Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠεριβάλλονΚατάργηση των περιοχών NATURA με υπογραφή Σκρέκα

Κατάργηση των περιοχών NATURA με υπογραφή Σκρέκα

Date:

Σχετικά άρθρα

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου στις 29 Μαρτίου

Την Τετάρτη 29 Μαρτίου και ώρα 18:00 θα συνεδριάσει...

Αρχαιρεσίες Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Ελλάδας

Το νέο της πενταμελές προεδρείο εξέλεξε χθες, Τετάρτη 22...

Επίσκεψη του Θανάση Παπαθανάση στη Δομή Αστέγων Αγρινίου

Βρέθηκα στην πολύ ενδιαφέρουσα Ημερίδα με θέμα «Κατανοώντας την...
Ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τους Οικολόγους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ μέσω επιστολής για το νομοσχέδιο Σκρέκα
Παράταση μόλις μίας εβδομάδας πήρε η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο Σκρέκα αναφορικά με τις περιοχές NATURA, οι οποίες εμμέσως πλην σαφώς καταργούνται. Η διαβούλευση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, που τελικώς παρατείνεται για 7 ακόμα μέρες, μετά τις έντονες αντιδράσεις μας αλλά και αυτές 11 περιβαλλοντικών οργανώσεων, είναι γεγονός αδιανόητο για τη δημοκρατία.
Καλούμε την Κυβέρνηση να εξηγήσει, με ποια λογική θα επιτρέπει την κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων, εγκαταστάσεων ΑΠΕ και τηλεπικοινωνιών, ελεύθερη βόσκηση και αλιεία, σε μοναδικού φυσικού κάλλους περιοχές NATURA, μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.
Ο Συντονιστής Τομέα Περιβάλλοντος, των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, Κωνσταντίνος Βλαχόπουλος, δηλώνει, «Με ξεπερνά το γεγονός ότι σε έναν σπάνιο υδροβιότοπο ή σε ένα αισθητικό δάσος θα μπορεί πλέον, με βάση το νόμο Σκρέκα, να χτίζει μια πολυεθνική εταιρεία προς ίδιον όφελος ένα ξενοδοχείο ή ένα αιολικό πάρκο. Είναι επίσης τουλάχιστον προκλητικό το γεγονός ότι οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα αμείβονται από τους φορείς που ελέγχουν τα έργα. Δηλαδή, «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει». Μια Κυβέρνηση δείχνει πόσο σέβεται τους πολίτες που υπηρετεί μέσα από τα νομοσχέδια που νομοθετεί. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση το νομοσχέδιο θυμίζει ‘ξεπούλημα’».
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ αποστείλαμε ενημερωτική επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου θίγουμε το θέμα της σύντομης διαβούλευσης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου λίγο πριν την παύση εργασιών της Βουλής λόγω καλοκαιρινών διακοπών. Τονίζουμε δε και την παντελή αδιαφορία της Κυβέρνησης για τη δίκαιη μετάβαση, που μόνο δίκαιη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα είναι αδύνατο φορείς και πολίτες να μελετήσουν τα άρθρα του νομοσχεδίου και να καταθέσουν τις θέσεις τους.
Η επιστολή, που φέρει την υπογραφή του Δομήνικου Χρυσίδη, Μέλους της Πολιτικής Γραμματείας και Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων κοινοποιήθηκε στους ακόλουθους:
Mr. Frans Timmermans, Executive Vice-President, European Commission
Mr. Margaritis SCHINAS, Vice-President, Commissioner for Promoting our European Way of Life, European Commission
Mr. Virginijus SINKEVIČIUS, Commissioner for Environment, Oceans and Fisheries, European Commission
Mrs. Kadri Simson, Commissioner for Energy, European Commission
Mrs. Ilze Juhansone, Secretary-General, European Commission
ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
spot_img
spot_img

Πρόσφατα άρθρα