Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑγρινίουΕνθρόνιση Μητροπολίτη Δαμασκηνού στο Αγρίνιο

Ενθρόνιση Μητροπολίτη Δαμασκηνού στο Αγρίνιο

Date:

Σχετικά άρθρα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ : ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 17ης ΑΠΡΙΛΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 17ης ΑΠΡΙΛΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ...

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού

ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024 09:00’  Μεσολόγγι – Γραφεία Ιεράς Μητροπόλεως Προγραμματισμένες...

ΕΛΕΠΑΠ: OPEN DAY – Προγράμματα Ημερήσιας Φροντίδας

Σας προσκαλούμε να γνωρίσετε τα προγράμματα Ημερήσιας Φροντίδας της...

«Οι Δωσίλογοι»: Η παρουσίαση του βιβλίου του Μενέλαου Χαραλαμπίδη (Φωτορεπορτάζ)

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, 14 Απριλίου...

Για 2η χρονιά αγώνες TaeKwonDo στο Αγρίνιο (photos)

Κείμενο Απόστολος Κων. Καρακώστας, Φωτογραφίες Χαράλαμπος Ζαχαρόπουλος Με μεγάλη επιτυχία...
Mε συγκίνηση και τιμές το Αγρίνιο υποδέχτηκε  το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022, τον νέο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνό. Θερμή ήταν η υποδοχή στην κεντρική πλατεία και λαμπρή η Τελετή Ενθρονίσεως στον Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής.
Μια ημέρα μετά την Ενθρόνιση του στο Μεσολόγγι, στην έδρα της Μητροπόλεως, ο κ. Δαμασκηνός αφίχθη στο Αγρίνιο όπου στις 5 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της πόλης τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου.
Τον κ. Δαμασκηνό συνόδευσαν  ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Παρόντες εξάλλου αρχιερείς, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Ν.Φαρμάκης, βουλευτές και δήμαρχοι του Νομού, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και συλλόγων της περιοχής και πλήθος κόσμου.
Στην κεντρική πλατεία ο δήμαρχος προσφώνησε τον κ.Δαμασκηνό και του παρέδωσε μια προσωπογραφία του Αρχιμανδρίτη Αποστόλη Φαφούτη «ως δώρο υψηλού συμβολισμού». Ανέφερε συγκεκριμένα τα εξής:
«Εκ μέρους του Δήμου Αγρινίου παρακαλώ δεχθείτε,  ως  ένδειξη σεβασμού και τιμής,  ένα δώρο υψηλού συμβολισμού για τους Αγρινιώτες. Έργο συμπατριώτη μας,  η προσωπογραφία  του  Παπαποστόλη. Με συγκίνηση σας προσφέρω  την προσωπογραφία του Αρχιμανδρίτη Απόστολου  Φαφούτη,  του μακαριστού Γέροντα  που ανακούφισε τον πόνο, γλύκανε τις πληγές, έγινε η παρηγοριά για τους ανήμπορους. Του ιερέα που «έχαιρε μετά χαιρόντων, έκλαιε μετά κλαιόντων».
Στην καρδιά μας είναι ο Άγιος  χωρίς φωτοστέφανο. Οι παλαιότεροι θυμούνται ότι πρωτοστάτησε στην ανέγερση του νέου  Ιερού Ναού του Αγίου Χριστοφόρου. Σε κάθε πέτρα έχει βάλει την υπογραφή του με τον ιδρώτα και το αίμα του.  Δε λησμονούμε ότι, με μοναδικό όπλο την αγάπη, στις 14 Σεπτεμβρίου 1944, απέτρεψε το αιματοκύλισμα της πόλης. Ο Παπαποστόλης συνεχίζει να ζει μέσα στις καρδιές των Αγρινιωτών  και η ιερή μορφή του, ακόμη και σήμερα, είναι βάλσαμο στην ψυχή μας. Σεβασμιότατε Μητροπολίτη, Εκφράζω  θερμά και ειλικρινή συγχαρητήρια, ευχόμενος   διακονία επ’ αγαθώ της κοινωνίας».
Ο νέος Μητροπολίτης στην αντιφώνηση του ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή.«Η Αιτωλοακαρνανία έχει το μεγάλο προνόμιο να πατά στέρεα στο ένδοξο ιστορικό παρελθόν της και συγχρόνως να πρωτοπορεί σε όλους τους τομείς της σύγχρονης πραγματικότητας. Κέντρο του δυναμισμού, της προόδου, στις επιστήμες και στα γράμματα αλλά και της αισιοδοξίας με τα οποία οι Αιτωλοί και οι Ακαρνάνες εισέρχονται στη νέα εποχή είναι το Αγρίνιο, η δική μου, πλέον, πόλη», είπε χαρακτηριστικά.
Εν συνέχεια ο Μητροπολίτης και όλοι οι παρόντες εν πομπή, προπορευόμενης της Φιλαρμονικής, κατευθύνθηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό Ζωοοδόχου Πηγής για την Τελετή Ενθρονίσεως όπου εισήλθαν με καμπανοκρουσίες.
Στην οδό Τσικνιά είχαν στοιχηθεί μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του Αγρινίου με μέλη παραδοσιακών συγκροτημάτων της πόλης ενώ ο κόσμος αναφωνούσε «άξιος».
Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ως Εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου, μετέφερε τις ευχές του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου για καλλίκαρπη Ποιμαντορία και περιέγραψε στον νέο Μητροπολίτη ου αρχίζει σήμερα την επισκοπική του διακονία στην πόλη του Αγρινίου, την μεγαλύτερη πόλη του Νομού, πώς ο ίδιος αισθάνεται το Αγρίνιο, χαρακτηρίζοντάς το πόλη πονεμένη, μαρτυρική και δημιουργική.
Αναφέρθηκε στην παράδοση που μετέφεραν οι πρόσφυγες, Μικρασιάτες και Πόντιοι. Μίλησε για τα σκληρά αντίποινα του φασισμού και του ναζισμού με ομαδικές εκτελέσεις πατριωτών, αλλά και τις φοβερές συνέπειες του εμφυλίου πολέμου. Μνημόνευσε τους μακαριστούς αρχιμανδρίτες Βενέδικτο Πετράκη και Απόστολο Φαφούτη και τον πρωτοπρεσβύτερο Αθανάσιο Παπαποστόλου, οι οποίοι προσέφεραν πάρα πολλά στο Αγρίνιο.
Ολοκληρώνοντας την προσφώνησή του ανέφερε ότι «σε αυτήν την πόλη που συνδυάζει τον πόνο, το μαρτύριο και την δημιουργικότητα είναι πρόκληση να εργασθή κανείς ποιμαντικά, γιατί συνδυάζει όλες τις δυναμικές αντιθέσεις, δηλαδή συνδυάζει την αστική με την αγροτική συνείδηση, την τέχνη με την επιστήμη, την θεολογία με τον ουμανισμό, την κοινωνιολογία με τον υπαρξισμό και πολλά άλλα».
Ακολούθησαν οι προσφωνήσεις του Περιφερειάρχου Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκταρίου Φαρμάκη και του Αρχιερατικού Επιτρόπου Αγρινίου και Στράτου αρχιμ. Νεκταρίου Τριάντη.
«Καλωσορίσατε λοιπόν σε μία κοινωνία που στο σύνολό της εμπνέεται από το ιστορικό παρελθόν και διεκδικεί ένα όμορφο μέλλον, στηριζόμενη πάνω στις διαχρονικές αρχές και αξίες της Ελληνορθόδοξης παράδοσης, κάτι που γίνεται αντιληπτό αμέσως, ακόμα και από τις ονομασίες πολλών συνοικιών της πόλης του Αγρινίου.
Αυτή η κοινωνία σας υποδέχεται με την αγάπη και τον σεβασμό που αξίζει σε έναν άξιο ιεράρχη, στεκόμενη στο πλευρό σας ως συμπαραστάτης του θεόπνευστου έργου σας και ως πνευματικά παιδιά της πατρικής σας αγάπης και καθοδήγησης», ανέφερε ο Νεκτάριος Φαρμάκης.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, κατά τον Ενθρονιστήριο λόγο του, τόνισε ότι ο ρόλος του Επισκόπου είναι διακονία ενότητος και καταλλαγής λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο επίσκοπος είναι ο εγγυητής της ενότητος της τοπικής Εκκλησίας, κατά το πρότυπο του Χριστού. Σύμφωνα με την φράση του αγίου Κυπριανού Καρθαγένης «ο επίσκοπος εν τη Εκκλησία και η Εκκλησία εν τω επισκόπω». Από πού πηγάζει αυτή η σχέση επισκόπου και τοπικής Εκκλησίας; Από το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, όπου ο Επίσκοπος, καθώς μας διδάσκει ο θεοφόρος Ιγνάτιος, ίσταται εις τύπον και τόπον Χριστού, ως ο κατ’ εξοχήν Προεστώς της Ευχαριστιακής Συνάξεως και επιτελεί το έργο του Χριστού. Όπως ο Κύριος, με την εφάπαξ θυσία Του, μας ένωσε όλους και μας προσήγαγε στον Θεό Πατέρα, έτσι και ο εις τόπον Χριστού ιστάμενος επίσκοπος, τελώντας την αναίμακτο θυσία, ενώνει όλα τα μέλη της Εκκλησίας του και τα προσάγει στον Θεό».
Αναφέρθηκε στην ιστορία του τόπου, τους τοπικούς αγίους και όσους εργάστηκαν με αυταπάρνηση και κοπίασαν για την πνευματική καλλιέργεια των Αγρινιωτών  και ιδιαιτέρως στον μακαριστό προκάτοχό του, Μητροπολίτη Κοσμά λέγοντας: «Και εγώ σήμερα εισέρχομαι στον κόπο του μακαριστού Μητροπολίτου Κοσμά και αυτών που ιεραποστολικά εργάσθηκαν προ αυτού και μαζί με αυτόν. Έρχομαι, όμως, αγαπητοί μου αδελφοί, όχι για να δρέψω τους καρπούς του κόπου τους, ούτε για να αναπαυθώ, αλλά για να συνεχίσω το έργο τους και, εάν μπορέσω, να το αυξήσω. Επιτρέψατέ μου να επαναλάβω αυτό που πολλές φορές είπα μετά την εκλογή μου, ότι θα εργασθώ και θα κοπιάσω με όλες τις σωματικές και πνευματικές μου δυνάμεις για το ποίμνιο που μου εμπιστεύτηκε ο Θεός».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του έστειλε και πάλι μήνυμα ενότητος και αγάπης και απηύθυνε πρόσκληση συνεργασίας προς όλους υπογραμμίζοντας τα εξής: «Η Εκκλησία μας είναι τόπος συνάντησης και διαλόγου. Απευθύνω απόψε αυτό το κάλεσμα συνάντησης, γνωριμίας και διαλόγου προς κάθε έντιμη συλλογική προσπάθεια του τόπου και προς κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως που κατοικεί εδώ. Καλώ, παράλληλα, όλους σας, και ειδικά τους φιλόθεους ιερείς μου και τους λοιπούς εν Κυρίω συνεργούς μας, να εργασθούμε για μία Εκκλησία ανοικτή προς όλους, η οποία θα αφουγκράζεται τα μηνύματα των καιρών και θα εξέρχεται, οσάκις χρειάζεται, ώστε να επιτελεί την αποστολή της που είναι να προσλαμβάνει τον κόσμο και να τον μετατρέπει σε Βασιλεία του Θεού».
Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο       https://photos.app.goo.gl/e45C7xVspc7bYoPQA
spot_img

Πρόσφατα άρθρα