“Μπλόκο” ΕΛΣΤΑΤ στην Τράπεζα της Ελλάδος λόγω τουρισμού ! Για ποιους λόγους η Εθνική Στατιστική Αρχή “απέκλεισε” την Τράπεζα της Ελλάδος από τις πηγές της;

651

 

Πολύς λόγος γίνεται από την περασμένη χρονιά για τα στατιστικά του τουρισμού. Ο τουρισμός ως ο μόνος κλάδος της ελληνικής οικονομίας που αναπτύσσεται ραγδαία στα χρόνια της “Κρίσης” έχει συγκεντρώσει πάνω του τα “βλέμματα” – και τις ελπίδες θα πρόσθεταν κάποιοι -, καθώς χρόνο με τον χρόνο η σημαντικότητά του ενισχύεται σε όρους ΑΕΠ!

Σχεδόν 1 στα 5 ευρώ που παράγονται πλέον στην Ελλάδα οφείλονται στον τουρισμό, με την μεγέθυνση του κλάδου να συνεχίζεται παρά το τεταμένο πολιτικό κλίμα των τελευταίων 2-3 ετών και τις ασύμμετρες γεωπολιτικές παραμέτρους της ευρύτερης περιοχής (αποσταθεροποίηση Τουρκίας, προσφυγική Κρίση, τρομοκρατία κα).

Από τη στιγμή που η σημαντικότητα του τουρισμού έχει αυξηθεί είναι λογικό να συγκεντρώνει την προσοχή των διεθνών και εγχώριων επενδυτών. Για την προσέλκυση όμως μεγάλων επενδύσεων η Ελλάδα έχει ανάγκης αξιόπιστων στατιστικών που θα αποτυπώνουν τη δυναμική του κλάδου.

Η αδιαφορία όμως των ίδιων των κλαδικών φορέων πρωτίστως και κατόπιν της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας δεν επέτρεψε την δημιουργία ενός αξιόπιστου μηχανισμού παραγωγής δεδομένων (μελέτες, έρευνες, στατιστικές κα), συμβατό με τα διεθνή πρότυπα. Με αποτέλεσμα σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (ΠΟΤ) των Ηνωμένων Εθνών να μην κάνει αποδεκτά τα στατιστικά που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδας για τον ελληνικό τουρισμό.

Σύμφωνα με τον ΠΟΤ, ο τρόπος υπολογισμού των ταξιδιωτικών εισπράξεων από την Τράπεζα της Ελλάδας είναι μη αποδεκτός, καθώς δεν περιλαμβάνει μεγάλο μέρος των χρημάτων τα οποία δαπανούν οι τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα. Καθώς, μεγάλο μέρος των δαπανών που γίνονται από τουρίστες σε συσκευασμένα τρόφιμα, κοσμήματα, γούνες, μόδα, έργα τέχνης κ.ά., δεν προσμετρώνται στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο, αλλά στο εμπορικό. Θεωρούνται, δηλαδή, κατά την Τράπεζα της Ελλάδος, «εξαγωγές»!

Ενώ, η “εκτίναξη” των αερομεταφορών (διεθνείς αεροπορικές αφίξεις) λόγω τουρισμού επίσης δεν προσμετράτε ως έσοδο από τον τουρισμό. Σε αντίθεση με τα ισχύοντα πρότυπα διεθνώς, η Τράπεζα της Ελλάδας την τουριστική δαπάνη των αεροπορικών ή άλλων μεταφορικών εισιτηρίων την προσμετράει στο ισοζύγιο μεταφορών.

Αξίζει να τονισθεί ότι η υπηρεσία Structural Reform Support Service (SRSS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία παρέχει τεχνική υποστήριξη στην προσπάθεια του Υπουργείου Τουρισμού να ενεργοποιήσει για πρώτη φορά τους Δορυφόρου Λογαριασμούς Τουρισμού, και ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα υπολογισμού των τουριστικών εσόδων, ανακοίνωσε σε ειδική εκδήλωση με όλους τους παραγωγικούς φορείς παρόντες ότι τα έσοδα από τον τουρισμό το 2016 έφτασαν τα 17,5δις€ ! Εκ των οποίων τα 15,6 δις € προέρχονται από εισερχόμενο τουρισμό (διεθνείς επισκέπτες) και τα 1,9 δις € από εσωτερικό (Έλληνες τουρίστες εντός Ελλάδος).

Τα μεγέθη αυτά απέχουν εντυπωσιακά από τα αποτελέσματα της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου μόλις 13,2 δις € έσοδα από τον τουρισμό. Η τεράστια αυτή απόκλιση οφείλεται στο γεγονός ότι Τράπεζα της Ελλάδας είναι αναρμόδια να ανακοινώνει τα επίσημα αποτελέσματα του κράτους για τον τουρισμό. Καθώς, η Έρευνα Συνόρων – η δειγματοληπτική έρευνα που διεξάγει στις πύλες εισόδου της χώρας με ερωτηματολόγια σε ξένους επισκέπτες – πραγματοποιείται για να αποτυπώσει αποκλειστικά το ισοζύγιο πληρωμών του κράτους.

Η Τράπεζα της Ελλάδας ως στατιστικός φορέας δεν παράγει εθνικά στατιστικά στοιχεία, παράγει στατιστικά αποκλειστικά για δική της χρήση και αφορούν μόνο το ισοζύγιο πληρωμών της Ελλάδας. Άλλωστε παγκοσμίως, επιφορτισμένες για τα στατιστικά του τουρισμού είναι οι Στατιστικές Αρχές κάθε χώρας, οι οποίες επεξεργάζονται στοιχεία από πολλαπλές πηγές.

Στην Ελλάδα αρμόδιος για την παραγωγή εθνικών στατιστικών είναι η ΕΛΣΤΑΤ. Η ΕΛΣΤΑΤ αποτελείται από 18 συνολικά υπηρεσίες εκ των οποίων οι 9 είναι εθνικές στατιστικές αρχές για επιμέρους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Η Τράπεζα της Ελλάδας μέχρι σήμερα αποτελούσε μία από τις πηγές της ΕΛΣΤΑΤ για την παραγωγή των επίσημων στατιστικών του κράτους. Από το καλοκαίρι του 2016 όμως και μετά η ΕΛΣΤΑΤ σταμάτησε να λαμβάνει υπόψη της τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, καθώς δεν της δόθηκαν ποτέ διευκρινήσεις που ζήτησε σχετικά με τη μεθοδολογία που ακολουθεί η Τράπεζα για τον υπολογισμό του ταξιδιωτικού ισοζυγίου (τουριστικά έσοδα).

Το θέμα αν και δεν έχει καλυφθεί διεξοδικά από τα media είναι εξόχως σημαντικό για την διεθνή αξιοπιστία της χώρας, ειδικά τώρα που η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης (0,4% ανάπτυξη το 2016). Γίνεται αντιληπτό ότι η ενεργοποίηση των Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού, με τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΠΟΤ, έρχεται να καλύψει αυτό το κρίσιμο κενό σε θέματα στατιστικών για τον τουρισμό, με την ΕΛΣΤΑΤ να έχει πρωτεύοντα ρόλο στην υλοποίηση του έργου.

 

Πηγή: tourismarket.gr