Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑπόψειςΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ - Ζητούμενο ακόμη απο το 2008;

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ – Ζητούμενο ακόμη απο το 2008;

Date:

Σχετικά άρθρα

Βγήκε η απόφαση για τις κατασκηνώσεις των δήμων

Αναρτήθηκε η ΚΥΑ για την ανάθεση οργάνωσης και λειτουργίας...

 Άγραφα: ΔΕΝ είναι αυτό Πράσινη Μετάβαση

Οι Πράσινοι-Οικολογία συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της 18 & 19.5...

Πρόσκληση – Πρόγραμμα εορτασμού πολιούχου του Λουτρού Αμφιλοχίας 

Ο Δήμος Αμφιλοχίας, η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας...

Με αφορμή την ημέρα του Περιβάλλοντος (05/06/2023) αξίζει να θυμηθούμε ότι, με αιχμή του δόρατος  στην αναπτυξιακή μας προσπάθεια  τα οικοσυστήματα των λιμνών Τριχωνίδας και Λυσιμαχίας, που ανήκουν με κοινό κωδικό στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο «Natura 2000» και είναι σημαντικοί υγροβιότοποι με τεράστια βιολογική και αισθητική αξία, το 2008 πέντε (5) παρατριχώνιοι Δήμοι, Θεστιέων, Παραβόλας, Θέρμου, Μακρυνείας, και Αρακύνθου και αντίστοιχα οι Δήμαρχοι τους κ.κ. Δημήτρης Τραπεζιώτης, Βασίλειος Καπέρδας, Θεόδωρος Πορφύρης, Βασίλειος Καρακώστας και Απόστολος Ντζάνης, καθώς και οι φορείς της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Τριχωνίδας ξεκίνησαν μια  συντονισμένη διαδημοτική προσπάθεια προκειμένου  να βγει ο τόπος  μας από την απομόνωση και την εσωστρέφεια. Για το λόγο αυτό  ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την από κοινού ανάληψη δράσεων που αφορούσαν στην οργάνωση  πολιτιστικών, περιβαλλοντικών και αθλητικών εκδηλώσεων, οι οποίες θα αποτελούσαν ταυτόχρονα μια πρόταση εναλλακτικών διακοπών, μια πρόταση πολιτιστική, μια πρόταση διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου με κύρια αναφορά στους υδάτινους πόρους και με τίτλο “ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ 2008 – ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ”.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών,

  • τονίστηκε ότι: α) Το νερό είναι περιορισμένος φυσικός πόρος και δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για ανεξέλεγκτη και σπάταλη χρήση. β) Η βιώσιμη και ορθή διαχείριση του νερού προβάλλει σήμερα ως επιτακτική ανάγκη.
  • Πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου των πέντε Δημάρχων  και στρογγυλό τραπέζι με τοποθετήσεις  θεσμικών και εκπροσώπων φορέων.
  • Πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα: « Τριχωνίδα- Τόπος ανοικτός στη βιώσιμη ανάπτυξη.
  • Διεξήχθη ο «Διεθνής Διάπλους Τριχωνίδας» με αθλητές από όλο τον κόσμο και ο οποίος δυστυχώς έχει εγκαταλειφθεί από το 2011.
  • Πραγματοποιήθηκαν: ο ποδηλατικός γύρος της Τριχωνίδας και άλλες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις όπως εικαστική έκθεση με θέμα το νερό (Ρέον γαλάζιο),   Rock Lake Festival, προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με θέμα τις χρήσεις του νερού,  κανοέ -καγιάκ, beach volley, τοξοβολία, ποδήλατο νερού, κ.α. και τέλος διατυπώθηκε το  «ΠΟΡΙΣΜΑ–ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ  ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ» που υπεγράφη  και από τους πέντε Δημάρχους.

Σήμερα που στην περιοχή μας δεν υπάρχει παραγωγική βάση η οποία να προσφέρει σταθερό εισόδημα στους κατοίκους  και τα πιο σημαντικά όπλα που διαθέτουμε είναι το περιβάλλον και η πολιτιστική μας κληρονομιά και με δεδομένο ότι ο Δήμος Αγρινίου ορίζεται ως η γη των νερών και ευαίσθητων οικοσυστημάτων, καθότι διαθέτει πέντε λίμνες, δύο ορεινούς όγκους και δύο ποτάμια και  περιοχές  του Δικτύου NATURA 2000, ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ την πρότασή μας για την καθιέρωση των «ΔΡΟΜΩΝ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ» ως  θεσμού με δράσεις και εκδηλώσεις περιβαλλοντικές και πολιτιστικές υπερτοπικής εμβέλειας,  με άξονα καινοτομίας και ανάπτυξης  το νερό, ώστε η περιοχή μας  να αρχίσει να εκπέμπει μήνυμα προσελκύοντας έτσι επισκέπτες για την ανάπτυξη του βιώσιμου και εναλλακτικού τουρισμού και την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Για το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών

Δημήτρης ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ

Δικηγόρος, π. Δήμαρχος Θεστιέων

& Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Αγρινίου

Παραθέτουμε μερικές μόνο απο τις σελίδες του προγράμματος (που διαθέτουμε στο αρχείο μας μαζί με φωτογραφίες απο τις διαδημοτικές συναντήσεις και εκδηλώσεις) που τότε είχαμε προβάλλει εκτενέστατα μέσα απο την εφημερίδα μας ΠΑΛΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ. Το θέμα είναι ότι τόσα χρόνια μετά και κατόπιν πολλών και θεμελιωδών αλλαγών στην τοπική αυτοδίοικηση , το θέμα του νερού παραμένει ακόμη ζητούμενο και μάλιστα σε μια περιοχή που περιβάλλεται απο τεράστιους όγκους νερού. Συγχαρητήρια στον κ. Τραπεζιώτη που αναμόχλευσε τις αναμνήσεις μας, αλλά και επειδή είναι απο τους σπάνιους που διαθέτει αυτοδιοικητική μνήμη, γνώση αλλά πρωτίστως μοναδική οικολογική ευαισθησία , το μόνο αρνητικό ότι αυτά που έλεγε τότε όχι μόνο δεν διαψεύδονται αλλά επιβεβαιώνονται με τον χειρότερο τρόπο…

Προφητικό αν μην τι άλλο το σύνθημα του 2008:

Μην αμελήσετε. Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον μας θα έχει πολλή ξηρασία.

spot_img

Πρόσφατα άρθρα