Έφυγε η Αγάθη Αναγνωστοπούλου – Μελισσινού – Η πρώτη γυναίκα μηχανικός του ΤΕΕ

172

 Με λύπη σήμερα πληροφορηθήκαμε τον θάνατο της Αγάθης Αναγνωστοπούλου – Μελισσινού.   Η Αγάθη Αναγνωστοπούλου – Μελισσινού υπήρξε η πρώτη γυναίκα μηχανικός – τοπογράφος στο ΤΕΕ Αγρινίου.  Ήταν σύζυγος του αειμνήστου Τάκη Μελισσινού

Ο Παλμός είχε τιμήσει, τον Μάρτιο του 2013,  την Αγάθη Αναγνωστοπούλου – Μελισσινού σε μια εκδήλωση που είχε σαν κεντρικό πρόσωπο την γυναίκα. Οι κυρίες που τιμήθηκαν ήταν γυναίκες που η κάθε μια ξεχωριστά αναδείχθηκε μέσα από το έργο της προσφέροντας στον άνθρωπο ανιδιοτελώς και χωρίς κανένα όφελος,  γιατί ποτέ δεν ήταν στο εγώ αλλά στο εμείς… Την πλακέτα και τα λουλούδια της παρέδωσε τότε, ο Πολιτικός Μηχανικός κ. Άγγελος Παπαδημητρίου.

 

Ο σύζυγός της,  Τάκης Μελισσινός βοήθησε και συνετέλεσε στο να μπουν τα θεμέλια της Ιστορικής Αρχ/κης Εταιρείας και σαν Πρόεδρος κατόρθωσε να ενώσει και να κινητοποιήσει τις πολύ αξιόλογες ανθρώπινες δυνάμεις που είχε η Εταιρεία και να δημι­ουργήσει πολύ καλές προϋποθέσεις συνεργασίας με την ΙΣΤ Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Έτσι η Εταιρεία στην περίοδο της Προεδρίας του Τ. Μελισσινού ανταποκρίνεται πλήρως στο όραμα του Ιδρυτή της και στους κα­ταστατικούς σκοπούς της. Για τον Τάκη η Εταιρεία είναι η πρώτη προτεραιότητα. Δεν ξεκινά η μέρα του, αν πρώτα δεν αντιμετωπίσει μαζί με συνεργάτες του, όπως η Μαίρη Τσιχριτζή και άλλα μέλη του συμβουλίου τα τρέχοντα θέματα της Εταιρείας.

Ο Τάκης Μελισσινός πρωτοστατεί στην ιδέα να τιμηθεί η Μνήμη των Αντιστασιακών που κρεμάσθηκαν στην Πλατεία Δημοκρατίας την Μ. Παρασκευή του 1944.

Η Αγαθή Μελισσινού Μεγάλη Ευεργέτης του Αγρινίου

Η Αγαθή Μελισσινού, πιστή στη Μνήμη και τις Αρχές για τις οποίες πάλευε ο Τ. Μελισσινός, συνέχισε και μετά το θάνατο του συζύγου της να παρακολουθεί την Εταιρεία, επανειλημμένα να εκλέγεται μέλος του Συμβουλίου και στο τέλος στη μνήμη εκείνου Δώρισε (μαζί με το γιο της) στην Εταιρεία την αίθουσα του γραφείου της Εταιρείας στην Οδό Αναστασιάδη 2 στον ημιώροφο, το παλιό γραφείο του Μελισσινού.

Το Δωρητήριο συμβόλαιο υπογράφθηκε το 1993 και ισχύει εφ’ όσον υπάρχει η Εταιρεία. Για το λόγο αυτό ανακηρύχθηκε σε ειδική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου Μεγάλη Ευεργέτης. Αυτό έγινε επί προεδρίας του αειμνήστου Θ. Μ. Πολίτη, φίλου και συνεργάτη της οικογένειας Μελισσινού.

Η εξόδιος ακολουθία της Αγάθης Αναγνωστοπούλου – Μελισσινού, θα τελεσθεί την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022 στην Θεσσαλονίκη όπου και διέμενε τα τελευταία χρόνια.

Ο Παλμός εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους συγγενείς και τους φίλους της εκλιπούσης.