Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠεριφέρειαΔημοσκόπηση aftodioikisi.gr: «Ντέρμπι» σε Περιφέρεια, Πάτρα -Ποιοι δήμαρχοι δυσκολεύονται (πίνακες)

Δημοσκόπηση aftodioikisi.gr: «Ντέρμπι» σε Περιφέρεια, Πάτρα -Ποιοι δήμαρχοι δυσκολεύονται (πίνακες)

Date:

Σχετικά άρθρα

Το Μεσολόγγι για άλλη μια χρονιά τιμά το νησί Κάλαμος

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτοςτο Ιστορικό Μουσείο της «Διεξόδου» και ο Ναυτικός Όμιλος...

1st PANETOLIKO MOUNTAIN TRAIL RUN !

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου συναντήθηκε με τους διοργανωτές...

Η πρόταση του «ΒΙΩΣΙΜΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» για τον Προσκυνηματικό  και Εναλλακτικό τουρισμό

Ο «ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»   στο Συνέδριο για τον Προσκυνηματικό  και...

Προβάδισμα του νυν «γαλάζιου» περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη και «ντέρμπι» στο Δήμο Πατρέων, καταγράφει το β΄ μέρος της δημοσκόπησης του aftodioikisi.gr (διεξήχθη από 27 Απριλίου έως 4 Μαΐου 2023, με την συμπλήρωση 1904 ερωτηματολογίων, εκ των οποίων τα 1454 με την online έρευνα και τα 450 με την τηλεφωνική έρευνα) στη Δυτική Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Φαρμάκης (39%) προηγείται του Δ. Τεμπονέρα (26%), ο οποίος συζητείται για υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του «γαλάζιου» αντάρτη, πρώην βουλευτή Κ. Τζαβάρα (9%), ο οποίος επίσης ακούγεται για τις περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου. Ωστόσο, καθώς ο κ. Φαρμάκης δεν συγκεντρώνει το 43% στον α’ γύρο, η «μάχη» φαίνεται να είναι ανοικτή στον β’.

Αντίθετα, στο Κ. Πελετίδης (29%), φαίνεται να δυσκολεύεται πολύ περισσότερο με τον επίσημο υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Β. Αϊβαλή (22%), με τον πιθανό «γαλάζιο» υποψήφιο Κ. Σβόλη να βρίσκεται στο 19% και τον Α. Κατσιφάρα μόλις στο 11%. Με δεδομένο ότι υπάρχει και ένα 15% που δεν προτιμά κανέναν από τους παραπάνω, το αποτέλεσμα μοιάζει εντελώς ανοιχτό στον β΄ γύρο.

Η επίδοση του κ. Πελετίδη σχετίζεται ευθέως με το γεγονός ότι μόλις 1 στους 4 πολίτες (25%) δηλώνουν «πολύ ικανοποιημένοι» και πάνω από 1 στους 3 «καθόλου ικανοποιημένοι», ενώ σχεδόν οι μισοί (48%) θεωρούν ότι δεν πρέπει να επανεκλεγεί.

Πάντως, η εικόνα του δημάρχου Πατρέων βρίσκεται περίπου στον μέσο όρο των συναδέλφων του της περιοχής, με τη χειρότερη να  είναι αυτή του δημάρχου Μεσολογγίου Κ. Λύρου (72% των πολιτών λένε «όχι» στην επανεκλογή του και μόλις 19% «ναι»), τον Γ. Παπαναστασίου (Αγρινίου) να ακολουθεί με 44 αρνητικά και 29% θετικά, και τον Π. Αντωνακόπουλο (Πύργου) να καταγράφει 42 αρνητικά και 39% θετικά.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Παρουσίαση ευρημάτων έρευνας του aftodioikisi.gr στην Περιφέρεια και σε Δήμους της Δυτικής Ελλάδας

Απρίλιος – Μάιος 2023

Μεθοδολογικές παρατηρήσεις

Η έρευνα στόχευσε στην καταγραφή του βαθμού ικανοποίησης των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας από την περιφερειακή και τις δημοτικές αρχές τους, καθώς και στην καταγραφή των προτεραιοτήτων τοπικής πολιτικής των πολιτών στο επίπεδο των δήμων. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε κλειστό ερωτηματολόγιο που συμπληρώθηκε σε ποσοστό περίπου 75% διαδικτυακά από το κοινό αναφοράς κατόπιν σχετικής πρόσκλησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του έργου και προώθησης από την ερευνητική ομάδα σε παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, και σε ποσοστό περίπου 25% τηλεφωνικώς με ποσοστώσεις δήμων ώστε να συμπληρωθούν δείγματα τουλάχιστον 300 ατόμων για καθένα από τους δήμους που ερευνήθηκαν. Για τη διαδικτυακή συμπλήρωση του ερωτηματολογίου χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα Google Forms και το ερωτηματολόγιο παρέμεινε διαθέσιμο στο κοινό για χρονικό διάστημα οκτώ ημερών, από 27 Απριλίου έως 2 Μαΐου 2023. Οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα 3-4 Μαΐου 2023.

Συγκεντρώθηκαν συνολικά 1904 ερωτηματολόγια, εκ των οποίων τα 1454 με την online έρευνα και τα 450 με την τηλεφωνική έρευνα. Το δείγμα δεν δύναται θεωρητικά να είναι αντιπροσωπευτικό λόγω της συγκέντρωσης του δείγματος της online έρευνας με χρήση δειγματοληψίας ευχέρειας (convenience sampling). Στο δείγμα εντοπίζονται μικρές ασυμμετρίες ως προς το επίπεδο μόρφωσης και την ηλικία των ερωτηθέντων, με τους περισσότερο μορφωμένους και τους ηλικίας 35-54 ετών πολίτες να είναι πιο πολλοί στο δείγμα σε σύγκριση με την αναλογία τους στον πληθυσμό. Σημειώνεται ότι το δείγμα σταθμίστηκε ως προς την δηλωθείσα ψήφο στις εκλογές του 2019.

Ικανοποίηση και προοπτική επανεκλογής Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας

Η έρευνα κατέγραψε τις απαντήσεις των ερωτηθέντων στο ερώτημα της ικανοποίησης από το έργο του σημερινού Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Φαρμάκη. Το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν απολύτως ικανοποιημένοι φτάνει στο 32%, ενώ μερικώς ικανοποιημένοι δηλώνουν το 34% του δείγματος (βλ. Πίνακα 1). Τα ποσοστά απόλυτης ικανοποίησης είναι υψηλότερα στην εκλογική περιφέρεια Αιτωλοακαρνανίας, όπου ο κ. Φαρμάκης είχε συγκεντρώσει το υψηλότερο ποσοστό του και το 2019, και σχετικά χαμηλότερα στην εκλογική περιφέρεια Ηλείας, όπου πάντως ο κ. Φαρμάκης είχε επίσης υψηλά ποσοστά στον πρώτο γύρο των εκλογών του 2019 τα οποία δεν φαίνεται να διατηρεί στην παρούσα συγκυρία.

Πίνακας 1. Πόσο ικανοποιημένοι είστε από το έργο του σημερινού Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας;
ΣΥΝΟΛΟΑΧΑΪΑΣΗΛΕΙΑΣΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Πολύ32312738
Λίγο34324434
Καθόλου30322921
ΔΞ/ΔΑ4507

Ο σχετικά υψηλός δείκτης ικανοποίησης μεταφράζεται και σε αντίστοιχη εκτίμηση για την αξία επανεκλογής του κ. Φαρμάκη. Όπως αποτυπώνεται και στον Πίνακα 13, το 34% των ερωτηθέντων δήλωσαν απολύτως σίγουροι ότι ο κ. Φαρμάκης θα πρέπει να επανεκλεγεί, ενώ το 32% αυτών δήλωσαν απολύτως σίγουροι ότι αυτό δεν πρέπει να συμβεί και το 29% επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν. Επιβεβαιώνεται πάντως και πάλι η διαφοροποίηση στην απήχηση του κ. Φαρμάκη στην Ηλεία σε σύγκριση με τις άλλες δύο περιοχές, καθώς το ποσοστό εκείνων που τάσσονται υπέρ της επανεκλογής του στην Ηλεία δεν ξεπερνά το 27% (βλ. Πίνακα 2).

Τέλος, σημειώνεται ότι ο κ. Φαρμάκης διατηρεί τη σίγουρη στήριξη του 65% των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2019, όπως και μικρό τμήμα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ του 2019 (της τάξης του 15% έως 20%) (βλ. Πίνακα 3).

Πίνακας 2. Πιστεύετε ότι ο σημερινός Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας θα πρέπει να επανεκλεγεί στις προσεχείς εκλογές;
ΣΥΝΟΛΟΑΧΑΪΑΣΗΛΕΙΑΣΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Σίγουρα ναι34332740
Δεν είμαι σίγουρος/η29313628
Σίγουρα όχι32353329
ΔΞ/ΔΑ5143
Πίνακας 3. Επανεκλογή Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και ψήφος στις βουλευτικές εκλογές του 2019
ΝΔΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚ
Σίγουρα ναι651519
Δεν είμαι σίγουρος/η213138
Σίγουρα όχι135241
ΔΞ/ΔΑ122

Στην έρευνα δόθηκε και το υποθετικό ερώτημα επιλογής ψήφου στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών με υποψηφίους τους κ.κ. Φαρμάκη, Τεμπονέρα και Τζαβάρα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η νίκη του κ. Φαρμάκη στον πρώτο γύρο μοιάζει σχεδόν βέβαιη, καθώς ο ίδιος καταγράφηκε στο 39% και ο κ. Τεμπονέρας στο 25% (βλ. Πίνακα 4). Ο κ. Φαρμάκης κερδίζει το 71% των ψηφοφόρων της ΝΔ και έχει αξιοσημείωτη διείσδυση και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τεμπονέρας δεν συσπειρώνει παρά μόνο το 56% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του 2019.

Πίνακας 4. Και σε περίπτωση που στον πρώτο γύρο των εκλογών για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρεθούν αντιμέτωποι οι κ.κ. Φαρμάκης, Τεμπονέρας και Τζαβάρας εσείς ποιον από τους τρεις θα επιλέγατε;
ΣΥΝΟΛΟΝΔ 2019ΣΥΡΙΖΑ 2019ΠΑΣΟΚ 2019
ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ39711722
ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ2675622
ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ911610
Κανένας από τους παραπάνω1761421
ΔΞ/ΔΑ95725

Ικανοποίηση από τα πεπραγμένα των σημερινών δημοτικών διοικήσεων[1]

Ο βασικός δείκτης ικανοποίησης από την καθημερινότητα των πολιτών στους δήμους της Δυτικής Ελλάδας αποτυπώνεται υψηλότερος από αυτόν σε άλλους δήμους της χώρας. Ένας στους τρεις ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η εικόνα του Δήμου τους έχει βελτιωθεί μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια. Από την άλλη βεβαίως δύο στους πέντε δηλώνουν ότι η εικόνα της περιοχής τους έχει επιδεινωθεί, όμως σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ποσοστά που καταγράφονται σε μετρήσεις που γίνονται σε άλλες περιοχές, η εικόνα για τους δήμους της Δυτικής Ελλάδας μοιάζει ευνοϊκή. Παρατηρείται μια διακύμανση στο ποσοστό εκείνων που εκφράζουν θετικές αξιολογήσεις για την καθημερινότητα από δήμο σε δήμο, με το ποσοστό εκείνων που εκφράζουν θετικές αξιολογήσεις να είναι πολύ υψηλότερο στον Δήμο Πύργου (>40%) και σημαντικά χαμηλότερο στον Δήμο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου (<15%).

Πίνακας 1. Θα λέγατε ότι συνολικά η εικόνα στον Δήμο σας είναι καλύτερη ή χειρότερη σήμερα σε σύγκριση με αυτήν πριν από τέσσερα χρόνια;
Καλύτερη33
Η ίδια24
Χειρότερη39
ΔΞ/ΔΑ4

Η σχετική ικανοποίηση από την καθημερινότητα στην περιοχή κατοικίας δεν μεταφράζεται όμως σε αντίστοιχα ποσοστά ικανοποίησης από το έργο του εκάστοτε Δημάρχου. Μόνο το 29% του δείγματος δήλωσαν «πολύ ικανοποιημένοι», ενώ το 37% δήλωσαν «καθόλου ικανοποιημένοι» από το έργο της δημοτικής τους αρχής (βλ. Πίνακα 2). Σημειώνεται ότι η εικόνα στον Δήμο Φυλής είναι διαφορετική, καθώς το 39% δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι (βλ. Πίνακα 2α).

Πίνακας 2. Πόσο ικανοποιημένοι είστε από το έργο του σημερινού Δημάρχου σας;
Πολύ29
Λίγο29
Καθόλου37
ΔΞ/ΔΑ5
Πίνακας 2α. Ικανοποίηση από το έργου των Δημάρχων Δυτικής Ελλάδας
ΠολύΛίγοΚαθόλουΔΞ/ΔΑ
Πατρέων2540350
Πύργου3927331
Αγρινίου2438353
Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου1024660

Η σχετικά χαμηλή ικανοποίηση από το έργο του μέσου Δημάρχου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μεταφράζεται σε περιορισμένη -κατά μέσο όρο- στήριξη της άποψης ότι ο σημερινός Δήμαρχος πρέπει να επανεκλεγεί. Στο σύνολο του δείγματος, την άποψη αυτή μοιράζεται το 32% των ερωτηθέντων, ενώ κατά της επανεκλογής του Δημάρχου τάσσονται το 45% των ερωτηθέντων. Υπογραμμίζεται και πάλι ότι η εικόνα για τον Δήμαρχο Πύργου είναι διαφορετική, καθώς το 39% του δείγματος δηλώνουν ότι ο σημερινός κάτοχος του αξιώματος θα πρέπει να επανεκλεγεί, μια βάση που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την επανεκλογή του σημερινού Δημάρχου. Επίσης, στους Δήμους Πατρέων και Αγρινίου, καταγράφεται ποσοστό δυνητικά θετικών έναντι του ενδεχομένου επανεκλογής των σημερινών δημάρχων της τάξης του 40%, το οποίο αντιστοιχεί στα ποσοστά που έλαβαν στον πρώτο γύρο των εκλογών του 2019. Πολύ χαμηλή ωστόσο είναι η πιθανότητα επανεκλογής του σημερινού Δημάρχου της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, του οποίου η οροφή ψήφων δεν φαίνεται αυτήν τη στιγμή να ξεπερνά το 25% (βλ. Πίνακα 3α). Σημειώνεται ότι ο σημερινός δήμαρχος Μεσολογγίου είχε συγκεντρώσει πολύ υψηλότερο ποσοστό στον πρώτο γύρο των εκλογών του 2019, από το οποίο υπολείπεται σημαντικά.

Πίνακας 3. Πιστεύετε ότι ο σημερινός Δήμαρχος θα πρέπει να επανεκλεγεί στις προσεχείς εκλογές;
Σίγουρα ναι32
Δεν είμαι σίγουρος/η17
Σίγουρα όχι45
ΔΞ/ΔΑ6
Πίνακας 3α. Προοπτική επανεκλογής Δημάρχων Δυτικής Ελλάδας
Σίγουρα ναιΔεν είμαι σίγουροςΣίγουρα όχιΔΞ/ΔΑ
Πατρέων2725480
Πύργου3917422
Αγρινίου2922445
Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου198721

Η συσχέτιση της ικανοποίησης από τις συνθήκες ζωής στο δήμο κατοικίας με την απάντηση στο ερώτημα για την επανεκλογή του εκάστοτε Δημάρχου είναι σχετικά υψηλή για τους δήμους της Δυτικής Ελλάδας, καθώς τo 90% όσων δηλώνουν προτίμηση στην επανεκλογή είναι ικανοποιημένοι από τις συνθήκες, ενώ παραλλήλως περίπου το 80% όσων δηλώνουν ότι ο νυν δήμαρχος δεν πρέπει να επανεκλεγεί δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τις συνθήκες. Το δεύτερο εύρημα μαρτυρά ότι ένα ποσοστό πολιτών τοποθετείται αρνητικά απέναντι στον δήμαρχό του για λόγους που δεν σχετίζονται με την αξιολόγηση της ίδιας της εικόνας της περιοχής του, αλλά πιθανώς με την αντιπάθεια προς το ίδιο το πρόσωπο του δημάρχου ή με την κομματική στήριξη που έχει λάβει. Πάντως το ποσοστό αυτό είναι αντίστοιχο εκείνου που ανιχνεύεται σε μετρήσεις της πιθανότητας επανεκλογής δημάρχων και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Πρόθεση ψήφου στον Δήμο Πατρέων

Η έρευνα κατέγραψε επίσης την πρόθεση ψήφου στον μεγαλύτερο Δήμο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στον Δήμο Πατρέων, δίνοντας μια υποθετική λίστα τεσσάρων υποψηφίων οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση μέχρι αυτήν τη στιγμή. Καταγράφηκε ελαφρύ προβάδισμα των κ.κ. Πελετίδη και Αϊβαλή, ενώ δεν είναι αμελητέα η αποτύπωση και για τον κ. Σβόλη. Ωστόσο, δεδομένης της ιδιαιτερότητας της προέλευσης του σημερινού Δημάρχου Πατρέων κ. Πελετίδη, ο οποίος κέρδισε το 2019 τον Δήμο με την επίσημη στήριξη μόνο του ΚΚΕ, η εξέλιξη της αναμέτρησης δεν είναι ευκρινής σε καμία περίπτωση. O σημερινός Δήμαρχος κερδίζει τη στήριξη του 1/3 των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και μικρά τμήματα ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όμως φαίνεται πιθανό ότι θα αντιμετωπίσει τρεις υποψηφίους προερχόμενους και από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα: τον κ. Σβόλη από τη ΝΔ, τον κ. Αϊβαλή από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Κατσιφάρα από το ΠΑΣΟΚ. Οι τρεις αυτοί υποψήφιοι δεν δείχνουν να λαμβάνουν ακόμα τη στήριξη σημαντικού τμήματος των ψηφοφόρων των τριών κομμάτων, όμως θα πρέπει να θεωρείται πιθανή η αύξηση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων των κομμάτων προς τους επίσημους υποψηφίους τους στην πορεία προς τις εκλογές του Οκτωβρίου. Η μέτρηση έδειξε ότι τον υποψήφιο της ΝΔ στηρίζει αυτήν τη στιγμή το 58% των ψηφοφόρων της, τον κ. Αϊβαλή το 44% των δικών του ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Κατσιφάρα το 45% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Πίνακας 4. Σε περίπτωση που βρεθούν αντιμέτωποι για τον Δήμο Πατρέων οι παρακάτω υποψήφιοι, εσείς ποιον ή ποιαν θα επιλέγατε;
ΣΥΝΟΛΟΝΔ 2019ΣΥΡΙΖΑ 2019ΠΑΣΟΚ 2019
ΑΪΒΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ2274413
ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ1131345
ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ2983218
ΣΒΟΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ195836
Κανέναν από τους παραπάνω1516412
ΔΞ/ΔΑ4846

[1] Σημειώνεται ότι στις καταγραφές που αφορούν το σύνολο των δήμων της περιφέρειας, χρησιμοποιήθηκε μόνο το δείγμα της διαδικτυακής έρευνας ώστε να μην επηρεαστεί το δείγμα από την ισοστάθμιση των δειγμάτων ανά δήμο στα 300 άτομα που προέκυψε μετά την προσθήκη και του δείγματος της τηλεφωνικής έρευνας.

www.aftodioikisi.gr

spot_img

Πρόσφατα άρθρα