ΜΝΗΜΗ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΗΡΩΩΝ

383
Με εξαιρετική επιτυχία επετεύχθη και φέτος η τελετή μνημοσύ-νου στο μνημείο των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών στην περιοχή Καλπακίου, κατά τον πόλεμο του 40-44 χοροστατούντος του Μητροπολίτου Διονινουπόλεως και Κονίτσηςκ.κ. Ανδρέα.
Η θέση του μνημείου βρίσκεται στον ύψωμα ΜΑΪΝΟΣ με υψόμετρο 740 μ. και περιτριγυρίζεται από το ύψωμα ΑΡΤΣΙΩΡΗ (με τη χαρακτηριστική μυτερή κορυφή), το ύψωμα ΚΟΥΤΣΟΜΗΤΡΟΣ – ΟΡΗ ΤΥΜΦΗΣ, δεξιότερα το ύψωμα ΑΣΤΡΑΚΑ (με τη χιονισμένη κορυφή) και το ύψωμα ΚΟΖΑΚΑΣ (ανάμεσα από τα οποία σχηματίζεται το ΦΑΡΑΓΓΙ του ΒΙΚΟΥ).
Δεξιότερα βλέπουμε το δίκορφο βουνό θρύλος «ΓΚΡΑΜΠΑΛΑ», περιοχή στην οποία δόθηκε μία από τις σπουδαιότερες και μάλιστα από τις πρώτες του Ελληνοαλβανικού πολέμου που έμελλε να αναδειχτεί παγκοσμίως ο πατριωτισμός και ηρωισμός των Ελλήνων και να λεχθεί το ιστορικό:
«ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ»
Ο Δήμος Αγρινίου τιμώντας την εκδήλωση αυτή (όπως πάντα) μίσθωσε λεωφορείο και με συντονισμό του υπαλλήλου κ. Μιλτιάδη Γρηγορόπουλου και της εθελόντριας κ. ΜαρτζηΒαϊτσα μετέβησαν δημότες επί τόπου για απόδοση φόρου τιμής στους πεσόντες.
Οι παρευρισκόμενοι ήταν αρκετοί από διάφορα μέρη της Αιτωλ/νίας.
Απόδοση τιμών έγινε από στρατιωτικό Άγημα και από εκπρόσωπο του Στρατηγείου προσδιορίστηκε τοπικά ο χώρος.
Στεφάνια κατατέθηκαν από εκπροσώπους συγγενών των θυμάτων, από στρατιωτικές Υπηρεσίες, από το Δήμο Αγρινίου, Δήμο Μεσολογγίου, Δήμο Θέρμου και λοιπών Σωματείων και Συλλόγων.
Εκ μέρους του Λαογραφικού Μουσείου και Παναιτωλοακαρνα-νικού Συλλόγου Γυναικών κατέθεσε η κ. Μαίρη Χρυσικοπούλου και εκ μέρους της Αρχαιολογικής εταιρείας Αγρινίου κατέθεσε η κ. Μαίρη Βαϊνά.
Εκ μέρους του Λαογραφικού Μουσείου
Αιτωλ/νίας
Λαμπρινή Αντωνάτου