Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑπόψειςΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Date:

Σχετικά άρθρα

Θερμή υποδοχή του Δημήτρη Τραπεζιώτη στο Καινούργιο

Δημήτρης Τραπεζιώτης: «Δυναμικά μεταφέρουμε το μήνυμα της αλλαγής σε...

4η εκδήλωση επιχειρηματικής ενημέρωσης της καμπάνιας Western Greece Seafood

« Πρόσκληση συμμετοχής, συντονισμού και προετοιμασίαςτοπικών επιχειρήσεων, μεταποιητών...

Συνάντηση Κώστα Πιστιόλα με τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Μια εποικοδομητική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση είχε σήμερα, Τρίτη...

Επαφές Παπαναστασίου με παραγωγικούς φορείς

Συνεχίζει τις επαφές με παραγωγικούς φορείς, συλλόγους και επαγγελματίες...
Γραφει η Πόπη Ντόβα – Μπαζάκα , Φιλόλογος

 

Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα .Ο Δεκέμβρης ή αλλιώς” ασπροχιονιας” προσφέρει τις λιγότερες ώρες φωτός του χρόνου ,ωστόσο παίρνοντας αγκαλιά το λουλούδι νάρκισσος ,επιστρατεύει όλες του τις θετικές δυνάμεις, ώστε ο ετήσιος ημερολογιακός επίλογος ,με τις εντυπωσιακές του γιορτές ,να μας ανεβάσει ευχάριστα τη διάθεση ,να μας οπλίσει με αστραφτερό χαμόγελο και να μας επενδύσει όλο τον μηχανισμό των σκέψεών και των κινήσεων μας με ελπιδοφόρα μηνύματα και αισιόδοξες προοπτικές.
Προς αυτή την κατεύθυνση σε απολύτως εορταστικούς ρυθμούς κινείται η πόλη μας, με έναν μοναδικό διάκοσμο, στον οποίο πρωταρχική θέση κατέχει το  χριστουγεννιάτικο δέντρο, φωταγωγημένο με χιλιάδες χρυσοκίτρινα λαμπάκια που η εκτυφλωτική τους λάμψη διαχέει το πνεύμα των Χριστουγέννων στην ψυχή του κάθε συμπολίτη μας .Το υπερθέαμα συμπληρώνεται με το φαντασμαγορικό στολισμό των κεντρικών δρόμων με περίτεχνα σχέδια και ποικίλους χρωματισμούς που ανατρέπουν τη φυσική νομοτέλεια ,διαλύοντας το πυκνό σκοτάδι.
Πλήθος κόσμου διασχίζει τους δρόμους και τους παραδρόμους της πόλης. Πρόσωπα, στα οποία έχει αποτυπωθεί η απογοήτευση ,η θλίψη και η κατήφεια από τα πρόσφατα αντικοινωνικά φαινόμενα, παλεύουν με το απόθεμα ψυχής που διαθέτει ο καθένας να εξοβελισουν τις” ερινύες “και τους” δαίμονες” από την εσωτερική τους ύπαρξη ,ώστε να χαλαρώσουν αυτές τις άγιες μέρες, αυτή την εορταστική περίοδο και να πληρωθεί ο ψυχικός τους κόσμος με αισθήματα αγάπης, φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης.
Έξω από τις εντυπωσιακές βιτρίνες των καταστημάτων πάμπολλοι άνθρωποι αναμένουν τη σειρά τους ,για να αγοράσουν ένα δώρο μικρής η μεγάλης αξίας για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Σε κάθε ,λοιπόν ,εορταστική και χαρμόσυνη ευκαιρία ,όπως και αυτή την περίοδο, μοιράζονται δώρα που δείχνουν αγάπη, φιλική διάθεση, ευγνωμοσύνη και προσφέρονται με αυθορμητισμό κι όχι από ιδιοτέλεια και υστεροβουλία.
Ως γνωστόν, τα παιδιά με ανυπομονησία και χαρά περιμένουν ,άλλωστε είναι και οι πρώτοι αποδέκτες των δώρων.
Και για την ιστορία, το έθιμο των δώρων έλκει την καταγωγή του από την Αρχαιότητα, όπου λατρευόταν ο Δίας ως Θεός της φιλοξενίας.
Έχουμε ακόμη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το έθιμο της ανταλλαγής των δώρων. Αυτό το έθιμο το τηρούσαν και οι. Ρωμαίοι κάθε χρόνο την 1η Μαρτίου που θεωρούνταν αρχή του Έτους.Τη μέρα αυτή οι σύζυγοι πρόσφεραν δώρα στις συζύγους.
Επειδή τη συνήθεια των δώρων την είχαν όλοι οι λαοί, ανεξάρτητα από το πολιτιστικό τους επίπεδο, ήταν κοινή πεποίθηση ότι ήταν έμφυτη και αυθόρμητη η διάθεση των ανθρώπων να κάνουν δώρα.
Περιδιαβαίνοντας την πόλη και απολαμβάνοντας τη χαρούμενη ατμόσφαιρα το βλέμμα μας μαγνητίζεται από τους πάγκους που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία τον διακοσμημένων δρόμων και φιλοξενούν παραδοσιακά γλυκίσματα, καθώς και χειροποίητες κατασκευές από τους τροφίμους διαφόρων κοινωνικών δομών που με αξιοπρέπεια ζητούν τον οβολό των συνανθρώπων τους για να καλύψουν βασικές τους βιολογικές ανάγκες.
Είναι πολύ συγκινητικό και άξιο θαυμασμού να βλέπουμε εκτός από το διευθυντικό και βοηθητικό προσωπικό αυτών των κοινωνικών υπηρεσιών εθελοντές και εθελόντριες να προσφέρουν με αγάπη τις υπηρεσίες τους στους πάσχοντες συνανθρώπους μας ,άτομα με ειδικές ανάγκες, προσφέροντας προστασία, φροντίδα και συμβάλλοντας στην πώληση των χριστουγεννιάτικων ειδών στα λεγόμενα bazaar.
Όλοι αναγνωρίζουμε τη μεγάλη αξία του εθελοντισμού ,Η προσωπική προσφορά, το περίσσευμα καρδιάς και όλες οι σκέψεις και οι ενέργειες φιλανθρωπίας δείχνουν μεγαλείο ψυχής ,γιατί λίγοι είναι οι άνθρωποι που προσφέρουν από το υστέρημά τους υλικά αγαθά ή προσφέρουν τον προσωπικό τους χρόνο, για να απαλύνουν τον πόνο των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας ,κάνοντας την υπέρβαση του εαυτού τους σπάζοντας τα όρια της φιλαυτίας και του υπερεγώ. Λίγοι είναι αυτοί που συμπαρίστανται με ζεστή καρδιά στους φτωχούς και καταφρονεμένους.
Έτσι ,όταν η ψυχή του ανθρώπου διαλύει το σκοτάδι της κακίας, του φθόνου ,της υπεροψίας, της αδιαφορίας και της περιφρόνησης του συνανθρώπου ,όταν μεταβάλλεται σε ένα περιβόλι αγάπης, ανθρωπιάς, τότε αναπτύσσεται το αίσθημα της ευθύνης και της αλληλεγγύης.
Βλέποντας ,λοιπόν ,τους εθελοντές με την ψυχική ανωτερότητα, την ταπεινοφροσύνη και την απλότητα που τους διακρίνει, παραμελώντας πολλές φορές τις ατομικές και οικογενειακές υποχρεώσεις τους, αισιοδοξούμε ότι υπάρχουν ακόμα αλτρουιστές που σπάνε τα δεσμά του εγώ και μετουσιώνουν τη συλλογική τους συνείδηση σε κοινωνική προσφορά, σε παρηγορητικό λόγο ,σε φιλανθρωπες πράξεις. Αυτοί οι άνθρωποι γίνονται πρότυπα προς μίμηση και η ψυχή τους μεταποιείται σε ένα ζεστό ανθρώπινο και γεμάτο καλοσύνη περιβόλι διανθισμένο με αγάπη πίστη και ελπίδα.
Επιπλέον ερευνώντας τον έσω άνθρωπο Θα διαπιστώσουμε ότι η αγάπη είναι μέσα μας, είναι το φως της ψυχής μας, είναι η τροφή της καρδιάς μας ,η δύναμη του νου και η αισιόδοξη διάθεση της ζωής μας ,αρκεί να της δώσουμε σάρκα και οστά και να την μετατρέψουμε σε έργο φιλανθρωπίας και κοινωνικής ανάτασης.
Εν κατακλείδι, επειδή η εποχή που διανύουμε χαρακτηρίζεται από αμφισβήτηση, αβεβαιότητα ,έντονους προβληματισμούς,
κρίση ηθικών αξιών ,έλλειψη αιδούς και υπερισχύει η υλιστική αντίληψη της ζωής, το πνεύμα και τα μηνύματα των Χριστουγέννων είναι επίκαιρα παρά ποτέ και καλούμαστε να εμπνευστούμε από την αγάπη, την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, την ισότητα και την αδελφοσύνη, για να βελτιώσουμε την εικόνα του κόσμου.
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα άρθρα

spot_img
spot_img
spot_img