ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡ. ΤΕΛΩΝΑΣ Συγγραφέας – Μελετητής

620
ΧΡΙΣΤΟΥ Θ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
—————
       Προ ημερών, ο καταγόμενος από την όμορφη Αμφιλοχία και διαμένων στο Μεσολόγγι, Νικόλαος Χαρ. Τέλωνας, μου πρόσφερε με θερμή τιμητική αφιέρωση το προσφάτως εκδοθέν βιβλίο του με τίτλο «Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΕ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ» αφιερωμένο στον Καρβασαριώτη λόγιο ΤΑΚΗ ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟ (1897 – 1945).
       Τον ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.
       Πρόκειται για έργο καταγραφής του σημαντικού ποιητικού και λογοτεχνικού έργου του συντοπίτη μου Τάκη Μαυροκέφαλου, ο οποίος, όπως ο συγγραφέας αναφέρει με παράπονο, «έφυγε απ’ τη ζωή πρόωρα, πονεμένος, φτωχός, καταφρονεμένος και ξεχασμένος απ’ όλους, τόσον από τον τόπο της γέννησής του, όσον και από την Ένωση των Αιτωλ/νων λογοτεχνών».
       Μετά την πρώτη ανάγνωση του εξόχου ενδιαφέροντος αυτού βιβλίου, το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά από αυτά που απεκόμισα είναι τα κάτωθι:
       1ον. Πρόκειται για έργο που συνέγραψε ο συγγραφέας μετά από επίπονη έρευνα και μελέτη της ποίησης του Τάκη Μαυροκέφαλου, που προαπαιτεί και προϋποθέτει ποιητική ευαισθησία, πρωτότυπη σύλληψη πραγμάτων και καταστάσεων συνδεομένων με το πρόσωπο του ποιητού, κριτική αντίληψη, διαύγεια πνεύματος, λιτότητα έκφρασης, ιδιαίτερα ευρεία, βαθειά και υπερβατική παιδεία και φυσικά ιερό δαιμόνιο, αυτή τη Σωκρατική θεία εκστασιακή καταληψία που ο Λόρκα αποκαλούσε duenhe, πνευματικά χαρίσματα που διαθέτει ο συγγραφέας.
       2ον. Είναι γλαφηρό αφιέρωμα, έκφραση χρέους και τιμής στον συντοπίτη του ποιητή Τάκη Μαυροκέφαλο, συνάμα δε ανθρώπινο αφιέρωμα στη μορφή του ποιητή ο οποίος με το πλούσιο ποιητικό και λογοτεχνικό του έργο, αναβάθμισε πνευματικά όχι μόνο την περιοχή του ηρωϊκού Βάλτου και την Αιτωλ/νία, αλλά και την Ελλάδα γενικότερα.
       3ον. Είναι το έργο του Νικολάου Τέλωνα μια ιστορική παρακαταθήκη, μια πνευματική κληρονομιά και μια σκυτάλη που απεκάλυψε και παρέλαβε με αγάπη από τον ξεχασμένο ποιητή και με την ίδια αγάπη την παραδίδει, χωρίς προσδοκία ή επιδίωξη οποιασδήποτε ανταμοιβής, στα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, τις νεώτερες γενιές, σ’ όλους τους Ελληνόπαιδες που νιώθουν την πνευματική ιστορία του Γένους μας δική τους προσωπική υπόθεση.
       4ον. Είναι έργο που σηματοδοτεί μια σπουδαία προσπάθεια προβολής μιας συγκεκριμένης μεθοδολογίας να περάσει το μήνυμα της Ιστορίας πάνω σε ένα διεισδυτικό φορέα που διαθέτουν όλοι οι Έλληνες, την ποίηση.
       5ον. Είναι ένα μήνυμα ηχηρό, ότι ο Έλληνας μπορεί να μη διαθέτει υλικές δυνάμεις και υψηλό τεχνικό πολιτισμό, έχει όμως ποιητές, εικαστικούς, μουσουργούς, ηθοποιούς και σκηνοθέτες, πνευματικούς ανθρώπους υψηλού αναστήματος και μέσα από τα έργα τους μπορεί να εμπνευσθεί από το ιστορικό, κοινωνικό και πνευματικό του παρελθόν για να μπορέσει να αντέξει σ’ ένα δύσκολο και απαιτητικό μέλλον.
       Γι’ αυτό και ο συγγραφέας του πονήματος μεταξύ των πολλών που εξέδωσε, φιλοδοξεί με ταπεινότητα και σεμνότητα να λειτουργήσει σαν ύμνος, προσευχή και μνήμη διηνεκής και οφειλόμενη στον λησμονημένο συμπατριώτη του ποιητή Τάκη Μαυροκέφαλο.
       6ον. Με την έκδοση του εξόχου ενδιαφέροντος βιβλίου του ο Νικόλαος Τελώνας, γεγονός ιδιαίτερης σημασίας και το χαιρετίζω με ξεχωριστή ευχαρίστηση και ενθουσιασμό, επιβεβαιώνει ότι ημείς οι Έλληνες κουβαλούμε το βάρος μιας πολυαίωνης πνευματικής κληρονομιάς, που πρώτα απαθανατίστηκε σε αυτό που ονομάζουμε βιβλία. Τα βασικότερα κείμενα πολιτισμού, παγκοσμίου αναγνωρίσεως και παραδοχής (Όμηρος, Θουκυδίδης, Πλάτων, Αριστοτέλης, κλπ.) γραμμένα όλα στην Ελληνική γλώσσα, αποτελούν για μας τους Έλληνες ύψιστο προνόμιο, γιατί προσέδωκαν στην Ελλάδα μας υπόσταση πνευματική παγκόσμιας σημασίας και προβολής. Και στην νεώτερη και σύγχρονη εποχή, αυτή την ζωτική πνευματική δύναμη του Έθνους μας, υπηρέτησαν και ενίσχυσαν με τις ασίγαστες ανησυχίες τους, πολλοί ταγοί και σκαπανείς του Ελληνικού πνεύματος (Διονύσιος Σολωμός, Κωστής Παλαμάς) και πολλοί άλλοι δημιουργοί του πνεύματος.
       Αυτή την ωραία παράδοση των σπουδαίων ιστοριογράφων και λογοτεχνών μας, βλέπω με πολύ ικανοποίηση να συνεχίζει με το ίδιο πάθος και το ασίγαστο ενδιαφέρον ο Νικόλαος Τέλωνας, με σκοπό, με την πλειάδα των έργων του που έχει εκδώσει και αναγράφονται στην εσωτερική πλευρά των εξωφύλλων του βιβλίου του, όχι μόνο να ενημερώσει τους Αιτωλοακαρνάνες επί σημαντικών ιστορικών και κοινωνικών θεμάτων τοπικού ενδιαφέροντος, αλλά να καλλιεργήσει τον αναγνώστη των βιβλίων του ψυχικά, πνευματικά και ηθικά.
       7ον. Ανακαλύπτει και πιστοποιεί, τέλος, ο συγγραφέας του πονήματος ότι η σύντομη ζωή του ποιητή Τάκη Μαυροκέφαλου, ήταν δύσκολη, οδυνηρή και περιπετειώδης και με το έργο του το ποιητικό και πεζογραφικό, αναδεικνύει με σοφία και βιωματική επίγνωση και εμπειρία ότι η περιπέτεια της ζωής είναι περιπέτεια της ποίησης, όπως και η περιπέτεια της ποίησης είναι περιπέτεια της ζωής. Και το σπουδαιότερο: η ποίηση είναι πράξη Αντίστασης, Αγώνας Ελευθερίας και Στάση ζωής.
       Αξίζουν συγχαρητήρια στον δημιουργό και συγγραφέα Νικόλαο Τέλωνα, γιατί με την οξύνοια που έχει και προπαντός με την ψυχική ευαισθησία που τον διακρίνει διεισδύει στον πλούσιο από αρετή, εντιμότητα, αυθεντικότητα και σεμνότητα εσωτερικό του κόσμο και ανακαλύπτει εμπειρίες και βιώματα που συναρτώνται με συγκροτημένη συνείδηση και ολοκάθαρο πνεύμα.
       Τον ευχαριστώ γιατί η ανάγνωση του βιβλίου του, άγγιξε τη ψυχή μου με υψηλές ιδέες, πεποιθήσεις και ψυχική ανάταση.
                                                       Χ.Θ.Π.