ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΟΔΥΝΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

704

        Πολύς λόγος, πολιτικός, γίνεται τελευταίως για το εάν είναι η αν πρέπει να γίνει το Δημόσιο χρέος ο Νέος Εθνικός Στόχος της χώρας.

Μετά και το πρόσφατο διαπραγματευτικό Κυβερνητικό ναυάγιο, περίτρανα αποδείχθηκε πως η Αριστερή Κυβέρνηση δεν διαθέτει  καμμία απολύτως συγκεκριμένη οικονομική στρατηγική παρά μόνο για το πώς θα παραμείνει στην εξουσία.  Και αυτό, οι ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το πέτυχαν με τη μακρόσυρτη διαπραγματευτική τακτική. Τώρα για να δικαιολογήσουν την θεσμοθέτηση των νέων καταστροφικών οικονομικών μέτρων που ψήφισαν, προσποιούμενοι ότι είχαν συμφωνήσει την ρύθμιση του χρέους, πανικόβλητοι μετά την αποτυχία αναζητούν νέα αφηγήματα, αναγορεύοντας το χρέος σε πανεθνικό στόχο. Όχι. Το Δημόσιο χρέος είναι ένα μεγάλο οικονομικό διαχρονικό πρόβλημα. Οι επιβαλλόμενες, από το 2010, ξενόφερτες οικονομικές πολιτικές, σε συνδυασμό με την ανικανότητα των εκάστοτε Κυβερνήσεων να κατανοήσουν το μέγεθος του προβλήματος και να αντιληφθούν τις συνέπειες των εξωπραγματικών πολιτικών και παρά τα επώδυνα και καταστροφικά μέτρα που λαμβάνονται, το χρέος δυστυχώς αυξάνεται αντί να μειώνεται και συγκεκριμένα: Το Μάρτιο του 2010, σε απόλυτους αριθμούς αυτό ήταν 298 δις ευρώ ή 122% του ΑΕΠ και σήμερα, παρά τις μειώσεις και την οικονομική εξαθλίωση εργαζομένων, επιχειρήσεων, επαγγελματιών, συνταξιούχων κ.λ.π. το χρέος είναι 326,5 δις ευρώ ή 181,6% του ΑΕΠ. Τραγική αποτυχία και δυσοίωνο το μέλλον.  Αυτό το δυσβάστακτο οικονομικό βάρος θα είναι ολέθριο λάθος να γίνει Εθνικός Στόχος. Χρέη έχουν όλα τα κράτη του πλανήτη. Το 2016 το παγκόσμιο χρέος ήταν 203 τρις ευρώ ή 325% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Είναι αδιανόητο Κυβερνητικά στελέχη προεξάρχοντος και του Πρωθυπουργού του κ. Τσίπρα να θεωρούν ως μέγα οικονομικό επίτευγμα το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό επετεύχθηκε με στάση πληρωμών του Δημοσίου, με έλλειψη ρευστότητα στην οικονομία –αγορά, με υπέρμετρη φορολογία, με δραστικές περικοπές μισθών –συντάξεων, με μειώσεις κοινωνικών δαπανών, με κατάργηση φοροαπαλλαγών κ.λ.π. Ναι στα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά χωρίς αυτά να στραγγαλίζουν κάθε προοπτική ανάπτυξης και παραγωγικής διαδικασίας. Τα υγιή πρωτογενή πλεονάσματα σηματοδοτούν σταθεροποίηση δημοσίων οικονομιών. Γεννούν αναπτυξιακές προοπτικές και μειώσεις φορολογικών και οικονομικών επιβαρύνσεων. Παρά τους διθυραμβικούς πανηγυρισμούς της Κυβέρνησης, απλόχερα, με το νέο μνημόνιο, μας φόρτωσε μέχρι και το 2022 με νέους εξωφρενικούς φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, με δραστικές περικοπές, μισθών και συντάξεων, με ανεξόφλητες πληρωμές, με διαιώνιση ανεργίας και καταστρεπτικής λιτότητας.

Και το ερώτημα!  Είναι γνήσιο το πρωτογενές πλεόνασμα γέννημα της παραγωγικής μας οικονομίας ή είναι δημιούργημα εφιαλτικής και καταστροφικής κρατικής λεηλασίας; Δυστυχώς η Κυβέρνηση εφαρμόζει αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο ισοπεδωτικής εξομοίωσης προς τα κάτω, που έχει τις ρίζες του στην παλαιοκομμουνιστική αριστερά των απολυταρχικών καθεστώτων.

Το μεγάλο πρόβλημα σήμερα που είναι ολοφάνερο σ΄όλα τα επίπεδα και τις μορφές και που επιτάσσει εθνική αφύπνιση και εγρήγορση είναι η κοινωνική, οικονομική, εθνική και αξιακή (κρατική και ατομική) παρακμή και εξαθλίωση. Αυτή την τραγική ελληνική πραγματικότητα που βιώνουμε με δραματικές ψυχικές, οικογενειακές, εργασιακές, οικονομικές, κοινωνικές, πολιτισμικές επιπτώσεις και συνέπειες, αυτή η οδυνηρή καταθλιπτική πραγματικότητα, που καταδικάζει τη χώρα σε μακρόχρονη απερίγραπτη ακινησία και εθνική απαξία, χρειάζεται ανατροπή και πανεθνική συστράτευση.

Το νέο ελπιδοφόρο πανεθνικό ζητούμενο πρέπει να είναι η αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπρέπειας της χώρας. Η υπερηφάνεια και το γόητρο του Έλληνα Πολίτη. Ο νέος δημιουργικός πατριωτισμός.

          Αναμφίβολα η χώρα βρίσκεται για όγδοη συνεχή χρονιά σε εξοντωτική λιτότητα και οικονομική εξαθλίωση. Η δήθεν «ασυμβίβαστη» πολιτική διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης, όχι μόνο δεν ανοίγει διαδρόμους προσγείωσης της ανάπτυξης, που όλο έρχεται και ποτέ δεν φθάνει, αλλά καταστρέφει κάθε ελπίδα αναθέρμανσης της αριστεροφροσύνης των βουλευτών της.

Από τις απειλές και τους εκβιασμούς «… πως δεν θα εφαρμόσουμε τα μέτρα εάν δεν πάρουμε ρύθμιση για το χρέος…» φθάσαμε στο Λύση νά΄ναι κι ότι νά΄ναι. Από τη γραβάτα στο φέσι. Από το Ναυάγιο στην αναγκαιότητα εθνικής συνεννόησης.  Ας το τολμήσει επιτέλους η Κυβέρνηση; Αντί να μέμφεται την αντιπολίτευση ας καταθέσει, όπως υποχρεούται, τη δική της πρόταση –εισήγηση ανάτασης της χώρας και τότε να μετρήσει συναινούντες και μη. Έτσι γίνεται στις Κοινοβουλευτικές δημοκρατίες. Η Κυβέρνηση εισηγείται και η αντιπολίτευση ελέγχει, εγκρίνει ή απορρίπτει.  Μπορεί, εν έτει 2017 και μάλιστα ύστερα από διόμισυ χρόνια Κυβερνητικής θητείας ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η χρεοκοπία της χώρας να βολοδέρνει αλλά είναι πασιφανές πως έχουν χρεοκοπήσει, το όραμα, η ελπίδα, η φαντασία, η σοβαρότητα, η υπευθυνότητα, η αξιοσύνη, η τόλμη, η αποφασιστικότητα και προπαντός η Εθνική υπερηφάνεια.  Το παράδοξο κ. Πρωθυπουργέ είναι, πως και επί των ημερών σας, το καραβάνι των κοσμοεξουσιαστών και των δανειστών επελαύνει συντρίβοντας οποιαδήποτε αξία της ζωής, επιβάλλοντας πολιτικές εξαθλίωσης και τα σκυλιά γαυγίζουν και απλώς οι βουλευτές σας χειροκροτούν.

Αυτή η νεοταξική επέλαση, (έξω και έσω) πρέπει να αναχαιτισθεί. Να κλείσουν οι μνημονιακές κερκόπορτες.

Το μοναδικό πρόβλημα της χώρας  δεν είναι να διαπραγματευτούμε καλύτερα το χρέος. Το αυτονόητο δεν μπορεί να είναι εθνικός στόχος. Αυτό υπήρχε και θα υπάρχει. Καμμία γενιά δεν έχει αποφύγει τα δημόσια βάρη.

Το ζητούμενο είναι να μην τελειώσουμε εμείς. Να μην αφελληνισθούμε. Να μην χάσουμε την ταυτότητά μας. Να μην αποξενοθούμε στο τόπο μας. Να γίνουμε κυρίαρχοι της εθνικής μας κυριαρχίας –ιδιοκτησίας. Αυτός πρέπει να είναι ο πρώτος και άμεσος Εθνικός Στόχος, σ΄αυτή τη δεινή Ελληνική πραγματικότητα που βρισκόμαστε. Οι επελαύνουσες εθνικολαϊκιστικές και ισοπεδωτικές δυνάμεις των αγορών  και των αδηφάγων συμφερόντων μας ξεγυμνώνουν ηθικά, κοινωνικά και οικονομικά και είναι βλακώδης πολιτική αφέλεια να εθελοτυφλούμε μπροστά στα χειρότερα που δυστυχώς έπονται!

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

                                                Πρώην ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ