Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου τίμησε το πάθος για την αλήθεια στα πρόσωπα των κ.κ. Βασιλειά και Πέττα

976
Το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου,  απεφάσισε ομοφώνως και διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία ,στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου, αποχαιρετιστήρια εκδήλωση προς τιμήν του Εφέτου κου. Βασιλείου Πέττα και του Ειρηνοδίκου κου. Ιωάννου Βασιλειά, ενόψει της συνταξιοδοτήσεώς τους, με ομιλητές τον Πρόεδρο του Δ. Σ., κο. Νικάκη και τον Πρόεδρο Εφετών, κο. Παναγόπουλο.
Στους ανωτέρω  απονεμήθηκαν συμβολικά αναμνηστικά δώρα και ακολούθησε δεξίωση.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε, ο Πρόεδρος του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Παναγόπουλος, ο οποίος εξήρε το έργο και την πορεία των δύο δικαστικών. Ο κ. Δημήτρης Νικάκης Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου, ο οποίος κι αυτός με τη σειρά του ευχαρίστησε τους δύο προς αποχώρηση δικαστικούς λειτουργούς και έκανε αναφορά στο έργο που επιτέλεσαν από τις θέσεις που υπηρέτησαν το δικαστικό σώμα.
Παριστάμενοι στην εν λόγω εκδήλωση ήταν ο εισαγγελέας εφετών του Εφετών του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδος κ. Ευάγγελος Καίσαρης , Εφέτες του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, Πρωτοδίκες του Πρωτοδικείου Αγρινίου, Εισαγγελείς του Πρωτοδικείου Αγρινίου, Ειρηνοδίκες και Πταισματοδίκες του Ειρηνοδικείου Αγρινίου, Δικηγόροι του Δ.Σ. Αγρινίου, Γραμματείς του Εφετείου και Πρωτοδικείου.

 

  

 Ο λόγος του κ. Προέδρου Εφετών, κου Κωνσταντίνου Παναγόπουλου είναι ο εξής:
Στο τέλος της εκδήλωσης και μετά την απονομή των αναμνηστικών δώρων, οι δύο τιμώμενοι δικαστικοί λειτουργοί, κ.κ. Βασιλείος Πέττας και Ιωάννης Βασιλειάς, πήραν το λόγο και ευχαρίστησαν όλο το Δικαστικό Σώμα για την άψογη συνεργασία την οποία είχαν στην μακρόχρονη πορεία τους. Λαμβάνοντας απ’όλους τους παρευρισκομένους τις θερμές τους ευχές και ευχαριστίες.

Κυρίες και κύριοι
Κατ αρχάς θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον κύριο Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρίνιου για την πρωτοβουλία και τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης προς τιμή των αποχωρούντων, λόγω συμπλήρωσης του χρόνου υπηρεσίας, συναδέλφων κ.κ. Βασιλείου Πέττα και Ιωάννη Βασιλειά. Είναι μια εκδήλωση που αποδίδει την τιμή που τους αρμόζει για τα χρόνια της εύορκης και έντιμης υπηρεσίας.
Αγαπητοί συνάδελφοι που αποχωρείτε,
Πριν από τριάντα πέντε χρόνια, νέοι, γεμάτοι όνειρα, φιλοδοξίες και ιδανικά βγήκατε στον πηγαιμό για την Ιθάκη. Διανύσατε μακρύ δρόμο, γεμάτο περιπέτειες, γεμάτο γνώσεις, όπως λέει ο ποιητής. Και να τώρα μετά από τόσα χρόνια, πλούσιοι μ’ όσα κερδίσατε στο δρόμο, φθάνετε στο τέρμα του ωραίου ταξιδιού που σας έδωσε η Ιθάκη.
Σε λίγες μέρες πράγματι ολοκληρώνετε το ταξίδι σας στον κόσμο της δικαιοσύνης. Ταξίδι, που απαίτησε σε όλη του τη διάρκεια, αυξημένες ψυχικές και σωματικές αντοχές. Με τη μακρά και επιτυχημένη πορεία σας και την προσφορά σας στο χώρο της δικαιοσύνης, δικαιώσατε απόλυτα τις επιλογές των κριτών σας κατά την είσοδό σας στο δικαστικό σώμα, πολλά χρόνια πριν. Ως λειτουργοί της δικαιοσύνης πραγματοποιήσατε το κύριο και μοναδικό όραμα που οφείλουν να έχουν οι λειτουργοί της: την προάσπιση της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Ενεργήσατε ως εντολοδόχοι της πολιτείας, της κοινωνίας αλλά και του Θεού. Αναμφίβολα τιμήσατε το λειτούργημά σας. Μοχθήσατε για τη Δικαιοσύνη. Την υπηρετήσατε πιστά και αποτελεσματικά, χωρίς φόβο, εύνοια, προκατάληψη ή πάθος. Συμβάλλατε καθημερινά με την υπερπροσφορά του χρόνου σας, στη διεκπεραίωση του τεράστιου όγκου των υποθέσεων που κληθήκατε να διεξέλθετε. Σε άριστη συνεργασία με όλους εμάς τους υπολοίπους, που παραμένουμε ακόμα στις επάλξεις, επιτελέσατε τα – καθήκοντά σας με αμεροληψία, ζήλο, αφοσίωση και προπαντός με απόλυτο σεβασμό στον άνθρωπο και την κοινωνία. Στον άνθρωπο που πάντα προσβλέπει στους λειτουργούς της δικαιοσύνης ως φύλακες και προασπιστές της αξιοπρέπειας και των νόμιμων δικαίων και δικαιωμάτων του. Με τις αποφάσεις και τη στάση σας κατακτήσατε την εκτίμηση και το σεβασμό όλων μας. Εκφράζοντας πεποίθηση, όχι μόνο προσωπική, γνωρίζω, είμαι βέβαιος, ότι όταν εκδίδατε αποφάσεις, δεν κινηθήκατε μόνο μέσα στα πλαίσια που έθεταν οι εκάστοτε νομοθέτες, αλλά διερευνούσατε παράλληλα, σε μια προσπάθεια συγκερασμού του δικαίου και της ηθικής, τα βαθύτερα αίτια και τις ευρύτερες συνθήκες της κάθε υπόθεσης, συγκερασμός επίπονος για την ψυχική υγεία του δικαστή, την πνευματική και κοινωνική του ισορροπία και τελικά την πραγματική απόδοση του νοήματος της δικαιοσύνης. Αυτής της δικαιοσύνης που περιγράφει με τρεις λέξεις, με τρόπο – απαράμιλλο, ο Νίκος Καζαντζάκης: πονετικιά, ανοιχτοχέρα, παντοδύναμη.
Παρά την επικείμενη αποχώρησή σας, οι συμβουλές και η απομακρυσμένη πλέον οπτική σας, οπτική εκτός του κύκλου, θα είναι πάντα καλοδεχούμενες και αναγκαίες γι’ αυτούς που παραμένουν. Διότι, κυρίες και κύριοι, η δικαιοσύνη στη θεωρητική σύλληψή της είναι καθαρά ιδέα, στην πρακτική απονομή της όμως, είναι τέχνη περίπλοκη.
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ  Ή ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Ο,τι προτιμά καθένας κύριοι αποχωρούντες συνάδελφοι Πρέπει να νοιώθετε ευτυχείς κα ικανοποιημένοι, που, ως μαραθωνοδρόμοι, προσεγγίζετε στον – τερματισμό της επαγγελματικής σας καριέρας, υγιείς, ακμαίοι και με την πεποίθηση ότι επιτελέσατε την σημαντική αποστολή σας με προσήλωση στους νόμους, υψηλή αίσθηση καθήκοντος, πάθος για την αλήθεια, αντικειμενικότητα και αντίσταση σε συναισθηματισμούς. Για να ξεκινήσετε όμως ένα νέο μαραθώνιο. Ένα νέο ταξίδι με νέο προορισμό, καινούριους στόχους, άλλες εικόνες και νέους πρωτόγνωρους σταθμούς. Θα διαβάσετε πλέον αυτά που θέλετε, θα κάνετε τα ταξίδια που ενδεχομένως ονειρευτήκατε, θα ασχοληθείτε με όλα εκείνα που είχατε καταχωνιάσει σε μια άκρη του μυαλού σας και δεν είχατε ποτέ χρόνο να ασχοληθείτε μαζί τους. Και χωρίς καμία ηττοπάθεια και απαισιοδοξία, κύριοι Συνάδελφοι να θυμάστε πάντα αυτό που κάπου διάβασα και μου άρεσε υπερβολικά: ΣΗΜΑΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ
ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΑΛΛΑ Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ. Ή ακόμα έναν στίχο από ένα
τραγούδι της Νατάσας Μποφίλιου: «αν η ζωή μου είναι μια μέρα, είναι ακόμα μεσημέρι». Μεσημέρι
λοιπόν είναι ακόμα για εσάς και για εμάς. Τελειώνοντας, επιτρέψτε μου να πω για λογαριασμό όλων μας, πως όντως, υπήρξατε άξιοι. Σας ευχόμαστε από καρδιάς, υγεία, ευτυχία και αντοχές. Τα κάλλιστα και τα κράτιστα.
Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Ο λόγος του κ. Δημήτρη Νικάκη Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου είναι ο εξής:
Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση προς τιμήν του Εφέτου, κου. Πέττα και Ειρηνοδίκου, κου. Βασίλειά
  • Ομιλία Προέδρου Δ, Σ. Αγρίνιου, Δ. Νικάκη-
Κύριε Πρόεδρε του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδος – του Εφετείου μας,
Κύριε Εισαγγελεύ του Εφετείου μας,
Κυρίες και κύριοι Δικασταί,
Κυρίες και κύριοι δικαστικοί υπάλληλοι,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ο χρόνος κυλά αμείλικτα για όλους μας, έτσι συμβαίνει και για τους εξαιρετικούς δικαστάς μας, τους οποίους τιμούμε με την σημερινή αποχαιρετιστήρια εκδήλωση. Ο υπηρεσιακός τους χρόνος κύλησε κι ένας σημαντικότατος κύκλος της ζωής τους ολοκληρώνεται, αφού εντός ολίγων ημερών συμπληρώνεται και συνταξιοδοτούνται, ο Εφέτης μας κ. Βασίλειος Πέττας και ο Προϊστάμενος του Ειρηνοδικείου μας, κ. Ιωάννης Βασιλειάς.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αγρίνιου, προκειμένου να τους τιμήσει ιδιαιτέρως και να τους ευχαριστήσει από – καρδιάς διά την ανθρώπινη και ταυτοχρόνως την άψογη υπηρεσιακή τους συμπεριφορά, διά την υποδειγματική συνεργασία μας, απεφάσισε νά διοργανώσει τη σημερινή εκδήλωση προς τιμήν τους.
Εις παρόμοιας εκδηλώσεις συνηθίζεται να λέγονται πολλά, αλλά τετριμμένα. Εγώ θα περιοριστώ εις ελάχιστα και σημαντικά κατά τη γνώμη μου.
Άλλωστε, ποιος μπορεί να ξεχάσει αυτό το οποίο υπεστήριξε ο φιλόσοφος Σωκράτης για τους δικαστάς, ο οποίος γεννήθηκε το 469 π.Χ. και αναγκάσθηκε να πιει το κώνειο το 399 π.Χ., καταδικασθείς από το Δικαστήριο της Ηλιαίας (το σημαντικότερο δικαστήριο ενόρκων της Αρχαίας Αθήνας) για ασέβεια προς τους θεούς και διαφθορά των νέων, επειδή τους συγκινούσε με τον φιλελεύθερο λόγο του, και το οποίο παραμένει επίκαιρο και διαχρονικό:
ο Δικαστής πρέπει να διαθέτει τέσσερα (4) χαρακτηριστικά και θεμελιώδη γνωρίσματα:
  1. A) Ν’ ακούει ευγενώς,
Β) Ν’ απαντά όταν πρέπει, συνετώς,
Γ) Να σκέπτεται σοβαρώς και
Δ) Ν αποφασίζει αμερόληπτως.
Αυτά τα χαρακτηριστικά, κ.κ. Πέττα και Βασιλειά, τα μέλη του δικηγορικού συλλόγου Αγρίνιου διεπίστωσαν καθ’ όλη την εδώ διαδρομή σας, ότι τα διαθέτατε.
Ειδικότερον δι’ αμφοτέρους, κατά τον χειρισμόν σπουδαίων και δύσκολων υποθέσεων, όταν βρισκόσασταν εις αμηχανία ερμηνευτική λόγω ασαφείας του νόμου ή αδιεξόδου λόγω περίπλοκου ιστορικού, κατά την αναζήτησιν της αλήθειας προσφεύγατε πάντα εις το ασφαλές καταφύγιον κι άβατον χώρον της συνειδήσεώς σας, προκειμένου ν’ αποφασίσετε ορθώς και δικαίως.
Επειδή δεν θέλω, όπως προανέφερα, να πλατειάσω πιστεύω ότι και στο υπόλοιπο της ζωής σας ως απλοί πολίτες θα συνεχίσετε να έχετε, να διαθέτετε και να κοσμείσθε από τα τέσσερα θεμελιώδη γνωρίσματα που ανέφερε ο Σωκράτης.
Σας ευχόμαστε από καρδιάς να υγιαίνετε και να ευτυχείτε μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.