Σάββατο, 21 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΙΔΕΑΠ Θέρμου: Ξεκινά η «τεχνική εκπαίδευση κατασκευής νερόμυλου»

ΙΔΕΑΠ Θέρμου: Ξεκινά η «τεχνική εκπαίδευση κατασκευής νερόμυλου»

Date:

Σχετικά άρθρα

Diving Greece: Tο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελεύθερης Κατάδυσης στον Μύτικα

Με μεγάλη χαρά και τιμή σας ενημερώνουμε ότι ο...

«Διέξοδος»: Ανακοινώνει νέο πολιτιστικό χώρο με μουσική εκδήλωση

Η "Διέξοδος" στο Μεσολόγγι ανακοινώνει έναν νέο πολιτιστικό χώρο...

Παραιτήθηκε ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου Γιάννος Φαρμάκης

Πρίν απο λίγη ώρα ανακοίνωσε την παραίτησή του ο...

Ο Δημήτρης Τραπεζιώτης στο Σύλλογο Πολυτέκνων Αγρινίου και Περιχώρων

Συνάντηση της Δημοτικής Παράταξης «ΑΓΡΙΝΙΟ –ΑΝΟΙΧΤΟ & ΠΡΑΣΙΝΟ» με τον...

Αγρίνιο: Παρέλαση για την 11η Ιουνίου (Φωτορεπορτάζ)

της Καλλιόπης ΜΥΡΙΣΙΩΤΗ Τιμάται στo Aγρίνιο η 11η Ιουνίου, ημέρα...
Την έναρξη της υλοποίησης του έργου “Τεχνική Εκπαίδευση Κατασκευής Νερόμυλου” ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Δημιουργικότητας Έρευνας, Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου (Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ.).
Το έργο αυτό υλοποιείται με την αρωγή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και έχει ως στόχο την εκπαίδευση και την εκμάθηση όλων των τεχνικών που αφορούν την κατασκευή και τη λειτουργία από τους τεχνίτες του παρελθόντος στους τεχνίτες του μέλλοντος.
Η ανακοίνωση:
«Το Ινστιτούτο Δημιουργικότητας Έρευνας, Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου (Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ.) με ιδιαίτερη χαρά, ανακοινώνει την έναρξη της υλοποίησης του έργου “Τεχνική Εκπαίδευση Κατασκευής Νερόμυλου”.

Το έργο αυτό υλοποιείται με την αρωγή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και έχει ως στόχο την εκπαίδευση και την εκμάθηση όλων των τεχνικών που αφορούν την κατασκευή και τη λειτουργία από τους τεχνίτες του παρελθόντος στους τεχνίτες του μέλλοντος.

 

Η υλοποίηση του έργου έχει στόχο να εκπαιδεύσει έξι νέους της περιοχής του Θέρμου στην τέχνη της κατασκευής παραδοσιακού νερόμυλου. Για το σκοπό αυτό δύο έμπειροι τεχνίτες νερόμυλου και μυλωνάδες, οι Σωτήριος και Βασίλειος Χολέβας με βοηθό τον Χρήστο Ρεντζή θα να ανακατασκευάσουν τον μηχανισμό υδροκίνησης του ιστορικού, για την περιοχή μας, Μύλου Νικολίτσα (Μύλος της Κασσάνδρας).
Το όλο εγχείρημα θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις βασικές φάσεις, όπου οι εκπαιδευόμενοι μαζί με τους δασκάλους θα κατασκευάσουν εξ’ αρχής, με όρους τους παραδοσιακούς τρόπους, εξαρτήματα και μέρη του μύλου και θα εκπαιδευτούν στο στήσιμο του μηχανισμού, μέχρι την πλήρη λειτουργία του.
Όλη η διαδικασία θα βιντεοσκοπηθεί, ώστε να χρησιμεύσει μελλοντικά ως εκπαιδευτικό υλικό. Παράλληλα, θα γίνονται εκπαιδευτικές δράσεις σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου και μια προσπάθεια δημιουργίας εργαστηρίων, για την συλλογή εθίμων και παραδόσεων γύρω από τον κύκλο του σιταριού».

Πρόσφατα άρθρα