Διπλή βράβευση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στα «BRAVO 2018» για δράσεις της στο Περιβάλλον και στην Επιχειρηματικότητα

591
Άλλη μια σημαντική διάκριση για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που το απόγευμα της Τρίτης 10 Δεκεμβρίου 2018 απέσπασε δυο βραβεία στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Bravo 2018». Τα βραβεία απονεμήθηκαν σ’ εκδήλωση που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βραβεύτηκε για καινοτόμες δράσεις της και καλές πρακτικές στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.
Ανάμεσα σε συνολικά 87 υποψηφιότητες φορέων Αυτοδιοίκησης η Περιφέρεια συγκέντρωσε τις περισσότερες διαδικτυακές ψήφους για τις δράσεις «Κάνε κάτι δραστικό, κόψε πια το πλαστικό» και την Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη στην Δυτική Ελλάδα. Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου.
«Είναι μια σημαντική στιγμή για την Περιφέρεια. Δύο καινοτόμες πρωτοβουλίες μας αναγνωρίζονται σε πανελλήνια κλίμακα ως καλές πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης και ως καλά παραδείγματα σε δύο κρίσιμους τομείς, όπως το περιβάλλον και η επιχειρηματικότητα», ανέφερε σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας, προσθέτοντας ότι «αυτές οι διακρίσεις ανήκουν πριν απ’ όλα σε όλους όσοι εργάστηκαν ώστε να υλοποιηθούν αυτές οι ιδέες, σε όλους όσοι συμμετέχουν και ενεργά υποστηρίζουν αυτές τις δράσεις».
«Κάνε κάτι δραστικό, κόψε πια το πλαστικό»
Η πρώτη δράση για την οποία βραβεύτηκε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ήταν η πρωτοβουλία «Κάνε κάτι δραστικό, κόψε πια το πλαστικό» που αποσκοπούσε στην ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας και των πολιτών για την κατάργηση της χρήσης της πλαστικής σακούλας.
Ως γνωστόν, μαθητές από Γυμνάσια, Δημοτικά αλλά και Νηπιαγωγεία, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, συμμετείχαν σε μια δράση βιωματικής μάθησης και κλήθηκαν να δημιουργήσουν, ατομικά ή ομαδικά, από μια υφασμάτινη τσάντα με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Οι καλύτερες δημιουργίες βραβεύτηκαν απ’ την Περιφέρεια.
Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας πρωτοβουλίας, οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας και εκεί ζωγράφισαν και μοίρασαν στους πολίτες περισσότερες από 1.500 οικολογικές σακούλες.
«Άρα, οι ίδιοι οι μαθητές έδιναν, μέσα απ’ τις δημιουργίες τους, το σύνθημα της κατάργησης της πλαστικής σακούλας και των επιπτώσεων που το πλαστικό έχει στο περιβάλλον», ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας λίγο μετά την παραλαβή του βραβείου και πρόσθεσε: «Τους ευχαριστούμε κι ευχόμαστε να συνεχιστεί η συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές σε ακόμη πιο δραστικές πρωτοβουλίες».
Συμμαχία για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη (ΣΕΑΔΕ)
Το δεύτερο βραβείο που απονεμήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος αφορούσε την Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη στην Δυτική Ελλάδα.
Το βραβείο παρέλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας. 
«Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος είμαστε περήφανοι για την Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη, ένα άτυπο δίκτυο που λειτουργεί συνεργατικά ανάμεσα στις δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης, του επιχειρείν, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα ερευνητικά κέντρα», ανέφερε σε δήλωση του μετά την παραλαβή του βραβείου ο κ. Καρπέτας.
Η Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη αποβλέπει ως γνωστόν στην δημιουργία ενός περιφερειακού συστήματος υποστήριξης της επιχειρηματικότητας και παράλληλα στην διασύνδεση της παραγωγής με την γνώση και την καινοτομία που παράγεται στα Πανεπιστήμια μας. Η Συμμαχία συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα και μέσα απ’ την λειτουργία της εξασφαλίζεται ένα πλαίσιο συναντίληψης, σύμπλευσης αλλά και συνεργειών των περιφερειακών παραγωγικών δυνάμεων.
Τα βραβεία «BRAVO 2018», αποτελούν θεσμό που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης, αφορούν στις καλές πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης στους τομείς της Διακυβέρνησης, του Περιβάλλοντος και της Κοινωνίας που υλοποιούνται από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), Επιχειρήσεις και φορείς της Κοινωνίας Πολιτών.
Στην τελετή βράβευσης παρευρέθηκαν ακόμα η Εκτελεστική Γραμματέας της ΠΔΕ Διονυσία Μαράτου, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Ελένη Σπυράκη, η Προϊσταμένη Μονάδας Γ Υποστήριξης- Οργάνωσης ΕΥΔ-ΠΕΠ Ελένη Πουλιάση, ο Προϊστάμενος του Τμήματος  Σχεδιασμού Τουριστικής Στρατηγικής της Περιφέρειας Δρ. Λαυρέντης Βασιλειάδης και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».