Οι διαχειριστικές ικανότητες του Δημάρχου και η Εβδομάδα του προβληματισμού!!!

506
Καθαρό Μυαλό – Καθαρή Καρδιά – Καθαρά Χέρια
Λαϊκή παροιμία
Γράφει ο Καθηγητής Χρήστος Γερ. Σιάσος

 

Πάντοτε οι εκλογές, Εθνικές, Περιφερειακές, Δημοτικές, αποτελούσαν στο εκλογικό σώμα ένδειξη αδιαφορίας, αμφισβήτησης των Διοικούντων και πολλές φορές οδηγούσαν σε  κρίσεις και σε εκλογικούς σεισμούς. Σημάδια των καιρών θα μου πει κάποιος συνδημότης μου, όμως, όταν στον τόπο σου γίνονται έργατης τελευταίας «στιγμής» δηλαδή ένα μήνα πριν στηθεί η κάλπη για να εκλέξεις τον επόμενο Δήμαρχό σου θα πρέπει να σε προβληματίσει η συμπεριφορά του Δημάρχου σου που επέλεξες πριν κάποια χρόνια.
Οι Δημοτικές εκλογές είναι μια τοπική διαδικασία και καλούμαστε να αποφασίσουμε ποιος θα διαχειριστεί τα προβλήματα που έχουμε καθημερινά μπροστά στο σπίτι μας, στη γειτονιά μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δικαιούμαστε τα «αυτονόητα», που πρέπει να  μας προσφέρει ο Δήμος μας για να έχουμε περισσότερη ποιότητα ζωής. Θα πρέπει σ’ αυτές τις εκλογές να αναζητήσουμε άξιους, ικανούς και έμπειρους ανθρώπους, με όραμα, όρεξη και θέληση για Δημοτικές ανατροπές στα δεδομένα του Δήμου μας. Η νέα Δημοτική Αρχή να δουλέψει ακούραστα μέχρι να γίνει το Μεσολόγγι πόλη όμορφη, πόλη αρχόντισσα, αντάξια της ιστορίας του και του πολιτισμού του.
 Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στα Δημοτικά επιτελεία τις τελευταίες ημέρες. Ένας αδυσώπητος αγώνας υποψηφίων ξεκίνησε για να κερδίσουν αυτό που τους δίνει τη δύναμη να διοικήσουν. Την ψήφο μας!!!
Αλήθεια ποιος από τους Δημοτικούς Άρχοντες  που είχαν την ευθύνη Διοίκησης στο Δήμο Μεσολογγίου  αφιερώθηκε στην πόλη του; Ποιος έχει εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε;  Ποιος ήταν Δήμαρχος όλων των Δημοτών του;
Μπαίνοντας στην εβδομάδα του προβληματισμού οι ώρες είναι κρίσιμες, χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα. Σε πρόσφατο άρθρο μου με τίτλο: «Τα ΠΡΟ – εκλογικά δρώμενα!!!» μεταξύ των άλλων έγραφα «… Οι συζητήσεις των συμπολιτών μας επικεντρώνονται στα κριτήρια των πολιτικών μας «ηγετών» που μέσα από τις ασκούμενες πολιτικές των «βαθμολογούνται» και στη συνέχεια οι ίδιοι «βαθμολογούν» και τους  συνεργάτες τους… Κάποιες στιγμές βρισκόμαστε κοντά στην αλήθεια των πολιτικών πραγμάτων, όμως, την τελευταία στιγμή «μπουρδουκλωνόμαστε» χωρίς να μας επιτρέψουν οι «κολλητοί μας»  να κάνουμε σωστά την τελευταία μας τελική επιλογή!!! Έτσι,  ο ιστορικός θα μας γράψει  στο βιβλίο της ιστορίας και θα μας «παραδώσει» με τον πιο άκομψο τρόπο στα παιδιά μας, στις νέες γενιές… εκεί ακριβώς που «ξεσκεπάζονται»  οι ηγεμόνες με τις όποιες βρόμικες πράξεις  που έχουν διαπράξει… και που έχουν τιμωρηθεί… Παράλληλα βλέπουμε την απογοήτευση και την  οργή  των πολιτών να την εκμεταλλεύονται  «πρόσκαιρες – περιστασιακές» πολιτικές δυνάμεις μαζί με τους «ηγέτες των»… Ο λαός μας πολύ σοφά μας λέει: «Αν έχεις φίλους διάβαινε και κολλητούς περπάτα… Μη μας «τυφλώνουν» τα έργα βιτρίνας… Σήμερα, όπως και να το κάνουμε μεγαλώνουν μέρα με την ημέρα παρακμιακά φαινόμενα τα οποία υιοθετούνται μέσα στην κοινωνία με τη μορφή των ανταλλαγμάτων… ήρθε επί τέλους η ώρα να τα απομονώσουμε… μπορούμε, μπορούμε να εμπιστευτούμε ανθρώπους εργατικούς, έντιμους, ηθικούς, ανθρώπους με μεγάλη πολιτική εμπειρία, ανθρώπους που ουδέποτε κάθισαν σε καρέκλα για να πλουτίσουν όπως συμβαίνει συνήθως…».
Δυστυχώς ο τόπος μας οδηγήθηκε στη σημερινή κατάντια του κυρίως λόγω της σήψης και της διαφθοράς.Παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες τα μηχανήματα να «ρίχνουν» πίσσα σε στενά που δεν χρήζουν καν επίστρωση νέου τάπητα με πίσσα και να εκκρεμούν αιτήματα πολιτών που χρίζουν ΑΜΕΣΗΣ κατασκευής των έργων υποδομής, δρόμοι, πλατεία του Δήμου, αποχέτευση, ύδρευση, σε οικόπεδα που βρίσκονται εντός σχεδίου της πόλης, λες και εμείς που βρισκόμαστε μόλις πέντε λεπτά από την κεντρική πλατεία του Μεσολογγίου είμαστε «αποπαίδια» και πρέπει να τιμωρούμαστε!!! Ντροπή!!!
Κύριοι ήρθε η ώρα να συγκρουστούμε με το κατεστημένο που επεκτείνεται πέραν του πρώτου πολίτη αυτού του Δήμου και φθάνει μέχρι την πόρτα των συνεργατών του με πρώτους τους κ.κ. Αντιδημάρχους  επί των Έργων που παγιώθηκαν και εδραιώθηκαν μέσα στο χρόνο με βάσει προσωπικών σχέσεων και συμφερόντων αντί του γενικού καλού και να σφυρίζουν αδιάφορα στα χρόνια αιτήματα των Δημοτών!!! Ντροπή!!!
Η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία περισσεύει στους ανθρώπους αυτούς με αποτέλεσμα να στερούν από τους κατοίκους της περιοχής τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν την περιουσία τους και στερούν επίσης τα παιχνίδια των παιδιών της περιοχής από μια παιδική χαρά στην ανύπαρκτη!!! πλατεία του Δήμου που υποτίθεται ο Δήμος νοιάζεται!!! Για τα παιδιά του.
Εν κατακλείδι, ο προβληματισμός μας θα πρέπει να συνδυάζει στο πρόσωπο του Δημάρχου, ηγετικές ικανότητες, ανθρώπινη φύση, αγάπη για τον τόπο του, αμεροληψία και αντικειμενική κρίση, μα προπάντων… τόλμη και αρετή.Υπομονή λοιπόν, το λόγο σε λίγο θα έχει ο λαός… “Ο καιρός γαρ εγγύς και είδομεν τι μέλλει γενέσθαι..”»