ΛΑ.Σ. Ακτίου -Βόνιτσας: Αίτημα για έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα τις ανεμογεννήτριες στα Ακαρνανικά

652
Η Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου -Βόνιτσας ζητά σύγκλιση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα «το Περιβαλλοντικό έγκλημα από τις εγκαταστάσεις των ανεμογεννητριών στα Ακαρνανικά Όρη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Αναλυτικά:
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ: Ζητάμε την έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα το Περιβαλλοντικό έγκλημα από τις εγκαταστάσεις των ανεμογεννητριών στα Ακαρνανικά Όρη.
Στα Ακαρνανικά Όρη, συντελείται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα σχεδόν σε όλο το μήκος και πλάτος του βουνού και αυτές τις μέρες όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες πραγματοποιούνται παράνομες εργασίες στο «Καταφύγιο», που είναι σε περιοχή Νατούρα 2000, σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα με αξιοσημείωτη βλάστηση και σπάνια ενδημικά φυτά και πτηνά. Σε όλη τη διαδρομή προς τις μελλοντικές εγκαταστάσεις, μέχρι και την κορυφογραμμή, ανασκάπτονται εκατοντάδες στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων για να διανοιχτούν φαρδύς δρόμοι προσπέλασης για τη μεταφορά μηχανημάτων και εξαρτημάτων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Ταυτόχρονα, καταπατούνται περιουσίες, απειλούνται φτωχοί κτηνοτρόφοι να τα μαζέψουν και να φύγουν, λέγοντας ότι το βουνό ανήκει στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Ταυτόχρονα υφίσταται σε επικίνδυνο βαθμό φθορές ο υπάρχων από 60ετία δρόμος, που οδηγεί μέχρι την κορυφή των Ακαρνανικών Ορέων, από τις ανεξέλεγκτες «συνοδές» εργασίες της εταιρείας καθώς και παλαιά γεφύρια λόγω της διέλευσης των βαρέων οχημάτων της. Πλήττονται έτσι σημαντικές δραστηριότητες της περιοχής όπως, η τοπική κτηνοτροφία, που είναι και η κύρια ενασχόληση των φτωχών κατοίκων της περιοχής, αλλά και υποδομές ευρύτερης εμβέλειας που βρίσκονται στην κορυφή του βουνού (Πολιτική Αεροπορία, σταθμοί του ΟΤΕ, της ΕΡΤ, σταθμοί κινητής τηλεφωνίας και τηλεοπτικών σταθμών).
Η κατασκευάστρια εταιρεία, ως «κράτος εν κράτει» και με ευθύνη όλων των συναρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και του Δήμου, τοποθετεί πινακίδες και ασύρματες κάμερες, απαγορεύουν την πρόσβαση στους πάντες ενώ μέσω συναλλαγών – δωρεών προς το Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας επιδιώκει να χρυσώσει το χάπι στους κατοίκους της περιοχής, για να δουν το δέντρο και όχι το δάσος μπροστά στην καταστροφή που συντελείται. Καταστροφή, που θα πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις σε βάρος του οικοσυστήματος με την ολοκλήρωση και τη λειτουργία του έργου, που μόνο στόχο έχει τα κέρδη του κεφαλαίου που θα τροφοδοτείται, ελέω ΑΠΕ, από το λεηλατημένο εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών.
Χαρακτηριστικό της στήριξης, που προσφέρει στην υπόψη «επένδυση» ο κρατικός μηχανισμός στο σύνολό του, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την Περιφέρεια και το Δήμο, αποτελεί και η στάση του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων, ο οποίος σιωπά μπροστά σε αυτή την εξέλιξη κρυμμένος πίσω από την άδεια που ενέκρινε η Ρυθμιστική ΑρχήΕνέργειας.
Οι ενεργειακές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων δεν σχετίζονται με τέτοιες χρυσοφόρες για το κεφάλαιο επενδύσεις, αλλά με την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, με εργατική εξουσία, όπου και η ενεργειακή πολιτική θα έχει στο κέντρο της τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Με βάση τα παραπάνω ζητάμε την έκτακτή σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου και επαναφέρουμε την πρόταση που είχαμε κάνει στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 5/6/2018 μετά από το αίτημα μας για συζήτηση με θέμα το Περιβαλλοντικό έγκλημα από τις εγκαταστάσεις των ανεμογεννητριών στα Ακαρνανικά Όρη. Η πρόταση μας ήταν και είναι η αναστολή των εργασιών μέσω της άμεσης προσφυγής στο συμβούλιο της επικρατείας. Πρόταση που δεν ψήφισε ούτε η Δημοτική αρχή αλλά ούτε και οι άλλες δημοτικές παρατάξεις.
Καλούμε τους κατοίκους της περιοχής σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα σχετικά με τις εξελίξεις. Δικαιολογημένα έχει ξεσηκωθεί η τοπική κοινωνία και έχει ισχυρές επιφυλάξεις για την κατασκευή και την λειτουργία των ανεμογεννητριών. Όχι μόνο θα επιβαρύνουν την υγεία, την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία, αλλά θα πληρώνουμε και για τη λειτουργία τους. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν πολλούς λόγους να ματαιώσουν αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα. Η οργανωμένη πάλη τους είναι ο αποφασιστικός παράγοντας στο να μπουν εμπόδια σε αυτή την αρνητική εξέλιξη.
Νίκος Μωραΐτης
Δημοτικός Σύμβουλος
Ακτίου Βόνιτσας
21/06/2019