Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑγρινίουΈφυγε από τη ζωή ο Θανάσης Αλεξάκης

Έφυγε από τη ζωή ο Θανάσης Αλεξάκης

Date:

Σχετικά άρθρα

Θερμή υποδοχή του Δημήτρη Τραπεζιώτη στο Καινούργιο

Δημήτρης Τραπεζιώτης: «Δυναμικά μεταφέρουμε το μήνυμα της αλλαγής σε...

4η εκδήλωση επιχειρηματικής ενημέρωσης της καμπάνιας Western Greece Seafood

« Πρόσκληση συμμετοχής, συντονισμού και προετοιμασίαςτοπικών επιχειρήσεων, μεταποιητών...

Συνάντηση Κώστα Πιστιόλα με τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Μια εποικοδομητική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση είχε σήμερα, Τρίτη...

Επαφές Παπαναστασίου με παραγωγικούς φορείς

Συνεχίζει τις επαφές με παραγωγικούς φορείς, συλλόγους και επαγγελματίες...

Έφυγε σε ηλικία 82 ετών ο Θανάσης Αλεξάκης, μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα με έντονη πολιτική παρουσία στην κοινωνία την τοπική αυτοδιοίκηση και το συνδικαλιστικό κίνημα της περιοχής μας. Η πολιτική του κηδεία έγινε στο κοινοτικό κατάστημα Αγίου Κωνσταντίνου Αγρινίου, όπου τον αποχαιρέτησαν η οικογένειά του, συγγενείς , φίλοι και οι σύντροφοί του.

Ο Θανάσης Αλεξάκης, γεννήθηκε τον Ιούνιο του 41 στο Αγρίνιο, από φτωχή εργατική οικογένεια αγωνιστών της Εθνικής αντίστασης. Μεγάλωσε και έζησε τη φρίκη του μετεμφυλιακού κράτους, τις διώξεις και τις πιέσεις που βίωσε ο λαός μας.

Σε ηλικία 16 ετών, το 1957 οργανώνεται στη νεολαία της ΕΔΑ, το 1965 αναλαμβάνει γραμματέας της νεολαίας Λαμπράκη στο Αγρίνιο. Στις 28 Απριλίου του 1967, ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής ο ίδιος συλλαμβάνεται κατά την περιφορά του επιταφίου και οδηγείται στο κρατητήριο της Χωροφυλακής Αγρινίου, που βρισκόταν εκείνη την εποχή στη Χαριλάου Τρικούπη. Από κει τον οδηγούν στην Παλαμαϊκή Σχολή του Μεσολογγίου, στην οποία συγκεντρώνουν κρατούμενους από όλη την Αιτωλοακαρνανία.

Μια εβδομάδα αργότερα τους επιβιβάζουν όλους σε ένα φεριμπότ και στα ανοιχτά της Τουρλίδας τους μετεπιβιβάζουν σε ένα αρματαγωγό που «κατέβαινε» το Ιόνιο, μαζεύοντας τους «αντιφρονούντες» και τους οδηγούν στη Γυάρο. Μεταφέρεται με άλλους νεαρούς συγκρατούμενούς του για σωφρονισμό στις φυλακές του Ωρωπού. Επιστρέφει ξανά στη Γυάρο. Αργότερα μεταφέρεται στο Λακί της Λέρου και μετέπειτα στο Παρθένι. Σε όλη τη διαδρομή των φυλακίσεων και των εξοριών στάθηκε όρθιος και αταλάντευτος χωρίς να λυγίσει. Επιστρέφει από τους τελευταίους εξόριστους στο Αγρίνιο το 1970.

Ο Θανάσης υπηρέτησε το ΚΚΕ από θέσεις ευθύνης. Αναδείχτηκε σε στέλεχος του Κόμματος, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας. Ανταποκρίθηκε σε όποιο καθήκον του ζητήθηκε. Δίνοντας καθημερινά αγώνα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ. Αποτέλεσε βασικό στήριγμα του ΚΚΕ στην ευρύτερη περιοχή. Εξελέγη και διετέλεσε τέσσερις φορές Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου. Μέχρι την τελευταία στιγμή συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες του εργατικού και λαϊκού κινήματος και σε ότι χρέωση του ανέθετε το κόμμα.

Ο σύντροφος Θανάσης Αλεξάκης μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και από διάφορες θέσεις ευθύνης, αγωνίστηκε για την οργανωτική και ιδεολογική ανάπτυξη του Κόμματος. Την περίοδο των αντεπαναστατικών ανατροπών και της κρίσης του ΚΚΕ 1989-1991, υπερασπίστηκε τον επαναστατικό χαρακτήρα και τις αρχές του Κόμματος απέναντι στην υπονομευτική και διαλυτική επίθεση του οπορτουνισμού.

Ήταν πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Αγρινίου-Αμφιλοχίας για πολλά χρόνια και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Επίσης, ήταν ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών (ΣΦΕΑ).

Ακολουθούν συλλυπητήριες δηλώσεις:

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο του Θανάση Αλεξάκη:

“Έφυγε ένας αγωνιστής, μια σημαντική προσωπικότητα του Αγρινίου  γεμίζοντας  θλίψη όλους εμάς που είχαμε την τιμή να τον γνωρίσουμε. Ο Θανάσης Αλεξάκης, μέλος του ΚΚΕ, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας πρωταγωνίστησε στους λαϊκούς αγώνες. Ως Δημοτικός Σύμβουλος άφησε το στίγμα του παρεμβαίνοντας μαχητικά  για όλα όσα αφορούν τους συμπολίτες του. Ο Θανάσης με την έντιμη στάση του κέρδισε το σεβασμό ολόκληρης της κοινωνίας. Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου στην οικογένειά του».

ΤΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Αποχαιρετά με θλίψη το σ. Θανάση Αλεξάκη

Αύριο στις 10 π.μ. η πολιτική κηδεία στον Αγ. Κωνσταντίνο Αγρινίου

Τον σύντροφο Θανάση Αλεξάκη, που έφυγε από τη ζωή σήμερα Τρίτη σε ηλικία 82 ετών, αποχαιρετά η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, με βαθιά θλίψη. Σε ανακοίνωσή της, αναφερόμενη και στο βιογραφικό του σ. η ΤΕ τονίζει:

“Ο σ. Θανάσης Αλεξάκης, γεννήθηκε τον Ιούνιο του 41 στο Αγρίνιο, από φτωχή εργατική οικογένεια αγωνιστών της Εθνικής αντίστασης. Μεγάλωσε και έζησε τη φρίκη του μετεμφυλιακού κράτους, τις διώξεις και τις πιέσεις που βίωσε ο λαός μας.

Σε ηλικία 16 ετών, το 1957 οργανώνεται στη νεολαία της ΕΔΑ, το 1965 αναλαμβάνει γραμματέας της νεολαίας Λαμπράκη στο Αγρίνιο. Στις 28 Απριλίου του 1967, ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής ο ίδιος συλλαμβάνεται κατά την περιφορά του επιταφίου και οδηγείται στο κρατητήριο της Χωροφυλακής Αγρινίου, που βρισκόταν εκείνη την εποχή στη Χαριλάου Τρικούπη. Από κει τον οδηγούν στην Παλαμαϊκή Σχολή του Μεσολογγίου, στην οποία συγκεντρώνουν κρατούμενους από όλη την Αιτωλοακαρνανία.

Μια εβδομάδα αργότερα τους επιβιβάζουν όλους σε ένα φεριμπότ και στα ανοιχτά της Τουρλίδας τους μετεπιβιβάζουν σε ένα αρματαγωγό που «κατέβαινε» το Ιόνιο, μαζεύοντας τους «αντιφρονούντες» και τους οδηγούν στη Γυάρο. Μεταφέρεται με άλλους νεαρούς συγκρατούμενούς του για σωφρονισμό στις φυλακές του Ωρωπού. Επιστρέφει ξανά στη Γυάρο. Αργότερα μεταφέρεται στο Λακί της Λέρου και μετέπειτα στο Παρθένι. Σε όλη τη διαδρομή των φυλακίσεων και των εξοριών στάθηκε όρθιος και αταλάντευτος χωρίς να λυγίσει. Επιστρέφει από τους τελευταίους εξόριστους στο Αγρίνιο το 1970.

Ο σ. Θανάσης υπηρέτησε το ΚΚΕ από θέσεις ευθύνης. Αναδείχτηκε σε στέλεχος του Κόμματος, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας. Ανταποκρίθηκε σε όποιο καθήκον του ζητήθηκε. Δίνοντας καθημερινά αγώνα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ. Αποτέλεσε βασικό στήριγμα του ΚΚΕ στην ευρύτερη περιοχή. Εξελέγη και διετέλεσε τέσσερις φορές Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου. Μέχρι την τελευταία στιγμή συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες του εργατικού και λαϊκού κινήματος και σε ότι χρέωση του ανέθετε το κόμμα.

Ο σύντροφος Θανάσης Αλεξάκης μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και από διάφορες θέσεις ευθύνης, αγωνίστηκε για την οργανωτική και ιδεολογική ανάπτυξη του Κόμματος. Την περίοδο των αντεπαναστατικών ανατροπών και της κρίσης του ΚΚΕ 1989-1991, υπερασπίστηκε τον επαναστατικό χαρακτήρα και τις αρχές του Κόμματος απέναντι στην υπονομευτική και διαλυτική επίθεση του οπορτουνισμού.

Ήταν πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Αγρινίου-Αμφιλοχίας για πολλά χρόνια και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Επίσης, ήταν ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών (ΣΦΕΑ).

Η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στη γυναίκα του Ελένη στα παιδιά του και στις οικογένειές τους”.

Η κηδεία του σ. Θανάση θα είναι πολιτική και θα γίνει αύριο Τετάρτη, στις 10 π.μ., στο Κοινοτικό Κατάστημα Αγίου Κωνσταντίνου Αγρινίου (στην πλατεία), όπου στεγαζόταν το πρώην δημοτικό σχολείο.

Αγρίνιο Ανοιχτό & Πράσινο Υπερκομματική Συνεργασία: Συλλυπητήρια δήλωση για την απώλεια του Θανάση Αλεξάκη

Σήμερα ο ουρανός στην πόλη του Αγρινίου ήταν μουντός, μπαρουτοκαπνισμένος και χωρίς ορίζοντα, σαν να θρηνούσε για τις απώλειες ….

Μια τέτοια μέρα έφυγε από κοντά μας ο Θανάσης Αλεξάκης, η εμβληματική του προσωπικότητα σε συνδυασμό με τον ελεύθερο λόγο του, την πίστη του σε ιδανικά και αξίες ύφαναν έναν αγωνιστικό χαρακτήρα,  που πια είναι τόσο σπάνιος στην εποχή μας. Μια ζωή στέλεχος του Κ.Κ.Ε.,  ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών (ΣΦΕΑ), επί χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αγρινίου, Πρόεδρος και ιδρυτικό Μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη Αγρινίου  και πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Αγρινίου – Αμφιλοχίας και για πολλά χρόνια υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Αποχαιρετούμε με θλίψη έναν γνήσιο αγωνιστή που κυνηγήθηκε και εξορίστηκε αλλά στάθηκε αλύγιστος και  σταθερός μέχρι τέλους στις ιδέες του και τα ιδανικά του. Υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός και αναγνωρίστηκε η κοινωνική του προσφορά  από το σύνολο της κοινωνίας του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής.

 Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του , την σύζυγό του Ελένη τον γιό του Ηλία και τις κόρες του Σταυρούλα και Αφροδίτη.

Ανυπότακτο Αγρίνιο – Κι είσαι ακόμα εδώ

 «Ήταν φορές Θανάση», αναφέρει σε μήνυμα του το Ανυπότακτο Αγρίνιο, για την αποδημία του Θανάση Αλεξάκη, «που ο “ίσκιος” σου μεγάλωνε πολύ, καθώς περπατούσες μέσα στην πόλη».

Και συνεχίζει: «Αρκούσε μια κουβέντα σου για να μας βάλει στο νόημα και να τον πάμε παρακάτω τον αγώνα για μια ζωή δικαιότερη και καλύτερη.

Αρκούσε ένα βλέμμα σου, από κείνα τα γεμάτα αλήθεια βλέμματα που ακουμπούσες πάνω στις φτιαχτές εικόνες των τοπικών διαχειριστών της εξουσίας, για να μας βοηθήσεις να δούμε πιο ξεκάθαρα τις διαδρομές των δικών μας αγώνων για μια τοπική αυτοδιοίκηση πιο διεκδικητική, μακριά από τις πολιτικές εξαρτήσεις και τους πειθαναγκασμούς των συμφερόντων που μας ήθελαν υποτελείς των μηχανισμών τους.

Για όλα αυτά και για άλλα ακόμα περισσότερα, που έρχονται και θα έρχονται ξανά και ξανά στο υπόλοιπο της διαδρομής μας, σού είμαστε βαθιά υπόχρεοι.

Υπόσχεση και καθήκον μας να φανούμε αντάξιοι αυτής της οφειλής.

Σεβασμός τώρα… και σιωπή.

Οι ρήτορες πολύ μιλήσανε.»

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγρινίου και επικεφαλής της Παράταξης «Αγρίνιο, Πάμε Ψηλά» Κώστας Πιστιόλας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ένας σπουδαίος Αγρινιώτης δεν είναι πια μαζί μας. Θρηνούμε την απώλεια του Θανάση Αλεξάκη, ενός μοναδικού ανθρώπου, ενός οικογενειάρχη που λάτρευε την οικογένειά του κι ενός αγωνιστή της ζωής και της πολιτικής.

Ο Θανάσης Αλεξάκης σε όλη του την ζωή πολέμησε για τις ιδέες του, κυνηγήθηκε κι εξορίστηκε γι’ αυτές.

Μέλος του ΚΚΕ και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος πολλές φορές στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου, έδωσε μάχες για ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο Δήμο.

Την μέρα που γεννήθηκε, οι Γερμανοί πατούσαν την μπότα τους στην περιοχή κι ο ίδιος μέσα από τις τάξεις της ΕΔΑ αποφάσισε από νωρίς να πολεμήσει τον φασισμό.

Ήταν πρόεδρος του αντιστασιακού Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Αγρινίου-Αμφιλοχίας και θα ήταν και πάλι στις επάλξεις για περιφερειακός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Στα δημόσια πράγματα του Αγρινίου άφησε μεγάλη κληρονομιά, με την πληθωρική του παρουσία στα δημοτικά συμβούλια όπου για χρόνια βρέθηκε αλλά και με την ανιδιοτελή συμβολή του όπου χρειάστηκε να αγωνιστεί για το Δήμο Αγρίνιο.

Η Παράταξη ‘’Αγρίνιο, Πάμε Ψηλά’’ εκφράζει τα βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήρια όλων των στελεχών και των υποψηφίων της στους οικείους του».

Λαϊκή Ενότητα Νομαρχιακή Επιτροπή Αιτωλ/νίας

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΑΛΕΞΑΚΗ

Ο  εμβληματικός αγωνιστής Θανάσης Αλεξάκης δεν είναι πια μαζί μας. Έφυγε απ’ τη ζωή στα 82 του  χρόνια έχοντας διαγράψει μια πορεία γεμάτη από λαϊκούς αγώνες  για έναν καλύτερο κόσμο κι αφήνοντας ανάλογες παρακαταθήκες στους νεότερους.   Από τα νεανικά του χρόνια στρατεύτηκε στην Αριστερά,, στέλεχος των Λαμπράκηδων,  υπήρξε Δημοτικός σύμβουλος Αγρινίου για τέσσερις  θητείες, πάντα μέσα απ’ τις γραμμές του ΚΚΕ και πρόεδρος του παραρτήματος Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ.

Συλλυπητήρια στους δικούς του!

ΦΤΩΧΟΤΕΡΟ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΑΛΕΞΑΚΗ

Απώλεια μεγάλη και δυσαναπλήρωτη για την πόλη μας ο θάνατος του Θανάση Αλεξάκη.

Ο Θανάσης Αλεξάκης υπερασπίστηκε με πάθος και συνέπεια τις ιδέες του και ταύτισε τη ζωή του με το ΚΚΕ.

Αγνός αγωνιστής για τη δημοκρατία και τη κοινωνική δικαιοσύνη φυλακίστηκε και εξορίστηκε για τις ιδέες και τους αγώνες του.

Δεν έπαψε ποτέ να παλεύει για να βρουν λύση τα πραγματικά προβλήματα του λαού και τίμησε με τη σθεναρή παρουσία του και το ήθος του το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου όπου εκλέχθηκε 4 φορές.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Για τη Συμμαχία Πολιτών

Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος

spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα άρθρα

spot_img
spot_img
spot_img