Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑπόψειςΜνημόνιο Συνταξιούχων

Μνημόνιο Συνταξιούχων

Date:

Σχετικά άρθρα

Αγρίνιο: Δωρεάν διανομή 14 τόνων φρούτων

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας & Δημόσιας Υγείας Δήμου Αγρινίου,...

Σε εξέλιξη ο Διαγωνισμός για τη μελέτη της Μαρίνας Ναυπάκτου

Β.Γκίζας: «Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την αναβάθμιση του...

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΠΑΠΑΦΩΤΗ

Από τη ΔΕΥΑA ανακοινώνεται ότι η οδός Παπαφώτη ,...

          Καλημέρα κ. Πρόεδρε.

          Λέγεται πως στις 9 Ιουνίου έχουμε ευρωεκλογές. Κι’ όμως, δέκα μέρες προς των εκλογών σχεδόν κανένα από τα συμμετέχοντα πολιτικά κόμματα δεν συζητάει για θέματα Ευρώπης.

          Σύσσωμη η αντιπολίτευση με γενικόλογη αντικυβερνητική υστερία ζητάει, να καταψηφισθεί η Κυβέρνηση και να «φύγει ο Μητσοτάκης»!! Και μετά; Ούτε μας το λένε, ούτε και που το ξέρουν. Αυτό όμως είναι θέμα συζήτησης των επόμενων ημερών. Εκείνο που προέχει, Κύριε Πρόεδρε, και έχει ανάγκη άμεσης πολιτικής αντιμετώπισης, είναι η εξάλειψη της ληστρικής προσωπικής διαφοράς των συντάξεων που θεσπίσθηκε με τον ακατανόητο νόμο 4387/2016 και παγιώθηκε με τον ν. 4670/2020. Μπορεί η χώρα να βγήκε από τη χρεοκοπία κατά πως λέγεται. Όχι όμως και οι παλαιοί συνταξιούχοι. Σήμερα 770.000 και πλέον συνταξιούχοι με τους παραπάνω νόμους καταδικάστηκαν σε μακροχρόνιο μνημόνιο λιτότητας και οικονομικής εξαθλίωσης. Παρά την υπόσχεσή Σας το 2019, Κύριε Πρόεδρε, πως θα εξαλείφατε (καταργούσατε) την προσωπική διαφορά των συντάξεων αυτή διατηρείται και κατατρώει τις όποιες αυξήσεις δόθηκαν και όσες θα δοθούν μελλοντικά. Με τους επιεικέστερους υπολογισμούς όσοι έχουν προσωπική διαφορά μέχρι 100 ευρώ και με αυξήσεις της τάξεως 2,5-3% θα χρειαστούν 4-5 ακόμα χρόνια για να τη μηδενίσουν και όσοι έχουν παραπάνω από 100 ευρώ θα περιμένουν πολύ περισσότερα χρόνια. Δυστυχώς το «κλεπτοκτόνο» αυτό τέχνασμα της προσωπικής διαφοράς, ούτε μελετήθηκε, ούτε αντιμετωπίσθηκε με τη δέουσα σοβαρότητα από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες και ούτε το εύρος της δημοσιονομικής προσαρμογής για την εξάλειψή της είναι αυτό που φημολογείται και ιδού:

          ΠΡΩΤΟΝ: Η προσωπική διαφορά αποτελεί τμήμα της κυρίας σύνταξης για την οποίαν έχουν καταβληθεί οι νόμιμες εισφορές και γι’ αυτό καταβάλλεται κανονικά. Άρα μηδέν επιπλέον κόστος καταβολής.

          ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Συνυπολογίζεται στη σύνταξη και φορολογείται ως συνολικό συνταξιοδοτικό εισόδημα με όλους τους προβλεπόμενους φόρους.

          ΤΡΙΤΟΝ: Το απαιτούμενο δημοσιονομικό κόστος εξάλειψής της είναι ανάλογο με το ύψος των ετήσιων αυξήσεων που θα δοθούν και το οποίο θα μειωθεί κατά 22-28% λόγω της αντίστοιχης φορολογίας συνεπεία της αύξησης του εισοδήματος.

          ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Τα διάφορα προσωπικά επιδόματα ενίσχυσης, δήθεν των χαμηλοσυνταξιούχων, που έχουν προσωπική διαφορά συμβάλλουν στην ονομαστική μείωση των συντάξεων και στη διαιώνιση της συνταξιοδοτικής ανισότητας και συγκεκριμένα: Συνταξιούχος με μηνιαίο ποσό σύνταξης 1.100 € και χωρίς προσωπική διαφορά, με τις δύο αυξήσεις που δόθηκαν (7,8+3=10,8%) η μηνιαία σύνταξή του διαμορφώθηκε στα 1.219 €, ενώ ο αντίστοιχος συνταξιούχος με προσωπική διαφορά 200 €, λόγω της αύξησης μείωσε μεν τη διαφορά κατά 99 €, η σύνταξή του όμως παρέμεινε στα 1.100 €. Είναι ή δεν είναι αυτό πρωτόγνωρη ανισότητα και κατάφωρη αδικία.

          ΠΕΜΠΤΟΝ: Το εξωφρενικότερο όλων είναι ότι, σε όποιες αυξήσεις δίνονται δεν υπολογίζονται στο συνολικό ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται αλλά εξαιρείται το ποσό της προσωπικής διαφοράς και οι αυξήσεις υπολογίζονται μόνο στα ποσά της Εθνικής και Ανταποδοτικής σύνταξης. Στο παραπάνω παράδειγμα η αύξηση π.χ. 3% θα υπολογισθεί στα 900 € Χ 3% = 27,00 € και όχι στα 1.100 € Χ 3% = 33,00 €. Αυτό έχει ως συνέπεια η μεν σύνταξη να υπολείπεται της πραγματικής αύξησης κατά 6,00 € (33-27) η δε προσωπική διαφορά να αποστερηθεί επίσης μείωσης κατά 6,00 € λιγότερο. Δηλαδή και εδώ ο «πονηρός νομοθέτης», μ’ αυτή την επαίσχυντη μεθόδευση, «κλέβει» τμήμα της αύξησης και ταυτόχρονα μέσω της φορολογίας εισπράττει τριπλάσιο ποσό φόρων εφ’ όσον φορολογείται και η προσωπική διαφορά.

          ΕΚΤΟΝ: Η πραγματική μείωση των συντάξεων (κυρίων – δώρων και επικουρικών) από το 2010 έως και σήμερα -ιδιαίτερα όσων έχουν και προσωπική διαφορά- υπολογίζεται πως έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο από 35-45% και σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια ξεπερνούν το 55% και το κακό συνεχίζεται.

          Καιρός είναι Κύριε Πρόεδρε, αυτή η κραυγαλέα αδικία να εξαλειφθεί. Η προσωπική διαφορά δεν είναι μπόνους, δεν είναι επίδομα, δεν είναι κόφτης. Είναι μέρος της κύριας σύνταξης, έχουν καταβληθεί νομίμως εισφορές και φορολογείται ως καθαρό εισόδημα. Το «κραυγαλέο» τέχνασμα τριχοτόμησης των παλαιών συντάξεων αποσκοπεί στη φαλκίδευση και υποτίμηση των συντάξεων. Είναι αδιανόητο να μην έχει προβλεφθεί η απομείωση της προσωπικής διαφοράς κατά κάποιο ποσοστό από τα καταβαλλόμενα επιδόματα των 50, 100, 150 ευρώ.

          Είναι απαράδεκτο να εξαιρείται το ποσό της προσωπικής διαφοράς από τις όποιες αυξήσεις. Επιβάλλεται τώρα -άμεσα- με νέα νομοθετική πρωτοβουλία και κυβερνητική απόφαση να υπολογισθούν αναδρομικά και επί του ποσού της προσωπικής διαφοράς οι μέχρι σήμερα αυξήσεις που δόθηκαν 10-11% και να γίνει η ανάλογη απομείωσή της και το υπόλοιπο ποσό από 1-1-2025 να εξαλειφθεί ολοσχερώς για λόγους κοινωνικής συνταξιοδοτικής ισότητας και να καταργηθούν οι πολλές κατηγορίες συνταξιούχων που δημιούργησαν οι αλλοπρόσαλλοι νόμοι 4387/2016 και 4670/2020. Ουκέτι καιρός για ανέδοξες υποσχέσεις.

          Οι συνταξιούχοι έχουν και φωνή και δύναμη!

Απόστολος Δ. Κωστόπουλος

Οικονομολόγος – Νομικός

Πρώην Βουλευτής Ν.Δ. και Συνδικαλιστής

spot_img

Πρόσφατα άρθρα