Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός Εικαστική Έκθεση του Παύλου Σάμιου στη Ναύπακτο

 Εικαστική Έκθεση του Παύλου Σάμιου στη Ναύπακτο

Date:

Σχετικά άρθρα

Το Μεσολόγγι για άλλη μια χρονιά τιμά το νησί Κάλαμος

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτοςτο Ιστορικό Μουσείο της «Διεξόδου» και ο Ναυτικός Όμιλος...

1st PANETOLIKO MOUNTAIN TRAIL RUN !

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου συναντήθηκε με τους διοργανωτές...

Η πρόταση του «ΒΙΩΣΙΜΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» για τον Προσκυνηματικό  και Εναλλακτικό τουρισμό

Ο «ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»   στο Συνέδριο για τον Προσκυνηματικό  και...
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και τα Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη συνδιοργανώνουν την εικαστική ατομική έκθεση «ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΜΙΟΣ – ΧΑΙΡΕ» στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου, ένα ξεχωριστό μνημείο της Αιτωλοακαρνανίας, που λειτουργεί παράλληλα και ως κέλυφος σύγχρονου πολιτισμού. 

Στις αρχές του 2020 στο ατελιέ του Παύλου Σάμιου συμφωνήθηκε – με ενθουσιασμό από όλες τις πλευρές – η μεταφορά στο Φετιχιέ τζαμί μέρους της πολύ επιτυχημένης έκθεσης «Σπασμένη Ιστορία/Broken History», που είχε παρουσιάσει ο ζωγράφος στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο το 2019. Δυστυχώς η πανδημία που ενέσκηψε στον πλανήτη και ο απροσδόκητος θάνατος του καλλιτέχνη το 2021 δεν επέτρεψαν την πραγματοποίηση του εγχειρήματος με την φυσική παρουσία του Σάμιου στη Ναύπακτο.
Σε συνέντευξη του το 2019 ο Σάμιος δήλωσε πως η τελευταία του δουλειά είναι μια από τις ωραιότερες εκθέσεις που έχει κάνει στη ζωή του. Σήμερα, χωρίς αυτόν, αλλά με την πολύχρωμη αύρα του να στεφανώνει τον τρούλο του τζαμιού, επιχειρούμε  να μεταφέρουμε, με απόλυτο σεβασμό στο έργο του, σπαράγματα της «Σπασμένης Ιστορίας» σε ένα μνημείο που ο ίδιος αγαπούσε ιδιαίτερα.
Χάρτινες κούτες, ποικίλων διαστάσεων, που ο ίδιος ο καλλιτέχνης περιμάζεψε από τον δρόμο, χρησιμοποιήθηκαν ως καμβάς για την ελεύθερη απόδοση αρχαίων γλυπτών. Από τις επίπεδες χάρτινες επιφάνειες αναδύονται αρχαϊκές μορφές κατακερματισμένες, υποδηλώνοντας την ανησυχία του Σάμιου για τη διαχείριση του παρελθόντος. Κυκλαδικά ειδώλια, αρχαϊκές και κλασικές γλυπτικές δημιουργίες, πλαισιώνονται με πολύχρωμα γκράφιτι, που ζωγράφισε στο περιθώριο με σπρέι ο Σάμιος, επιχειρώντας να γεφυρώσει την ακτινοβολία της αρχαίας γλυπτικής τέχνης με την καθημερινότητα των δρόμων της σύγχρονης Αθήνας.

Για να αναδείξουμε και την πανεπιστημιακή ιδιότητα του καλλιτέχνη, ως καθηγητή της ΑΣΚΤ, αποφασίσαμε να εντάξουμε στην έκθεση βιντεοπροβολή με διάλεξη του Σάμιου για την αρχαία γλυπτική που έδωσε το 2019. Μέρος της διάλεξής του είναι αφιερωμένο στην πολυχρωμία των αρχαίων γλυπτών και των ναών. Δεδομένου ότι η έρευνα για την πολυχρωμία στα αρχαία αγάλματα γνωρίζει την τελευταία δεκαετία μεγάλη απήχηση, φροντίσαμε ώστε η έκθεσή μας να πλαισιωθεί μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς με εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφιερωμένο στη διερεύνηση και διατήρηση πρωτότυπου χρώματος σε αρχαία αγάλματα, καθώς και στις σύγχρονες προτάσεις ανακατασκευής.
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
Ο Παύλος Σάμιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948 και απεβίωσε το 2021. Άρχισε να σχεδιάζει και να ζωγραφίζει σε πολύ νεαρή ηλικία. Η θρησκευτική ζωγραφική τράβηξε αρχικά ιδιαίτερα το ενδιαφέρον του. Μετά την αποφοίτησή του από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, ξεκίνησε τη δυναμική του καριέρα στην Ελλάδα, με εκθέσεις, παρουσιάσεις και αναθέσεις ειδικών παραγγελιών.
Από το 1978 έως το 1992, μετακόμισε στο Παρίσι, όπου η δουλειά του έλαβε διεθνή αναγνώριση μέσα από εκθέσεις και από την συμμετοχή του στη Διεθνή Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης (FIAC). Το 1992 επέστρεψε στην Ελλάδα για να επαναπροσδιορίσει τις ρίζες του εξερευνώντας νέες ιδέες που συνδυάζουν τις παραδοσιακές τεχνικές με τις έννοιες της σύγχρονης τέχνης.
Το 2000 διορίστηκε καθηγητής στη Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου ηγήθηκε του Εργαστηρίου Βυζαντινής Τέχνης και Παραδοσιακών Τεχνικών.
Από το 1991 έως το 2021,  πραγματοποιήθηκαν 75 ατομικές εκθέσεις, οι περισσότερες στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό  (Ευρώπη, Αμερική, Ασία). Έργα του βρίσκονται σε πολλά μουσεία και ιδιωτικές Συλλογές ανά τον κόσμο.
Έκθεση: «ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΜΙΟΣ – ΧΑΙΡΕ»
Επιμέλεια: Δρ Ολυμπία Βικάτου, Γιώργος Κοτρώνης, Βίβιαν Στάικου
Υπεύθυνη επικοινωνίας / καλλιτεχνικός συντονισμός: Μαρία Ξαρχάκου
Εγκαίνια: Κυριακή, 24 Ιουλίου 2022, ώρα 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 24 Ιουλίου – 31 Οκτωβρίου 2022
Χώρος: Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ναυπακτίας
Ώρες λειτουργίας: 
24 Ιουλίου – 11 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου – 10 Οκτωβρίου
Καθημερινά 11.00 – 13.00 & 20.00 – 22.00 (Τρίτη κλειστά)
12 Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου
Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη κατόπιν ραντεβού για συμμετοχή σχολικών μονάδων σε εκπαιδευτικά προγράμματα
spot_img

Πρόσφατα άρθρα