Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕπίκαιραΟ.Ε.Σ.Β.Δ.Ε.Ν. : ΝΥΧΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΑΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ο.Ε.Σ.Β.Δ.Ε.Ν. : ΝΥΧΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΑΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Date:

Σχετικά άρθρα

Το Μεσολόγγι για άλλη μια χρονιά τιμά το νησί Κάλαμος

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτοςτο Ιστορικό Μουσείο της «Διεξόδου» και ο Ναυτικός Όμιλος...

1st PANETOLIKO MOUNTAIN TRAIL RUN !

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου συναντήθηκε με τους διοργανωτές...

Η πρόταση του «ΒΙΩΣΙΜΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» για τον Προσκυνηματικό  και Εναλλακτικό τουρισμό

Ο «ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»   στο Συνέδριο για τον Προσκυνηματικό  και...

          Σαν τον κλέφτη μες στη  νύχτα έρχεται  η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ ένα μήνα πριν τις εκλογές να καταθέσει τροπολογία για διεύρυνση του ωραρίου εργασίας.

Με αυτό τον τρόπο  δίνουν την ευκαιρία στα πολυκαταστήματα και τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες να διευρύνουν τη λειτουργία τους όποτε και για όσο το επιθυμούν, κρίνοντας αυτοί το πότε θα ανοίγουν και θα κλείνουν την αγορά με μια  απόφαση του εκάστοτε Δημάρχου μετά από πρόταση του εμπορικού συλλόγου. Αυτή η απόφαση θα έχει άμεσο αντίκτυπο σε μικροεμπόρους και εμποροϋπαλλήλους, καθώς επιβάλει εξοντωτικά ωράρια λειτουργίας αλλά και την επιδείνωση των συνθηκών ζωής και εργασίας, που σε συνδυασμό με τις διαρκώς υποβαθμισμένες κοινωνικές παροχές και δικαιώματα διαμορφώνουν κυριολεκτικά ένα εκρηκτικό μείγμα για όλους μας.

          Τα μέτρα, για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, άσχετα με τους ρυθμούς και την ένταση της εφαρμογής τους, είναι από δεκαετίες τώρα στο στόχαστρο των μονοπωλιακών ομίλων. Σε αυτή την κατεύθυνση της διεύρυνσης του ωραρίου εργασίας συνέβαλαν με την πολιτική τους, όλες οι κυβερνήσεις, κάθε απόχρωσης. Πατώντας πάνω στις παλινωδίες  της ηγεσίας της ΕΣΕΕ, όπου όλα αυτά τα χρόνια έβαλε «πλάτη» στην διεύρυνση του ωραρίου, όπως και στην απελευθέρωση των Κυριακών. Είναι οι ίδιοι που από το «ποτέ την Κυριακή» έφτασαν στις 8 «θεσμοθετημένες» και ότι δεν είναι ώρα να ανοίγουμε τέτοια θέματα όπως κατά καιρούς δηλώνουν.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΠΙΣΩ Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Καλούμε κάθε συνάδελφο και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των Εμπορικών Συλλόγων να σκεφτούν: Αλήθεια τι κερδίσαμε τόσα χρόνια, εμείς οι μικροί και οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι από την συνεχή απελευθέρωση και διεύρυνση του ωραρίου;

Μήπως αυξήθηκαν τα έσοδα μας; Μήπως μεγάλωσε η πελατεία μας;

Εμείς γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι, από τους εργαζόμενους, από τους συμπολίτες μας που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των πελατών μας, δεν έλειψαν οι ώρες που ήταν ανοιχτά τα μαγαζιά, τα χρήματα έλλειπαν και λείπουν. Αντίθετα αυτοί που βγήκαν ωφελημένοι, όλα αυτά τα χρόνια ήταν οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και τα εμπορικά κέντρα που έχουν μαζέψει το μεγάλο κομμάτι της αγοράς στα χέρια τους.

Το παραπέρα ξήλωμα του ωραρίου και  της Κυριακάτικης αργίας μαζί με τους άλλους νόμους “διευθέτησης του χρόνου εργασίας” που έχουν περάσει και προωθούνται, μετατρέπουν την αγορά σε πραγματική  γαλέρα.

 Η παραμικρή προσδοκία ότι ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να βοηθήσει και εμάς να βελτιώσουμε τους μειωμένους τζίρους μας προσκρούει στη σκληρή πραγματικότητα.

Έχουμε πείρα και ξέρουμε ότι  για να επιβιώσουμε σε αυτές τις συνθήκες, θα αναγκαστούμε να εργαζόμαστε ατελείωτες ώρες προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε ένα ικανοποιητικό εισόδημα. Το δικαίωμά μας στην ξεκούραση, ο ελεύθερος χρόνος -ατομικός και οικογενειακός- πάει περίπατο. Τις συνέπειες αυτές πληρώνουμε όλοι οι επαγγελματίες, ειδικά οι γυναίκες στο εμπόριο  οι οποίες  περισσότερο απ’ όλους  ζούνε με τα εξαντλητικά ωράρια, με τα παιδιά να μεγαλώνουν μέσα στο μαγαζί, τα χρέη να συσσωρεύονται και να μην έχουν πολλές φορές την απαιτούμενη πρόσβαση σε πρόνοια και υγεία.

Η υπεράσπισή του ωραρίου και της  Κυριακάτικης αργίας δεν είναι ζήτημα προσωπικής επιλογής του καθενός αφού η πανδημία, η  οικονομική κρίση και οι συνθήκες που διαμορφωθήκαν από αυτές  στην αγορά  μας έχουν αναγκάσει τελικά σε δουλειά νύχτα-μέρα για να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα.

Δεν επιλέγουμε ανάμεσα στην οικονομική ή τη φυσική μας εξόντωση.

Απαιτούμε την κατάργηση  των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο και την Κυριακάτικη Αργία και να προχωρήσει άμεσα η νομοθετική της κατοχύρωση

                                           ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ε.Σ.Β.Δ.Ε.Ν.

             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                           Ο  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

     ΔΟΥΒΙΤΣΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ                                               ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

spot_img

Πρόσφατα άρθρα