Κυριακή, 16 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΝ. Κορδόσης & Δ. Κανελλή : Καθηλωτικές οι ομιλίες τους στην πρώτη...

Ν. Κορδόσης & Δ. Κανελλή : Καθηλωτικές οι ομιλίες τους στην πρώτη φετινή εκδήλωση της Σχολής Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού της Γ. Ε. Α. (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Date:

Σχετικά άρθρα

Αγρίνιο: Ημερίδα για τις βιομηχανικές ΑΠΕ

Η Επιτροπή Αγώνα Αιτωλοακαρνάνων & Ευρυτάνων σε συνεργασία με...

Ναύπακτος | 16/5 | Χορωδιακό φεστιβάλ «Μίκης Θεοδωράκης»

Στις 16, 17 και 18 Μαΐου η Ναύπακτοςστο επίκεντρο...

O Αγρινιώτης Νίκος Σταμούλης Πρωταθλητής Ελλάδας στον Ημιμαραθώνιο Αθήνας 2025

Ο Αγρινιώτης Νίκος Σταμούλης κατάφερε να ξεχωρίσει στον 13ο...

Στο Αγρίνιο το 1ο Πανελλήνιο Τουρνουά Ποδοσφαίρου Ι.Ρ.Α. (7Χ7)

Η Τοπική Διοίκηση Ακαρνανίας σε συνεργασία με την επιτροπή Πολιτιστικών του...

99 χρόνια Παναιτωλικός!

09.03.1926 – 09.03.2025 Σχεδόν ένας αιώνας Παναιτωλικός! Με αφορμή...

Επιμέλεια κειμένου και Φωτογράφηση: Καλλιόπη ΜΥΡΙΣΙΩΤΗ

Με δύο πολύ σημαντικούς ομιλητές πραγματοποιήθηκε η πρώτη φετινή εκδήλωση της Σχολής Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου. Ο Νίκος Κορδόσης και η Δέσποινα Κανελλή μίλησαν για την εξελικτική πορεία της “Διεξόδου” και του “Μουσείου Άλατος” . Οι τόσο μεστές λόγου και πολιτισμού ομιλίες τους κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού ως το τέλος.

Και οι δύο είναι άνθρωποι της ανιδιοτελούς προσφοράς που, στην εως τώρα πορεία τους, έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους στο χώρο του πολιτισμού και των τεχνών.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε οτι το Μουσείο Άλατος απέσπασε μία σπουδαία διεθνή διάκριση, το βραβείο “European Museum of the Year Award” (EMYA 2024). Το βίντεο με τη βράβευση προβλήθηκε στην αίθουσα και συγκίνησε το κοινό.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε  για το «Μουσείο Άλατος», που είναι στην Τουρλίδα Μεσολογγίου,  πως από το 1960, όταν έγιναν αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία, σε συνδυασμό με την ευκολότερη καθημερινή πρόσβαση των Μεσολογγίων στα αλατόνερα, λόγω της επισκευής του δρόμου Τουρλίδας, το κτίριο που σήμερα στεγάζεται το «Μουσείο Άλατος» σταδιακά σταμάτησε να χρησιμοποιείται ως κοιτώνας και μετατράπηκε σε καλαμάκι, αποθήκη για τα άλογα των βαγονιών μεταφοράς αλατιού.

Από το 1983 και μετά, όταν οι πετρελαιοκινητήρες αντικατέστησαν τη «δουλειά» των αλόγων, το κτίριο εγκαταλείφθηκε και με τα χρόνια άρχισε να καταρρέει. Έτσι, σε ερειπωμένη κατάσταση, το 2010 παραχωρήθηκε από τον Δήμο Μεσολογγίου στη «Διέξοδο» με στόχο την ίδρυση και λειτουργία του πρώτου μουσείου αλατιού στη χώρα!

Δυστυχώς το 2010 η Ελλάδα ξεκίνησε την περιπέτειά της σε μια βαθιά οικονομική κρίση που δεν άφησε ανέπαφο τον πολιτιστικό οργανισμό. Το όνειρο όμως του κ. Κορδόση και της κας. Κανέλλη, για την πραγματοποίηση του μουσείου όχι μόνο δεν σταμάτησε, αλλά αντίθετα η φλόγα δυνάμωνε καθώς εμπλούτιζαν τα εκθέματα του μελλοντικού μουσείου.

Το 2018, όταν η «Διέξοδος» άρχισε να «αναπνέει» οικονομικά, ξεκινήσαμε τις εργασίες με τον δήμο της Ιεράς Πόλης να στηρίζει στην ανακατασκευή της στέγης. Έκτοτε, δίνοντας όλες τις ψυχικές και οικονομικές δυνάμεις οι δύο αυτοί σημαντικοί άνθρωποι για το Μεσολόγγι και την Αιτωλοακαρνανία, ο κ. Κορδόσης και η κα. Κανελλη, και έχοντας τη στήριξη και την αγάπη των λίγων φίλων, κατάφεραν να δημιουργήσουν το πρώτο και μοναδικό Μουσείο Αλατιού στη χώρα, το οποίο με υπερηφάνεια παραδώσαμε στην ελληνική κοινωνία τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η «Διέξοδος» και η πορεία της πλέον είναι γνωστή σε όλη την χώρα και φυσικά σε όλη την Αιτωλοακαρνανία!

Στο ιστορικό κέντρο της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, στον κεντρικό πεζόδρομο, βρίσκεται ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα προεπαναστατικά κτίρια. Πρόκειται για το πατρογονικό σπίτι του Αρχηγού της Φρουράς της Εξόδου, Αθανασίου Ραζή-Κότσικα. Τα σπίτι κτίστηκε περί το 1760 – 1780 και σ’ αυτό γεννήθηκε το 1798 ο εκλεγμένος, πάνω στην Ντάπια του Φραγκλίνου και σε ηλικία 24 χρόνων, αρχηγός των “εντοπίων δυνάμεων” στρατηγός Αθανάσιος Ραζή-Κότσικας.

Ο στρατηγός ήταν πολυ μορφωμένος, με εξαιρετική ευγλωττία και διακρίνετο για την μεγάλη του γενναιοδωρία. Διέθεσε όλη του την περιουσία για τον αγώνα και έχασε τη ζωή του το βράδυ της Εξόδου.

Στο σπίτι μετά τον θάνατό του έμεινε ο αδελφός του, υπαρχηγός της Φρουράς, Γιαννάκης Ραζή – Κότσικας και στη συνέχεια οι απόγονοι της οικογένειας. Περί το 1900 το ιστορικό αυτό σπίτι περιήλθε σε τρίτους ιδιοκτήτες, ενώ σταδιακά μετατράπηκε σε ξενοδοχείο, οιναποθήκη, εστιατόριο, καφενείο, γαλατάδικο και στραγαλάδικο. Από το 1980, εγκαταλείφθηκε στην τύχη του και ήταν έτοιμο να καταρρεύσει.

Το 1998 ο Μεσολογγίτης δικηγόρος Νίκος Κορδόσης, διαπιστώνοντας την αδιαφορία της Πολιτείας απέναντι στο ιστορικό κτήριο, το οποίο δεν είχε χαρακτηριστεί καν διατηρητέο, ευαισθητοποιήθηκε και προ της απειλής να κατεδαφιστεί το αγόρασε, το ανακαίνισε με απόλυτο σεβασμό σε όλα τα διατηρητέα στοιχεία και το παρέδωσε στην κοινωνία με την δημιουργία της “Διεξόδου”.

Έτσι πέτυχε όχι μόνο την διατήρηση του ιστορικού κτιρίου και την διεύρυνση της γνωριμίας των πολιτών με την ιστορία της πόλης, αλλά και την ενθάρρυνση του κοινού για μεγαλύτερη επαφή με τις τέχνες και τα γράμματα.

Την εκδήλωση άνοιξε η κα. Ευγενία Καπράλου – Γιαννούτσου, η οποία αναφέρθηκε τόσο στην έναρξη του δέκατου κύκλου ομιλιών και παρουσιάσεων της Σχολής Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού «Αθανάσιος Παλιούρας», όσο και στον κ. Κορδόση και την κα. Κανελλή, αλλά και στην συμβολή τους στην αναβάθμιση του πολιτιστικού στοιχείου στο Μεσολόγγι και όλη την Αιτωλοακαρνανία. 

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Γιώργο Πανταζόπουλο για το βίντεο της εκδήλωσης.

spot_img

Πρόσφατα άρθρα