Δημοτική παράταξη του Δήμου Αμφιλοχίας ζητά: να δημιουργηθεί ΙΕΚ γαλακτοκομίας & τυροκομίας

671

Εκφράζοντας την άποψη ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η αγροτική οικονομία  και η κτηνοτροφία του Βάλτου να βρει το δικό της βηματισμό, συμβατό με τη μακρά παράδοση του τόπου, και με στόχο τη δημιουργία προϊόντων με ταυτότητα και ποιότητα, η Κίνηση Ενεργών Πολιτών για την Ανατροπή και την Αναγέννηση, καλεί τη Δημοτική Αρχή Αμφιλοχίας να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες φέρνοντας το θέμα της ίδρυσης ΙΕΚ γαλακτοκομίας  και τυροκομίας στο δημοτικό συμβούλιο όπου θα  συζητηθεί και θα  αποφασιστεί να υποβληθεί το αίτημα της δημιουργίας του ΙΕΚ γαλακτοκομίας και τυροκομίας στα αρμόδια υπουργεία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Κινήματος, η δημιουργία προϊόντων με ταυτότητα και ποιότητα θα διασφαλίζει σε αγρότες και κτηνοτρόφους παραγωγούς βελτίωση εισοδήματος και  ποιότητας ζωής.

 Π. Παπαγεωργίου: Θα προχωρήσει η πρωτοβουλία

Ειδικότερα, εχθές ο επικεφαλής της παράταξης Ευάγγελος  Τσούκας παράλληλα με την αναγκαιότητα  δημιουργίας ΙΕΚ γαλακτοκομίας και τυροκομίας στο Δήμο Αμφιλοχίας στο χώρο του πρώην Γυμνασίου  Σαρδινίων, τόνισε ότι «υπάρχει το ΦΕΚ 945/2014 με ημερομηνία 7 Απριλίου 2014 και οι αντίστοιχες κοινές υπουργικές αποφάσεις των υπουργών Παιδείας, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την δημιουργία του ΙΕΚ στην Αμφιλοχία».

Και πρόσθεσε ότι « Ως δημοτική παράταξη ήρθαμε σε επαφή το προηγούμενο διάστημα με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες και με τον Γ.Γ της Διεύθυνσης Δια Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας Παυσανία Παπαγεωργίου και έχουμε την διαβεβαίωση ότι αποτελεί μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία και θα προχωρήσει».

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα

που παράγονται στο Δήμο Αμφιλοχίας 

Κατέχουν περίοπτη θέση ανάμεσα σε άλλα του κόσμου. Παράλληλα, η  κτηνοτροφία  αποτελεί βασική συνιστώσα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της περιοχής, με τεράστια παράδοση και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τυριά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), όπως η φέτα και η κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας, αλλά και η γραβιέρα, το κεφαλοτύρι, το ανθότυρο ή ακόμα και το γιαούρτι, συμβατικό ή από γάλα βιολογικών εκτροφών.

Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, άλλωστε, συνολικά φτάνει να διαθέτει περίπου το 10% του ζωικού κεφαλαίου όλης της χώρας σε αιγοπρόβατα και το 6% αυτού σε βοοειδή.