Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕκδηλώσειςΜε μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του Αποστόλη Κωστόπουλου στο Θέρμο.

Με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του Αποστόλη Κωστόπουλου στο Θέρμο.

Date:

Σχετικά άρθρα

Βγήκε η απόφαση για τις κατασκηνώσεις των δήμων

Αναρτήθηκε η ΚΥΑ για την ανάθεση οργάνωσης και λειτουργίας...

 Άγραφα: ΔΕΝ είναι αυτό Πράσινη Μετάβαση

Οι Πράσινοι-Οικολογία συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της 18 & 19.5...

Πρόσκληση – Πρόγραμμα εορτασμού πολιούχου του Λουτρού Αμφιλοχίας 

Ο Δήμος Αμφιλοχίας, η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας...

Με απόλυτη επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Αυγούστου στο Θέρμο, η παρουσίαση του βιβλίου του Απόστολου Κωστόπουλου -Νομικού, Οικονομολόγου και πρώην Βουλευτή στα πλαίσια των εορτών Κοσμά Αιτωλού 2023. Το βιβλίο κυκλοφορεί με τον τίτλο:

“Ο ΠΡΩΤΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ”. Πρόκειται για μια έκδοση του Συνδέσμου Αργυροπηγαδιτών με την συγχρηματοδότηση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας (ΠΕΔ).

Οι διακεκριμένοι εισηγητές Μαρία Ράπτη, Βενετία Δημοβασίλη- Κωνσταντινίδη και Φώτης Μάλαινος με τις εμπεριστατωμένες και γλαφυρές εισηγήσεις τους ανέδειξαν πλευρές του βιβλίου τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί σπουδαίο έργο έρευνας του συγγραφέα για την ανάδειξη του ιστορικού και θρησκευτικού μνημείου του Ναού του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου και μια κατάθεση ψυχής που ξεχειλίζει από την αγάπη για τον γενέθλιο τόπο και τους ανθρώπους του.

Ο Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Δήμου για την ανάδειξη του πολιτισμικού πλούτου της περιοχής του Θέρμου και ευχαρίστησε τον συγγραφέα για το έργο του.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αργυροπηγαδιτών Λάμπρος Καραγεώργος αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Συνδέσμου για την στήριξη του ορεινού χωριού του Αργυρού Πηγαδίου, τονίζοντας ότι ελάχιστη τιμή προς το μνημείο αποτελεί και η αξιοπρεπής πρόσβαση σε αυτό.

Ο συγγραφέας συγκινημένος ευχαρίστησε όλους όσοι οργάνωσαν και παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και όλους όσοι συνέδραμαν στην έκδοση του βιβλίου.

Η εκδήλωση έκλεισε με απονομή αναμνηστικών από τον Δήμαρχο στον συγγραφέα και στον πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Λάμπρο Καραγεώργο καθώς και στην παρευρισκόμενη κ. Βούλα Ταλαγάνη – Μετσίνη μακρινή εγγονή του κτήτορα του Ναού Βασίλη Ταλαγάνη.

Ο Σύνδεσμος των Απανταχού Αργυροπηγαδιτών, ευχαρίστησε θερμά τους εισηγητές καθώς και τον Δήμαρχο και τον Δήμο Θέρμου συνολικά για την παρουσίαση του βιβλίου . Η προσπάθεια όλων για την ανάδειξη των έργων πολιτισμού του τόπου και την στήριξή του από την Πολιτεία σε μια θετική, αναπτυξιακή κατεύθυνση επιβάλλεται να ενταθεί και να γίνει περισσότερο αποτελεσματική.

Χαιρετισμός του Προέδρου του Συνδέσμου των Απανταχού Αργυροπηγαδιτών Λάμπρου Καραγεώργου 

Άγιε Πρωτοσύγγελε κ. Θεόκλητε Ράπτη,  σεβαστοί Πατέρες, κύριε Δήμαρχε, κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, αξιότιμοι εισηγητές, κύριοι πρόεδροι των τοπικών Συλλόγων και Κοινοτήτων, φίλες και φίλοι, 

Νομίζω ότι σήμερα ως Σύνδεσμος των Απανταχού Αργυρο πηγαδιτών απολαμβάνουμε την ύψιστη τιμή μέσα από την πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου με θέμα «Ο ΠΡΩΤΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ». Είναι το δεύτερο βιβλίο που εκδίδει ο Σύνδεσμός μας μέσα σε 3 χρόνια μετά το «Αργυρό Πηγάδι Ορεινής Τριχωνίδας Ιστορία-Περιβάλλον-Πολιτισμός.  

Για τον Σύνδεσμό μας η έκδοση αυτού του βιβλίου αποτελεί μια ακόμη υπέρβαση, αν αναλογισθεί κανείς τις περιορισμένες οικονομικές μας δυνατότητες. 

Ο Σύνδεσμός μας μετρά δραστηριότητα πάνω από μισό αιώνα. Στη διαδρομή αυτή καταφέραμε  να δημιουργήσουμε σημαντικές υποδομές στο χωριό μας και δεν είναι κατάλληλη η στιγμή να αναφερθώ αναλυτικά. Αξίζει όμως να τονισθεί ότι πολύ πρόσφατα, στις 25 Ιουνίου, προβλήθηκε το Κέντρο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς των ορεινών χωριών, σε διεθνές συνέδριο στο Nottingham του Λονδίνου. 

Την παρουσίαση επιμελήθηκε η διακεκριμένη μουσειολόγος κ. Σπυριδούλα Πυρπύλη, στην επιστημονική κατάρτιση της οποίας και την ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗ προσφορά στον τόπο μας υποκλινόμαστε.  

Αν αναρωτιέστε όμως πως τα καταφέρνουμε, η απάντηση είναι απλή. 

Χρειάζεται πολιτιστική και πολιτισμική συνείδηση, αγάπη και μεράκι για δημιουργία και φυσικά πολλή, πολλή δουλειά.  

Με την έκδοση του βιβλίου που παρουσιάζεται σήμερα, τρυπήσαμε άλλη μιά φορά το ταβάνι. Όμως δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε όσα ταβάνια κι αν υπάρχουν. Ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει ένα εμπόδιο που δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε. Είναι πάνω και πέρα από τις δικές μας δυνάμεις. Γι΄ αυτό να μου επιτρέψετε να αναφερθώ στη Δημοτική και κυρίως στην Περιφερειακή Αρχή.

Δεν νοείται το 2023 να υπάρχουν τοπικά διαμερίσματα που να μην διαθέτουν ασφαλή πρόσβαση, και εννοώ ασφαλτοστρωμένη, και σύνδεση τουλάχιστον με την έδρα του Δήμου. Γιατί τότε και μόνο τότε, όλα αυτά που δημιουργούν όχι μόνο ο δικός μας Σύνδεσμος, αλλά και οι υπόλοιποι Σύλλογοι των ορεινών διαμερισμάτων, θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία και θα μπορούν να τα επισκέπτονται με ασφάλεια οι επισκέπτες προς όφελος όλης της περιοχής. 

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω με τη σειρά: 

Τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδος και Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Αθανάσιο Παπαδόπουλο καθώς και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης για την οικονομική συμβολή στην εκτύπωση του βιβλίου, τον Δήμαρχο Θέρμου κ. Σπύρο Κωνσταντάρα για την υποστήριξη του εγχειρήματός μας από την αρχή μέχρι το τέλος, τον ακούραστο αντιπρόεδρο του Συνδέσμου μας Γιώργο Κωνσταντινίδη για την επιμέλεια της έκδοσης, τους αξιότιμους εισηγητές που θα μας παρουσιάσουν σημαντικές πτυχές του περιεχόμενου του βιβλίου και φυσικά όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας. 

Άφησα τελευταίο αλλά όχι έσχατο τον συγγραφέα του βιβλίου Απόστολο Κωστόπουλο.  

Αγαπητέ Αποστόλη, 

Λένε ότι όταν εκδίδεται ένα βιβλίο κάποιο δένδρο την πληρώνει. Μπορεί και να είναι έτσι. Ωστόσο αυτό το δένδρο μόνο «χαμένο» δεν είναι. Τρανή απόδειξη οι σελίδες αυτού του βιβλίου που με πολύ μεράκι, κόπο και γλαφυρότητα συνέγραψες.  

Μας παραδίδεις ένα σπουδαίο έργο. 

Η αναλυτική καταγραφή της πορείας στο χρόνο αυτού του σπάνιου μνημείου, από την κατασκευή του, την συντήρησή του έως την πρόσφατη αναστήλωσή του, αποδίδει την πρέπουσα τιμή και προβολή τόσο στον άγιο Γεώργιο το Νεομάρτυρα όσο και στον ίδιο το Ναό. 

Εύχομαι να έχεις υγεία και να κρατήσεις άσβεστο το πάθος σου για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς  στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας. 

Εμείς ως Σύνδεσμος των Απανταχού Αργυροπηγαδιτών Τριχωνίδας, δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτε λιγότερο από το να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τις αξίες των προγόνων μας και τον πολιτισμό. 

Σας ευχαριστώ πολύ. 

spot_img

Πρόσφατα άρθρα