Νέος ιός κατέκλυσε τον πλανήτη

280

Γράφει η πρεσβυτέρα

Καλλιόπη Μπανάκα – Σαλάππα

τ. Σχολική Σύμβουλος Π.Α.

 

Ο νέος ιός είναι διαφορετικός από τους ιούς που εμφανίζονται κάθε χρόνο. Κατέκλυσε τον πλανήτη. Διαθέτει μια μοναδική ικανότητα να παρακάμπτει όλες τις άμυνες με συνεχείς μεταλλάξεις. Η μάχη κατά του ιού COVID-19 είναι η μεγαλύτερη ιατρική πρόκληση της χρονιάς 2020.

Και τον Μάρτιο του 2003 ο ιός SARS (κορονοϊός κι αυτός) προκαλούσε σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο. Τα θύματά του πολλοί ασθενείς μεταξύ των οποίων πολλοί νοσηλευτές και γιατροί στο Χονγκ Κονγκ. Γνωστός γιατρός του Χονγκ Κονγκ έλεγε «Βρισκόμαστε σε πόλεμο αλλά ο εχθρός δεν έχει πρόσωπο ούτε ταυτότητα. Οι ιοί δεν είναι ζωντανοί οργανισμοί παρασιτούν σε κύτταρα-ξενιστές και έχουν σκοπό μοναδικό την αναπαραγωγή τους, έχουν δε ικανότητα να μεταλλάσσονται συνεχώς. Οι ιοί μπορούν να κάνουν το γύρο του κόσμου σε 24 ώρες.

Τον Αύγουστο του 1999 εισέβαλε στη Νέα Υόρκη ένας φονικός τροπικός ιός, ο ιός του Δυτικού Νείλου. Μέσα σε μια εβδομάδα πολλοί ηλικιωμένοι είχαν προσβληθεί από επικίνδυνη μηνιγγίτιδα. Ο ιός του Δυτικού Νείλου έφτασε πιθανότατα μέσω αποδημητικών πτηνών ή κουνουπιών που είχαν εισχωρήσει σε εισαγόμενα προϊόντα. Κατά τον ίδιο τρόπο πολλοί ιοί μεταπήδησαν τις τελευταίες δεκαετίες από τα ζώα στον άνθρωπο και προξενούν επιδημίες όλο και συχνότερα. Το μόνο δραστικό μέσο είναι το εμβόλιο, αλλά οι μεταλλάξεις καθυστερούν την παραγωγή εμβολίων. Οι ιοί προσβάλουν ακόμη και καρκινικά κύτταρα.

Αν παρατηρήσουμε τις επιδημικές εξάρσεις από το 1967 και μετά θα παρατηρήσουμε ότι οι ιοί βρίσκουν το δρόμο να εξαπλωθούν ως νέοι συνεχώς.

Αρχίζοντας το 1967 παρατηρούμε το 1967 τον ιό του Marburgπου προκαλούσε αιμορραγία σε όλα τα εσωτερικά όργανα. Τον ίδιο χρόνο παρουσιάστηκε και ο Δάγκειος πυρετός που μεταδόθηκε από κουνούπια.

Το 1969 παρουσιάστηκε ο πυρετός της Lasseπου προκαλούσε εσωτερικές αιμορραγίες και μεταδιδόταν από τα ούρα και τα κόπρανα των αρουραίων.

Το 1967 ο ιός του Έμπολα προκαλούσε πυρετό και αιμορραγίες σε όλα τα εσωτερικά όργανα και προερχόταν πιθανώς από πιθήκους.

Το 1981 παρουσιάστηκε ο ιός του AIDS που εξουδετέρωνε το ανοσοποιητικό σύστημα και προσβάλλονταν το σώμα από διάφορες αρρώστιες.

Το 1989 παρουσιάστηκε ο ιός της ηπατίτιδαςC που μεταδιδόταν μέσω του αίματος, μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο με 1,2 εκατομμύρια νεκρούς ετησίως.

Το 1997 η Γρίπη των πουλερικών. Ο ιός προέρχονταν από τα πτηνά, μεταδιδόταν μέσω των εκκριμάτων και κοπράνων.

Το 1999 ο πυρετός του Δυτικού Νείλου παρουσιάστηκε σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό και προκαλούσε εγκεφαλίτιδα.

Το 2003 παρουσιάστηκε η νόσοςSARSασθένεια της αναπνευστικής οδού στην Αμερική, Ασία και Ευρώπη, πιθανότατα προερχόταν από νυχτερίδες.

Και ο φετινός κορονοϊός μας έθεσε σε πόλεμο, δεν έχει πρόσωπο, ούτε ταυτότητα και έχει μεγάλες ταχύτητες εξάπλωσης. Μας έκλεισε στα σπίτια μας, μας αιφνιδίασε, μας έκλεισε τις εκκλησίες, τα σχολεία, την αγορά, μας ταλαιπωρεί. Προκάλεσε το θάνατο χιλιάδων συνανθρώπων μας. Προκάλεσε την ταλαιπωρία στις εντατικές ασθενών προσβληθέντων. Ήρωες οι γιατροί μας, φύλακες άγγελοι οι νοσηλευτές, οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ, οι αστυνομικοί μας, οι φαρμακοποιοί και οι βοηθοί φαρμακείου, οι άνθρωποι των σούπερ μάρκετ, η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία μας, οι δωρητές, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους.

Τα σπίτια μας έγιναν εκκλησίες εκεί προσευχηθήκαμε, εκεί οι οικογένειες έκαναν ότι μπορούσαν για το γείτονα, τον ηλικιωμένο, τον μοναχικό άνθρωπο. Στα σπίτια μας γίναμε γίγαντες και δείξαμε το ανθρώπινο πρόσωπό μας. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Μας δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Μας δόθηκε η ευκαιρία να αλλάξουμε σαν άνθρωποι τώρα που είδαμε τους συνανθρώπους μας να φεύγουν από τη ζωή, να βλέπουμε ότι δεν είμαστε παντοδύναμοι, να χανόμαστε από έναν αόρατο παντοδύναμο ιό. Τώρα που στερηθήκαμε τους φίλους μας, τους γείτονες, οι ηλικιωμένοι, τα εγγόνια μας, καταλάβαμε την αξία των συνανθρώπων μας.