Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑγροτικάΕγρήγορση και ετοιμότητα για την προστασία της ελιάς από το βακτήριο Xylella...

Εγρήγορση και ετοιμότητα για την προστασία της ελιάς από το βακτήριο Xylella fastidiosa

Date:

Σχετικά άρθρα

Αγρίνιο: Δωρεάν διανομή 14 τόνων φρούτων

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας & Δημόσιας Υγείας Δήμου Αγρινίου,...

Σε εξέλιξη ο Διαγωνισμός για τη μελέτη της Μαρίνας Ναυπάκτου

Β.Γκίζας: «Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την αναβάθμιση του...

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΠΑΠΑΦΩΤΗ

Από τη ΔΕΥΑA ανακοινώνεται ότι η οδός Παπαφώτη ,...
   Συνάντηση Αντιπεριφερειαρχών Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Με εγρήγορση και ετοιμότητα εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα που προβλέπονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο  μπορούμε να προστατεύσουμε τις ελαιοπαραγωγικές ζώνες της χώρας από την μελλοντική απειλή για την ελιά το βακτήριο Xylella fastidiosa. Αυτή ήταν η κοινή διαπίστωση κα παράλληλα παρότρυνση που επικράτησε στην πρώτη θεσμική συνάντηση Αντιπεριφερειαρχών Αγροτικής Ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε την  Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020, στην Πάτρα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Όπως τονίστηκε εάν διενεργείται σωστός έλεγχος στις πύλες εισόδου της χώρας, εκεί όπου γίνεται εισαγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού και όλα τα φυτά έχουν φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, τότε απομακρύνεται ο κίνδυνος για οποιαδήποτε προσβολή στις ελαιοκαλλιέργειες.
Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του αρμόδιου  Αντιπεριφερειάρχη  Θεόδωρου Βασιλόπουλου βρήκε ανταπόκριση  μιας  και η ανησυχία που  επικρατεί στους ελαιοπαραγωγούς είναι μεγάλη, διότι  φοβούνται ότι το βακτήριο της Xylella fastidiosa  αν φτάσει στη χώρα μας  από την Ιταλία μπορεί   να καταστρέψει το σύνολο των ελαιοδέντρων  προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στην αγροτική  οικονομία.  Μετά την εμπεριστατωμένη ανάλυση που έγινε  από τους  ομιλητές  για την  επικινδυνότητα του βακτηρίου και τους  τρόπους αντιμετώπισής του  ανακοινώθηκε εκ μέρους του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης, η εύρεση φυτοπροστατευτικών στοιχείων για την αντιμετώπιση του βακτηρίου. Επίσης αποφασίστηκε να προταθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας η δημιουργία Εθνικού Φορέα Αντιμετώπισης των φυτονόσων και ζωονόσων.
Στην τοποθέτησή του ο κ Βασιλόπουλος αφού ευχαρίστησε όλους όσους αποδέχθηκαν την πρόσκληση τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Είμαστε σε εγρήγορση να προστατεύσουμε την αγροτική μας παραγωγή από το βακτήριο της Xylella fastidiosa.  Στην Ελλάδα δεν έχει γνωστοποιηθεί μέχρι σήμερα καταγραφή του συγκεκριμένου παθογόνου ωστόσο οφείλουμε να είμαστε σε ετοιμότητα. Μια δυσοίωνη εικόνα για το μέλλον των ελαιόδεντρων στην Ιταλία, στην Ελλάδα και στην Ισπανία – οι οποίες από κοινού παράγουν το 95% του ελαιόλαδου της Ευρώπης, σκιαγραφεί μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη σχετικά με τις δυνητικές επιπτώσεις του καταστροφικού για τις ελιές βακτηρίου Xylella fastidiosa, σε περίπτωση που αυτό επεκταθεί μελλοντικά και φθάσει να μολύνει σχεδόν όλους τους ελαιώνες του ευρωπαϊκού Νότου. Η ζημιά στις ελιές επιφέρει  μια απαξίωση στην αξία της γης και στην τουριστική ελκυστικότητα μιας περιοχής. Έχει συνεπώς σοβαρή επίπτωση στην τοπική οικονομία και στην απασχόληση που συνδέεται με τη γεωργία. Αυτό θέλουμε να αποτρέψουμε και πιστεύω μέσα από την συνεργασία που θα αναπτύξουμε με τις άλλες περιφέρειες να τα καταφέρουμε».
Ποιοι συμμετείχαν
Στην  συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Φωκίωνας  Ζαΐμης,  ο Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου Νίκωνας Τζινιέρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδος Ιωάννης Μαλτέζος,   ο  Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας –  Ανάπτυξης Υπαίθρου Ιονίων Νήσων Σωτήρης Κουρής,  ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της ΠΔΕ Σταύρος Βέρρας και στελέχη από  τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής  Περιφερειών της χώρας.  Επίσης παραβρέθηκαν  εκπρόσωποι από υπηρεσίες  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης,  επιστήμονες από το Μπενάκειο  Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και καθηγητές πανεπιστημίων που έχουν ασχοληθεί με ζητήματα φυτοπροστασίας.
spot_img

Πρόσφατα άρθρα