Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑυτοδιοίκηση & ΠολιτικήΛαϊκή Συσπείρωση Δυτ. Ελλάδας: Τραγικό το επαρχιακό οδικό δίκτυο των Τοπικών Κοινοτήτων...

Λαϊκή Συσπείρωση Δυτ. Ελλάδας: Τραγικό το επαρχιακό οδικό δίκτυο των Τοπικών Κοινοτήτων Θυρίου και Μοναστηρακίου

Date:

Σχετικά άρθρα

Αγρίνιο: Δωρεάν διανομή 14 τόνων φρούτων

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας & Δημόσιας Υγείας Δήμου Αγρινίου,...

Σε εξέλιξη ο Διαγωνισμός για τη μελέτη της Μαρίνας Ναυπάκτου

Β.Γκίζας: «Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την αναβάθμιση του...

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΠΑΠΑΦΩΤΗ

Από τη ΔΕΥΑA ανακοινώνεται ότι η οδός Παπαφώτη ,...
Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Ελλάδας: Τραγικό το επαρχιακό οδικό δίκτυο των Τοπικών Κοινοτήτων Θυρίου και Μοναστηρακίου

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Ελλάδας για άλλη μια φορά επαναφέρει το θέμα με νέα επερώτηση που κατέθεσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Νικόλαος Μωραΐτης, καθώς όλο αυτό το διάστημα από την προηγούμενη επερώτηση δεν έχει γίνει καμία ενέργεια και έχει προκαλέσει δικαίως την οργή και αγανάκτηση των κατοίκων των Τοπικών Κοινοτήτων Θυρίου και Μοναστηρακίου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εξαιτίας της πολύ κακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται το επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής, το οποίο είναι ουσιαστικά εγκαταλελειμμένο, με πολύ επικίνδυνα σημεία και παγίδες θανάτου.

Αναλυτικά, τα όσα αναφέρει η επερώτηση του κου. Μωραΐτη:

Για άλλη μια φορά επαναφέρουμε το θέμα με νέα επερώτηση, καθώς όλο αυτό το διάστημα από την προηγούμενη επερώτηση δεν έχει γίνει καμία ενέργεια και έχει προκαλέσει δικαίως την οργή και αγανάκτηση των κατοίκων των Τοπικών Κοινοτήτων Θυρίου και Μοναστηρακίου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εξαιτίας της πολύ κακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται το επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής, το οποίο είναι ουσιαστικά εγκαταλελειμμένο, με πολύ επικίνδυνα σημεία και παγίδες θανάτου.

Ο δρόμος έχει αφετηρία την περιοχή Γουργουβλή που ανήκει στην Τοπική Κοινότητα Θυρίου και συνδέεται με την Τοπική Κοινότητα Μοναστηρακίου. Επίσης τμήμα αυτού του δρόμου εξυπηρετεί αρκετές δημόσιες υπηρεσίες, όπως την πολιτική αεροπορία, για να φτάσουν έως την κορυφή των Ακαρανικών, όπου υπάρχει τηλεπικοινωνιακός σταθμός που είναι απαραίτητος για την ασφάλεια των πτήσεων σε ολόκληρο τον δυτικό τομέα της ελληνικής επικράτειας.

Επίσης, στην κορυφή του βουνού υπάρχουν σταθμοί του Ο.Τ.Ε., της Ε.Ρ.Τ., σταθμοί κινητής τηλεφωνίας και τηλεοπτικών σταθμών.

Το συγκεκριμένο επαρχιακό δίκτυο συνολικού μήκους σχεδόν 20 χιλιομέτρων, έχει κατασκευαστεί πριν από 60 χρόνια περίπου, χωρίς τις απαιτούμενες προδιαγραφές τεχνικών έργων – τάφρων απορροής όμβριων υδάτων, πλάτος δρόμου κ.τλ., ιδιαίτερα καθώς εξυπηρετεί βαρέα οχήματα για την μεταφορά εμφιαλωμένου νερού από το εργοστάσιο της ΚΟΡΠΗΣ, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα η διέλευση αυτών των βαρέων οχημάτων να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το ήδη κατεστραμμένο επαρχιακό δίκτυο.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα σε πολλά σημεία να έχουν φύγει ολόκληρα τμήματα της ασφάλτου και να υπάρχουν μεγάλες λακκούβες στο σύνολο του επαρχιακού δικτύου, όπως επίσης σε πολλά σημεία να έχει υποστεί σοβαρή διάβρωση και καθίζηση το οδόστρωμα.

Ο εν λόγω δρόμος χρησιμοποιείται από τους κατοίκους των χωριών της περιοχής για τη μεταξύ τους επικοινωνία, άλλα και για να μετακινηθούν προς Βόνιτσα και την ευρύτερη περιοχή της Παλαίρου, όπως και προς Αμφιλοχία και Αγρίνιο. Επιπλέον όμως ο δρόμος αυτός χρησιμοποιείται και για την καθημερινή μεταφορά μαθητών από το χωριό Θύριο προς το Γυμνάσιο Μοναστηρακίου και το Λύκειο Βόνιτσας, γεγονός που προκαλεί επιπλέον ανησυχία στους γονείς τους.

Να σημειώσουμε επίσης ότι ο συγκεκριμένος δρόμος εξυπηρετεί ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες πολλούς οδηγούς που κατευθύνονται προς τα παράλια της Δ.Ε. Παλαίρου.

Η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου απαξιώνει και την λειτουργία του μουσείου Θυρίου. Όσοι επισκέπτες Έλληνες και ξένοι αποτολμήσουν να χρησιμοποιήσουν αυτό το δρόμο για να φτάσουν στο Μουσείο αγανακτούν και μεταφέρουν αυτή την αγανάκτηση παντού.

Όλα αυτά και σε συνδυασμό με την αντιλαϊκή πολιτική και στον πρωτογενή τομέα, ερημώνουν την ύπαιθρο , διώχνουν την νεολαία και κάνουν τα χωρία, χωριά γερόντων, πράγμα που αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη απογραφή που καταγράφηκε η τεράστια μείωση του πληθυσμού σε όλη την περιφέρεια και ειδικά στην ύπαιθρο.

Η οργή των κατοίκων της περιοχής ξεχειλίζει και από τον εμπαιγμό της περιφερειακής αρχής, καθώς πριν 3 χρόνια το καλοκαίρι του 2020, κλιμάκιο της περιφέρειας με επικεφαλής τοκ. Περιφερειάρχη είχε περιοδεύσει στην περιοχή και είχε υποσχεθεί ο κ. Περιφερειάρχης προσωπικά ότι ο δρόμος θα έχει ασφαλτοστρωθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι του 2021, πέρασαν τα χρόνια και οι κάτοικοι συνεχίζουν να διανύουν ένα δρόμο ο βομβαρδισμένο τοπίο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Ελλάδας επανήλθε με επερώτηση πριν 1,5 χρόνο και ακούστηκαν οι ίδιες υποσχέσεις και το τεράστιο πρόβλημα παραμένει. Στους κατοίκους της περιοχής κυριαρχεί η ιδιαίτερη ανησυχία ότι τα χρήματα της συγκεκριμένης εργολαβίας χρησιμοποιήθηκαν αλλού και αυτό μεγαλώνει την οργή τους

Την κύρια ευθύνη γι’ αυτήν την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση του επαρχιακού οδικού δικτύου που καθημερινά ταλαιπωρεί οδηγούς και κατοίκους, έχουν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις όπως και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, που με την πολιτική τους απαξιώνουν και καταδικάζουν σε μαρασμό και αυτή την περιοχή.

Ευθύνες όμως έχει και Δημοτική και Περιφερειακή Διοίκηση που χρόνια τώρα αποδέχονται αυτή την πολιτική και δεν διεκδικούν τα αναγκαία κονδύλια για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, καθώς η εξάλειψη των παραπάνω προβλημάτων θα βοηθούσαν στην αποκατάσταση ομαλών συνθηκών στη συγκοινωνία της περιοχής.

Επερωτώνται ο κ. Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης;

-Σε τι ενέργειες θα προβούν για την άμεση συντήρηση και επισκευή του δρόμου για να γίνει ασφαλής και προσβάσιμος και για την αποφυγή ατυχημάτων που υπάρχει ορατός κίνδυνος.

-Η χρηματοδότηση για την επισκευή του συγκεκριμένου επαρχιακού οδικού δικτύου είναι εξασφαλισμένη;

spot_img

Πρόσφατα άρθρα