να βρεθεί πάνω σε μικρό λοφίσκο.

Το 1761 τα κελιά του μοναστηριού ανακαινίστηκαν και έγινε ένα μεγάλο μοναστηριακό συγκρότημα με πενήντα περίπου Μοναχούς. Το μοναστήρι, όπως όλα τα άλλα μοναστήρια, απέκτησε μεγάλη περιουσία αλλά το 1836 με το Β.Δ. του Όθωνα έκλεισε, όπως και πολλά άλλα ανά την Ελλάδα. Σήμερα, στο μοναστήρι σώζεται η φορητή εικόνα της Παναγίας Θεοτόκου με επιγραφή: «Νικηφόρος Ιερομόναχος έγραψαν, εκ Θεσσαλονίκης 1709» όπως και άλλη μία εικόνα που γράφει: «Η Κοίμησης της Θεοτόκου 1800 χειρ Διονυσίου Ιερομόναχου» και άλλη εικόνα της Παναγίας που κρατά στην αγκαλιά της το Χριστό και στο χέρι Του κρατά μία σφαίρα και ένα σταυρό, η επιγραφή γράφει, Η Κυρία Λεσινιώτισσα δέησις του δούλου του Θεού Δανιήλ Ιερομονάχου, Χειρ Σωτηρίου… 1811.

 Το Μοναστήρι πρόσφερε μεγάλες υπηρεσίες στον αγώνα για την ελευθερία. Εκεί το 1823 «οχυρώθηκαν» πολλοί αγωνιστές από την γύρω περιοχή για να μην πέσουν στα χέρια του Ομέρ Βρυώνη. Μετά από την Έξοδο του Μεσολογγίου, στο μοναστήρι βρήκαν στέγη πολλοί Μεσολογγίτες, οι οποίοι και παρέμειναν μέχρι που τελείωσε η Ελληνική Επανάσταση, το 1829.

Παράλληλα με το πνευματικό του έργο, το μοναστήρι πρόσφερε και ανεκτίμητες Εθνικές Υπηρεσίες. Το Λεσίνι είχε χρησιμεύσει και ως τόπος φυγής ανδρών της Φρουράς του Μεσολογγίου μετά την έξοδο στις 10 Απριλίου 1826. Οι άνδρες αυτοί ανεφοδιαζόμενοι από το νησί του Καλάμου, συνέχιζαν τον αγώνα τους μέχρι το 1829 οπότε και τελείωσε η Ελληνική Επανάσταση.

Μετά την Έξοδο του Μεσολογγίου, και ενώ οι εξοδίτες πήγαιναν να οχυρωθούν στο μοναστήρι, οι Τούρκοι θέλησαν να καταλάβουν το νησάκι του μοναστηριού, όμως η Παναγία έκανε το θαύμα της. Η νύχτα ήταν μεγάλη.

Ο Ηγούμενος Ιωαννίκιος μάζεψε όλα τα γυναικόπαιδα και τους ηλικιωμένους και τους έβαλε μέσα στο Μοναστήρι όπου έκανε τη Θεία Λειτουργία και παρακαλούσε την Παναγία να τους βοηθήσει˙ άλλως, θα έβαζε φωτιά στο μπαρούτι και ως άλλος Χρήστος Καψάλη θα ανατίναζε το μοναστήρι.

Πυκνά σύννεφα σκέπασαν τον ουρανό μεγάλη καταιγίδα ξέσπασε στην περιοχή, οι άπιστοι Τούρκοι σκοτώνονταν ο ένας μετά τον άλλον. Η ξαστεριά της επόμενης ημέρας βρίσκει αμέτρητα κουφάρια Τούρκων μαζί με τα άλογά τους πεσμένους στα νερά˙ όσοι σώθηκαν από αυτούς έφυγαν τρομαγμένοι.

Η Παναγία έκανε το θαύμα της, αμέσως ο Ηγούμενος της Μονής Ιωαννίκιος πήρε την εικόνα της Παναγίας και αφού όλοι την προσκύνησαν, έψαλλαν τον παρακλητικό Κανόνα της Παναγίας για το θαύμα που έκανε και τους γλύτωσε από τους Τούρκους.

Στο ιστορικό αυτό μοναστήρι, κάθε χρόνο, στις 23 Αυγούστου, εορτή της απόδοσης της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα γιορτάζεται η Παναγία η Λεσινιώτισσα που αιώνες τώρα δεσπόζει στον κάμπο του Λεσινίου.

 

Το Απολυτίκιο, Ήχος Α’

Τῆς Σκέπης σου Παρθένε, ἀvuμνοῦμεν τάς χαρίτας, ἣν ὡς φωτοφόρον νεφέλην, ἐφαπλοῖς ὑπὲρ ἔννοιαν, καὶ σκέπεις τὸν λαόν σου νοερῶς, ἐκ πάσης τῶν ἐχθρῶν ἐπιβουλῆς. Σὲ γὰρ σκέπην καὶ προστάτιν καὶ βοηθόν, κεκτήμεθα βοῶντές σοι· Δόξα τοῖς μεγαλείοις σου Ἁγνή, δόξα τῇ θείᾳ Σκέπῃ σου, δόξα τῇ πρὸς ἡμᾶς σου, προμηθείᾳ Ἄχραντε.