Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕκκλησίαΈναρξη εκπαιδευτικού έτους στις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και...

Έναρξη εκπαιδευτικού έτους στις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Date:

Σχετικά άρθρα

2/39 Σύνταγμα Ευζώνων «Συνταγματάρχης Καραχρήστος»

Κείμενο και φωτογραφίες (από το μνημείο του 2/39 Συντάγματος...

Βροντερό παρών των συνταξιούχων Αιτωλ/νίας στην Αθήνα

Βροντερό παρών έδωσαν οι συνταξιούχοι σήμερα Παρασκευή 24 Νοεμβρίου...

Αποκομίζοντας κέρδη σε ξεχασμένους τόπους: H Βόρεια Εύβοια σε πρώτο πλάνο

                                           Των Βασιλικής Γραμματικογιάννη και Ρέας Τζανετάκου « Αποχωρούν τα...

Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Τριχωνίδας...

 

Αφιερωμένο στην τέχνη της Βυζαντινής Μουσικής ήταν το απόγευμα της Πέμπτης 28ης Σεπτεμβρίου 2023 στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ Δαμασκηνός, νωρίς το απόγευμα, τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού για την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Αγρινίου «Δαυίδ ο Ψαλμωδός» και στη συνέχεια μετέβη στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, όπου τέλεσε τον Αγιασμό στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Μεσολογγίου «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης». Συμμετείχαν οι Διευθυντές των Σχολών, το διδακτικό προσωπικό και οι μαθητές που γράφτηκαν στο πρώτο έτος φοίτησης.

Μετά τον Αγιασμό οι Διευθυντές των Σχολών Αγρινίου κ. Κωνσταντίνος Καντάνης και Μεσολογγίου κ. Νεκτάριος Δροσοπαναγιώτης καλωσόρισαν τους νέους μαθητές, ευχήθηκαν καλή διδακτική χρονιά και ευχαρίστησαν τον Μητροπολίτη για τη στήριξη και το ενδιαφέρον του για τη λειτουργία των Σχολών.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε και συνεχάρη τους διευθυντές και το διδακτικό προσωπικό για το έργο τους και αναφέρθηκε στη λειτουργία κάθε Σχολής, τονίζοντας ότι: «Είναι ιδιαίτερο προνόμιο της τοπικής μας Εκκλησίας να διαθέτει δύο αυτόνομες και ανεξάρτητες Σχολές Βυζαντινής Μουσικής, τόσο στην πόλη του Αγρινίου, όσο και στην ιστορική και Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου. Δύο Σχολές, οι οποίες δημιουργήθηκαν από εγνωσμένου κύρους διδασκάλους της “ιερής τέχνης του Δαμάσκηνου” και οι οποίες για πολλά έτη καλλιέργησαν τον ζήλο δεκάδων νέων ανθρώπων να σπουδάσουν, να μυηθούν καλύτερα, στην αγγελομίμητη αυτή τέχνη της βυζαντινής μουσικής. Είναι δύο Σχολές που ενίσχυσαν οι Προκάτοχοι μας και, ακολουθώντας το δικό τους παράδειγμα, συνδράμουμε και στηρίζουμε και εμείς την αξιόλογη και αξιέπαινη προσπάθεια που καταβάλλουν και ταυτόχρονα ενθαρρύνουμε τους υπεύθυνους να συνεχίσουν με ζήλο και αποφασιστικότητα το έργο τους».

Μιλώντας για την αξία της βυζαντινή μουσική, υπογράμμισε ότι: «Όπως συμβαίνει σε κάθε ιερή τέχνη, έτσι και στη βυζαντινή μουσική, συναντάται ο άνθρωπος με το Θεό. Συναντάται η τέχνη με τη θέλησή του ανθρώπου και ταυτόχρονα η έμπνευση από τον Θεό. Μέσα σε αυτήν την τέχνη ο δωρεοδότης Θεός έρχεται να συνεργαστεί με τον δωρεοδόχο άνθρωπο  και ο άνθρωπος να συνειδητοποιήσει τη δωρεά, να την αποδεχτεί, να την καλλιεργήσει και να την προσφέρει τόσο στο Θεό, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Φοιτώντας κάνεις στην ιερή αυτή τέχνη θα αναγνωρίσει σταδιακά την παρουσία του Θεού και θα αντιληφθεί πόσο η παρουσία του Θεού μέσα από την τέχνη αυτή μπορεί να λειτουργήσει αναγεννητικά στη ζωή του ανθρώπου».

Ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε τους σπουδαστές του νέου εκκλησιαστικού και εκπαιδευτικού έτους, καθώς και εκείνους που φοιτούν στα προηγούμενα έτη και συνεχάρη τους γονείς, οι οποίοι προέτρεψαν τα παιδιά τους να φοιτήσουν και να διδαχθούν την ιερή αυτή τέχνη της βυζαντινής μουσικής. Δήλωσε ότι θα παρακολουθεί διακριτικά, αλλά και αποφασιστικά τη λειτουργία και των δύο Σχολών, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις διευθύνσεις και στο διδακτικό προσωπικό και ευχήθηκε σε όλους καλή και καρποφόρα εκπαιδευτική χρονιά.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο         https://photos.app.goo.gl/9shhx5Q4EmN6MR1X9

spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα άρθρα